Ook dit jaar ontving een aantal medewerkers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit een koninklijke onderscheiding. Zij ontvingen op dinsdag 26 april een Koninklijke onderscheiding vanwege hun uitzonderlijke wetenschappelijke en/of maatschappelijke verdiensten uit handen van o.a. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.
De Orde van Oranje-Nassau is gekoppeld aan bijzondere verdiensten voor de samenleving.
De onderscheiding Orde van de Nederlandse Leeuw wordt verleend voor verdiensten op het gebied van wetenschap en kunsten.
De gelukkigen zijn:
- Jeroen Smits, hoogleraar Comparative Economic and Human Development, Faculteit der Managementwetenschappen: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
- Guillén Fernández Reumann, hoogleraar Cognitive Neuroscience, Radboudumc: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
- Marlies van den Ing, huisvestingscoördinator Radboudumc: Officier in de Orde van Oranje-Nassau;
- Gerard Martens, em. hoogleraar Moleculaire dierfysiologie, Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica: Officier in de Orde van Oranje-Nassau
- Wilma de Koning, algemeen directeur Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en tot 1 juni 2021 vicevoorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit: Officier in de Orde van Oranje-Nassau
- Gerard Lamers, Financial Contoller Radboudumc: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
- Bert van den Broek, manager restaurant Radboudumc (Vermaat): Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Wij feliciteren de gedecoreerden hartelijk met hun onderscheiding.
Prof. dr. Guillén Fernández Reumann, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschappen: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Guillén Fernández (1964) combineert op unieke wijze wetenschappelijke prestaties op wereldniveau met een uitzonderlijke vaardigheid om jonge mensen op te leiden en te trainen in het onderzoek. Zijn onderzoek omvat twee topics: het effect van stress op het menselijk brein, en de werking daarvan op het menselijk geheugen. Dit onderzoek voert hij uit door verschillende disciplines, zoals cognitive neuro-imaging, genetica, farmacologie en klinisch onderzoek, te integreren. Zo liet hij onder andere zien hoe acute stress de herinneringen in ons geheugen brandt. Mogelijk vormt dit de basis van stress-gerelateerde mentale aandoeningen zoals angststoornissen en depressie. Zijn onderzoek naar de basis van geheugenvorming en stabilisering/opslag ervan in de hersenen is ook belangrijk voor onderwijs. Deze kennis is zeer relevant voor het begrijpen van de neurale processen die ten grondslag liggen aan stress-gerelateerde ziekten zoals post-traumatische stressstoornis en depressie.
Geheugen
Naast zijn invloedrijke onderzoek naar stress is hij ook een gerenommeerde wetenschapper op het gebied van onderzoek naar het menselijk geheugen. Bijna twintig jaar geleden behoorde hij al tot de pioniers die hersenprocessen lokaliseerden die tijdens het bestuderen van informatie ervoor zorgen dat deze informatie in het geheugen wordt opgeslagen. Een ander belangrijk aspect van zijn werk rond het menselijk geheugen is zijn onderzoek naar de invloed van bestaande kennis ('schema's' in het brein) op het leren en onthouden van nieuwe informatie.
De kracht van de samenwerking
Guillén Fernández heeft bij het Radboudumc verschillende rollen vervuld, o.a. onderzoeker, afdelingshoofd en directeur geweest. Als afdelingshoofd bracht Guillén Fernández als eerste de in verschillende plekken van het ziekenhuis verspreide collega’s samen in één gebouw om de interactie tussen de onderzoekers te bevorderen. In diezelfde gedachte zette hij ‘Bring Your Lunch meetings’ op. Dat zorgde ervoor dat onderzoekers van het Donders Instituut in contact kwamen met onderzoekers van buiten het eigen focusgebied. Dit leidde tot spannende integraties tussen onderzoeksvelden.
Over de eigen grenzen heen kijken vindt prof. Fernandez buitengewoon belangrijk, daarom is hij ook voorvechter van bijvoorbeeld Team Science. Hij leidt de campus-brede Healthy Brain Study die hier naadloos inpast; hierin werken meer dan honderd onderzoekers van verschillende Radboud-faculteiten samen om het brein van dertigers te onderzoeken. Daarnaast speelt hij een centrale rol bij de reorganisatie van het onderzoek binnen de faculteit Medische Wetenschappen. Hierbij komt ook Team Science duidelijk aan bod door de opzet van onderzoeksprogramma’s waarbij groepen onderzoekers samenwerken aan een specifiek onderwerp.
Onder zijn leiding is het Donders Instituut uitgegroeid tot een nationaal en internationaal gerenommeerd instituut.
Publicaties en lidmaatschappen
Gedurende zijn loopbaan heeft Fernández meerdere publicaties in vooraanstaande tijdschriften op zijn naam staan, waaronder Science, Nature Neuroscience, PNAS, Biological Psychiatry, en Molecular Psychiatry. Daarnaast zet hij zich als afdelingshoofd Cognitive Neuroscience binnen het Radboudumc in voor de carrière van onderzoekers; hij ziet hun potentieel en talenten en denkt mee in behoeften die onderzoekers hebben zodat ze zo goed mogelijk kunnen functioneren. Daarnaast heeft hij altijd tijd voor zijn promovendi en postdocs, biedt hij een luisterend oor en weet goed te reflecteren, ook naar zich zelf toe.
Hij is o.a. lid van Academia Europaea en van de KNAW. Guillén Fernández heeft ook diverse prijzen ontvangen, zoals de Richard-Jung Award van de German Society for Clinical Neurophysiology, een Vici van NWO, de Radboud Science Award en een ERC Advanced Investigator Grant. Guillén Fernández heeft een zeer brede kijk op wat er gebeurt in de wetenschap en hij beschikt over originele ideeën, niet alleen voor zijn eigen onderzoek, maar ook voor onderzoek van anderen. Een gesprek met Guillén Fernández leidt dikwijls tot een flinke dosis ‘food for thought’ voor wetenschappers.
Guillén Fernández wordt gezien als een zeer toegankelijke, bescheiden en prettige collega en mens om mee samen te werken. Hij wordt door zijn studenten en collega’s binnen en buiten het Radboudumc ook daarom zeer gewaardeerd.
Wij feliciteren Guillén Fernández met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Mevrouw Marlies van den Ing, huisvestingscoördinator: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Marlies van den lng is sinds 1971 werkzaam in het Radboudumc. Haar verdiensten zijn veel groter dan bij een normale functievervulling gebruikelijk is. Door haar enthousiasme, werklust en vooral de wil voor anderen van betekenis te zijn, deed ze veel ook in eigen tijd en ook nog na haar pensioen.
In 1971 startte Marlies van den lng in het toenmalige Radboudziekenhuis als secretaresse op het secretariaat van de staf van de afdeling obstetrie en gynaecologie en in 1972 werd zij secretaresse voor de bekende Nijmeegse hoogleraar professor Prick. Marlies kreeg veel vertrouwen van haar leidinggevenden en greep al de kansen geboden om zich verder te ontwikkelen door in- en externe opleidingen en cursussen te volgen.
Niets was teveel voor Marlies, zowel in haar functie als bij de organisatie van sociale evenementen. Zo nam ze de reorganisatie van twee grote secretariaten op zich en was ze o.a. voorzitter van de jubileumcommissie voor het 50-jarig bestaan van de afdeling neurologie.
Marlies van den lng was voorzitter van de projectgroep geïntegreerde polikliniek neurologie, neurochirurgie en geriatrie, die een nieuwe werkwijze voor de polikliniek ontwikkelde (patiënt centraal avant la lettre) en een programma van eisen voor de (ver)nieuwbouw van de polikliniek formuleerde. Daarna werd zij ook bouwbegeleider vanuit de gebruikers. Dit resulteerde in haar uiteindelijke functie van huisvestingscoördinator bij het toenmalige neuro-sensorisch cluster. Vanaf die periode coördineerde ze kleine en grote (ver- en nieuw-)bouwprocessen van o.a. het mortuarium dat zij samen met het toenmalige hoofd op baanbrekende wijze heeft mogen vormgeven.
Marlies van den lng was naast haar reguliere werkzaamheden altijd bereid om mee te helpen aan de introductiedagen van nieuwe medewerkers, waarbij ze hen rondleidde op onze campus. Zelfs nu, na haar pensionering, is ze bereid om in te springen bij rondleidingen voor bezoeken van externe relaties en (oud)medewerkers.
Marlies neemt dit najaar officieel afscheid van het Radboudumc. Wij zijn haar veel dank en erkentelijkheid verschuldigd voor 50 jaar enorme inzet niet alleen in haar officiële functies, maar ook ver daarbuiten.
Wij feliciteren Marlies van den Ing met haar benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Gerard Lamers, Financial Controller, Radboudumc: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Gerard Lamers van Financiën kreeg vandaag een lintje opgespeld door burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld van Druten. Hij werd daarvoor naar cultureelcentrum De Bogerd gelokt.
Gerard is een echt verenigingsmens. Hij zette zich de afgelopen 25 jaar in voor Muziekvereniging Eendracht Afferden en maakte deel uit van meerdere besturen over de jaren. Het is niet toevallig dat hij voor meerdere verenigingen de functie van penningmeester bekleedde. Gerard werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lees meer hier
Wij feliciteren Gerard Lamers met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Bert van den Broek, manager restaurant Radboudumc (Vermaat): Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Bert van den Broek ontving een koninklijke onderscheiding voor speciale verdiensten voor de maatschappij. Hij is actief in het verenigingsleven van muziekvereniging tot scouting; van voorzitter tot muzikaal leider. Hier vind je meer informatie over de activiteiten van Bert in de gemeente Deurne.
Bert is (regio)manager van Vermaat in ons restaurant. Samen ontwikkelen we lekkere en gezonde voeding voor het Radboudumc; voor medewerkers, patiënten, studenten en bezoekers.
Wij feliciteren Bert van den Broek met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Hier leest u het bericht van de Radboud Universiteit met meer informatie over de gedecoreerden van de Radboud Universiteit.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.