Nieuws Nieuwe Intensive Care voor pasgeboren babys Radboudumc in gebruik genomen
18 mei 2022

Op woensdag 18 mei verhuisde de intensive care unit voor pasgeboren baby’s in couveuse naar een spiksplinternieuwe afdeling. Op deze nieuwe Neonatale Intensive Care Unit (NICU) heeft elke patiënt een eigen kamer. Dit geeft patiënten en ouders meer privacy en een verblijf met minder prikkels. Ook biedt het medewerkers een rustiger werkomgeving en zijn er minder medische risico’s.

Meer privacy, minder prikkels

Op de oude NICU lagen baby’s in couveuses in één ruimte bij elkaar. Ouders die bij hun kind willen zijn, maken ook gebruik van deze ruimte. Een eigen kamer maakt hierbij een wereld van verschil. Het betekent minder prikkels en minder geluid, minder kans op infecties en voor ouders en kind veel meer privacy, wat de ontwikkeling van kind en gezin ten goede komt. Alle kamers hebben daglicht en worden van de gang gescheiden door grote ramen. Detail hierbij is dat voor de privacy, bijvoorbeeld bij het geven van borstvoeding, de ramen met één druk op de knop ‘geblindeerd’ kunnen worden, zodat inkijk niet meer mogelijk is. Dit garandeert optimale privacy, terwijl de kamer licht blijft. Dit was voor het ontwerp van alle kamers één van de voorwaarden, een omgeving met zoveel mogelijk daglicht en uitzicht naar 'buiten'. 

Foto: Anke Loeffen, zorgmanager NICU en neonatoloog en teammanager NICU, Maresa Jiskoot openden officieel de NICU. 

Slimme technologieën

Voor zorgverleners betekent de verhuizing ook een verandering in het werk. Deze verandering bestaat onder meer uit meer rust en concentratie voor de verzorging. Om verpleegkundigen te allen tijde van de informatie over de patiënt te voorzien, wordt in de nieuwe kamers gebruik gemaakt van slimme technologieën die inzicht geven in de situatie van de patiënt. Speciale zorgtelefoons staan in verbinding met de bewakingsapparatuur die aangesloten is op de monitor van een patiënt. Bij een alarmsignaal wordt de verpleegkundige meteen gealarmeerd. Ook zijn via schermen buiten de kamers direct de curves van de bewakingsmonitoren te zien. En elke kamer heeft bij de ingang een digitaal deurbordje met onder meer informatie over de patiënt. Via een babywatch camera kunnen ouders hun kindje ook op afstand volgen. 

Naar een compacte zorgcampus 

Met de in gebruik name van de NICU zijn het Radboudumc en het Amalia kinderziekenhuis weer een stap verder in de ver- en nieuwbouw van het ziekenhuis.

Het Radboudumc is bezig met de uitvoering van de bouwplannen van de campus met als doel een compacte campus die de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en het ziekenhuis bevordert, de efficiëntie verbetert en toekomstige aanpassingen mogelijk maakt. Er wordt gebruik gemaakt van slimme technologieen; de inrichting van alle nieuwe gebouwen en verbouwde delen volgt specifieke ontwerprichtlijnen die zorgen voor een prettige leef- en werkomgeving. Dit draagt bij tot het welbevinden en de gezondheid van alle gebruikers. Het plan wordt in fasen gerealiseerd. Zo ontstaat een hoogwaardige zorgcampus die bijdraagt aan de ontwikkeling van duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg nu én in de toekomst.

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
send an email
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet