Nieuws Overlevingskans ongeboren baby met open middenrif vergroot

16 juni 2021

Een groot internationaal onderzoek, waar ook medisch specialisten van het Radboudumc bij betrokken zijn,  heeft aangetoond dat de overlevingskansen van ongeboren baby’s met een ernstig defect aan het middenrif een grotere kans op overleven hebben na de geboorte als het eerste deel van de nodige ingreep nog tijdens de zwangerschap wordt uitgevoerd.

Een middenrifbreuk (congenitale hernia diafragmatica - CHD) is een ernstige aangeboren aandoening, waarbij het middenrif bij een baby niet goed is aangelegd en open blijft. Hierdoor komen de organen die in de buikholte horen in de borstholte terecht. Dit beperkt de ontwikkeling van de longen en veroorzaakt ernstige ademhalingsproblemen na de geboorte.

Overlevingskansen

Een dergelijk ‘gat’ in het middenrif kan tijdens de zwangerschap bij de 20-wekenecho worden gezien. Een groot internationaal onderzoek waar ook het Radboudumc bij betrokken is laat zien dat wanneer er sprake is van de meest ernstige vorm van deze aandoening een ingreep bij de foetus nog in de baarmoeder de overlevingskansen van het kind na de geboorte duidelijk vergroot. De overlevingskansen stijgen van 15% naar 40% bij deze ingreep nog in de baarmoeder.

Ingreep

De ingreep bestaat uit twee onderdelen. Tijdens de zwangerschap wordt via een kijkoperatie een ballonnetje in de luchtpijp van de ongeboren baby geplaatst. Deze wordt na een aantal weken – vóór de geboorte - weer verwijderd. Door het plaatsen van het ballonnetje in de luchtpijp wordt de groei van de longen bevorderd. Het ballonnetje zorgt ervoor dat het longvocht, dat in de longen wordt aangemaakt, onder druk komt te staan. Het blijkt dat dit de groei van de longen verbetert. Na de geboorte wordt de baby direct op de intensive care voor pasgeborenen opgenomen en het middenrif zal uiteindelijk via een operatie gesloten moeten worden.

Kinderen met een dergelijke aandoening worden in Nederland in het Radboudumc Expertisecentrum voor Congenitale Hernia Diafragmatica in Nijmegen of in het ErasmusMC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam behandeld.
 
“Dit onderzoek laat zien dat een grote winst behaald kan worden wat betreft de overlevingskansen van het ongeboren kind met een ernstige vorm van een middenrifbreuk. Het behandelteam zal deze bevindingen meenemen in de zorgvuldige afwegingen die samen met de ouders worden gemaakt,” Willem de Boode, neonatoloog Radboudumc Amalia kinderziekenhuis.

Internationaal onderzoek

Het internationale onderzoek werd uitgevoerd door medisch specialisten uit verschillende landen over de hele wereld. Co-auteurs van de beide artikelen van het New England Journal of Medicine vanuit het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis zijn gynaecoloog Mallory Woiski, neonatoloog Willem P. de Boode en kinderchirurg Horst Daniels-Scharbatke.

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Amalia kinderziekenhuis blij met Oranje OK-shirts KNVB Tweede leven voor Oranje-shirts

31 oktober 2023

Patiëntjes Amalia kinderziekenhius naar operatie in Oranje OK-shirts van onze Oranje Leeuwen en Leeuwinnen met dank aan de KNVB.

lees meer

Kinderprogramma Topdoks: wat gebeurt er als iemand in het ziekenhuis overlijdt. Tamara Meijer en Floortje Agema laten het zien; zondag 15 oktober 17.58 uur NPO3

13 oktober 2023

Topdoks was bij het Radboudumc om een item op te nemen over wat er met iemand gebeurt als hij overlijdt in het ziekenhuis. Collega's Tamara Meijer en Floortje Agema en Bruun Laeven zijn hierin te zien 

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer

Onderzoeksteam Radboud Universiteit en Radboudumc brengt adviezen uit voor betere transgenderzorg in Nederland

9 mei 2023

In opdracht van ZonMw voerde de Radboud Universiteit en het Radboudumc een onderzoek uit naar de toename in en verandering van de vraag naar transgenderzorg. De resultaten werden gepresenteerd op 10 mei jl.

lees meer

Radboudumc zet in op specialistische kindertraumazorg met nieuw expertisecentrum Zwaargewonde kinderen direct op de juiste plek voor passende zorg

19 april 2023

Het Radboudumc start met het Expertisecentrum voor Kindertrauma en -brandwondenzorg speciaal gericht op traumazorg voor kinderen bij zwaar letsel en de gevolgen daarvan voor het kind en het gezin.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet