Nieuws Overlevingskans ongeboren baby met open middenrif vergroot
16 juni 2021

Een groot internationaal onderzoek, waar ook medisch specialisten van het Radboudumc bij betrokken zijn,  heeft aangetoond dat de overlevingskansen van ongeboren baby’s met een ernstig defect aan het middenrif een grotere kans op overleven hebben na de geboorte als het eerste deel van de nodige ingreep nog tijdens de zwangerschap wordt uitgevoerd.

Een middenrifbreuk (congenitale hernia diafragmatica - CHD) is een ernstige aangeboren aandoening, waarbij het middenrif bij een baby niet goed is aangelegd en open blijft. Hierdoor komen de organen die in de buikholte horen in de borstholte terecht. Dit beperkt de ontwikkeling van de longen en veroorzaakt ernstige ademhalingsproblemen na de geboorte.

Overlevingskansen

Een dergelijk ‘gat’ in het middenrif kan tijdens de zwangerschap bij de 20-wekenecho worden gezien. Een groot internationaal onderzoek waar ook het Radboudumc bij betrokken is laat zien dat wanneer er sprake is van de meest ernstige vorm van deze aandoening een ingreep bij de foetus nog in de baarmoeder de overlevingskansen van het kind na de geboorte duidelijk vergroot. De overlevingskansen stijgen van 15% naar 40% bij deze ingreep nog in de baarmoeder.

Ingreep

De ingreep bestaat uit twee onderdelen. Tijdens de zwangerschap wordt via een kijkoperatie een ballonnetje in de luchtpijp van de ongeboren baby geplaatst. Deze wordt na een aantal weken – vóór de geboorte - weer verwijderd. Door het plaatsen van het ballonnetje in de luchtpijp wordt de groei van de longen bevorderd. Het ballonnetje zorgt ervoor dat het longvocht, dat in de longen wordt aangemaakt, onder druk komt te staan. Het blijkt dat dit de groei van de longen verbetert. Na de geboorte wordt de baby direct op de intensive care voor pasgeborenen opgenomen en het middenrif zal uiteindelijk via een operatie gesloten moeten worden.

Kinderen met een dergelijke aandoening worden in Nederland in het Radboudumc Expertisecentrum voor Congenitale Hernia Diafragmatica in Nijmegen of in het ErasmusMC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam behandeld.
 
“Dit onderzoek laat zien dat een grote winst behaald kan worden wat betreft de overlevingskansen van het ongeboren kind met een ernstige vorm van een middenrifbreuk. Het behandelteam zal deze bevindingen meenemen in de zorgvuldige afwegingen die samen met de ouders worden gemaakt,” Willem de Boode, neonatoloog Radboudumc Amalia kinderziekenhuis.

Internationaal onderzoek

Het internationale onderzoek werd uitgevoerd door medisch specialisten uit verschillende landen over de hele wereld. Co-auteurs van de beide artikelen van het New England Journal of Medicine vanuit het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis zijn gynaecoloog Mallory Woiski, neonatoloog Willem P. de Boode en kinderchirurg Horst Daniels-Scharbatke.

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
send an email

Meer nieuws


Jonge mensen met colorectale kanker verdienen een eigen behandeling

26 juli 2021

Genetische oorzaken in deze groep nemen een grote plaats in

lees meer

Hoe zijn de Nederlandse Olympiërs voorbereid op de hitte en luchtvochtigheid van Tokio?

22 juli 2021

Persoonlijk advies voor atleten in de aanloop naar de Olympische Spelen

lees meer

Master buddy programma voor startende ondernemers

22 juli 2021

Het jaarlijkse Master Buddy-programma van de masteropleiding Innovation & Entrepreneurship (I&E) van de Radboud Universiteit start weer in september.

lees meer

Ron Wevers wil genetische ziekten voorkomen op de Faeröer en in Nederland Zomerinterview in VOX door Ken Lambeets

20 juli 2021

Een ontmoeting met een jongen uit de Faeröer met een zeldzame genetische ziekte zette hoogleraar klinische chemie Ron Wevers aan het denken. Zou hij een systeem kunnen opzetten waarmee er geen kinderen met zware handicaps meer geboren worden op de eilandengroep?

lees meer

Radboudumc vierdaagse onderzoek: Heeft infectie met coronavirus invloed op lopers?

20 juli 2021

Ook al gaat de Nijmeegse vierdaagse dit jaar niet door, toch doet hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman deze week een tweetal studies.

lees meer