Nieuws Overlevingskans ongeboren baby met open middenrif vergroot
16 juni 2021

Een groot internationaal onderzoek, waar ook medisch specialisten van het Radboudumc bij betrokken zijn,  heeft aangetoond dat de overlevingskansen van ongeboren baby’s met een ernstig defect aan het middenrif een grotere kans op overleven hebben na de geboorte als het eerste deel van de nodige ingreep nog tijdens de zwangerschap wordt uitgevoerd.

Een middenrifbreuk (congenitale hernia diafragmatica - CHD) is een ernstige aangeboren aandoening, waarbij het middenrif bij een baby niet goed is aangelegd en open blijft. Hierdoor komen de organen die in de buikholte horen in de borstholte terecht. Dit beperkt de ontwikkeling van de longen en veroorzaakt ernstige ademhalingsproblemen na de geboorte.

Overlevingskansen

Een dergelijk ‘gat’ in het middenrif kan tijdens de zwangerschap bij de 20-wekenecho worden gezien. Een groot internationaal onderzoek waar ook het Radboudumc bij betrokken is laat zien dat wanneer er sprake is van de meest ernstige vorm van deze aandoening een ingreep bij de foetus nog in de baarmoeder de overlevingskansen van het kind na de geboorte duidelijk vergroot. De overlevingskansen stijgen van 15% naar 40% bij deze ingreep nog in de baarmoeder.

Ingreep

De ingreep bestaat uit twee onderdelen. Tijdens de zwangerschap wordt via een kijkoperatie een ballonnetje in de luchtpijp van de ongeboren baby geplaatst. Deze wordt na een aantal weken – vóór de geboorte - weer verwijderd. Door het plaatsen van het ballonnetje in de luchtpijp wordt de groei van de longen bevorderd. Het ballonnetje zorgt ervoor dat het longvocht, dat in de longen wordt aangemaakt, onder druk komt te staan. Het blijkt dat dit de groei van de longen verbetert. Na de geboorte wordt de baby direct op de intensive care voor pasgeborenen opgenomen en het middenrif zal uiteindelijk via een operatie gesloten moeten worden.

Kinderen met een dergelijke aandoening worden in Nederland in het Radboudumc Expertisecentrum voor Congenitale Hernia Diafragmatica in Nijmegen of in het ErasmusMC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam behandeld.
 
“Dit onderzoek laat zien dat een grote winst behaald kan worden wat betreft de overlevingskansen van het ongeboren kind met een ernstige vorm van een middenrifbreuk. Het behandelteam zal deze bevindingen meenemen in de zorgvuldige afwegingen die samen met de ouders worden gemaakt,” Willem de Boode, neonatoloog Radboudumc Amalia kinderziekenhuis.

Internationaal onderzoek

Het internationale onderzoek werd uitgevoerd door medisch specialisten uit verschillende landen over de hele wereld. Co-auteurs van de beide artikelen van het New England Journal of Medicine vanuit het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis zijn gynaecoloog Mallory Woiski, neonatoloog Willem P. de Boode en kinderchirurg Horst Daniels-Scharbatke.

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Nieuwe Intensive Care voor pasgeboren baby’s Radboudumc in gebruik genomen Elke patiënt een eigen kamer op de NICU

18 mei 2022 Nieuwe Neonatale Intensive Care Unit in gebruik genomen. met voor elke patiënt en ouders een eigen lichte, ruime kamer met veel privacy. lees meer

Radboudumc start sneldiagnose bij kinderen met ontwikkelingsachterstand

30 april 2021 Zorgen over de ontwikkeling van je kind is voor ouders erg ingrijpend. Vaak duurt het lang voordat er een diagnose kan worden gesteld. Het Radboudumc is gestart met een sneldiagnosetraject voor kinderen waarbij vermoed wordt dat zij een ontwikkelingsachterstand hebben. lees meer

Nieuw onderzoek door subsidies voor Radboudumc-onderzoekers

8 januari 2021 Verschillende onderzoekers van het Radboudumc hebben subsidies gekregen om te starten met nieuwe studies, naar onder meer zeldzame ziekten, een leveraandoening en uitzaaiingen van kanker. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet