Nieuws Onderzoek naar meest effectieve behandeling bij infectie in het bloed

28 juli 2022

Het Radboudumc start een onderzoek naar de meest effectieve en veilige behandeling bij een infectie in het bloed door de Staphylococcus aureus bacterie. De onderzoekers krijgen hiervoor een subsidie van 900.000 euro van ZonMw

De onderzoekers, onder wie ziekenhuisapothekers Nynke Jager en Roger Brüggemann, willen achterhalen wat de meest veilige en effectieve behandeling is bij patiënten die te maken hebben met een bloedbaaninfectie veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus. Dit is een bacterie die bij veel mensen voorkomt. Vaak kan deze geen kwaad, maar in sommige gevallen kan de Staphylococcus aureus bacterie een infectie veroorzaken, die soms zelfs levensbedreigend kan zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de bacterie in de bloedbaan terecht komt. Dan kan de bacterie zich verspreiden door het lichaam, waarbij op verschillende plaatsen een infectie kan ontstaan. De patiënt krijgt dan hoge koorts, is soms verward en heeft een lage bloeddruk. Dit gebeurt vaak heel snel en kan gevaarlijk zijn. Deze bloedbaaninfectie treedt bij zo’n 3000 patiënten per jaar op in Nederland, waarvan bijna twintig procent overlijdt.

Ernstige bijwerkingen en allergische reactie

De meest gebruikte behandeling die patiënten met deze ernstige infectie ondergaan, is met het antibioticum flucloxacilline. ‘Maar in vijftien tot twintig procent van de gevallen moet de behandeling met dit middel worden gestaakt, omdat de bijwerkingen te heftig zijn. Vooral de nieren krijgen het zwaar te verduren. Ook kunnen we deze behandeling bij zeven procent van de mensen niet starten omdat ze er allergisch voor zijn’, legt hoofdaanvrager Nynke Jager uit. 

Ze vervolgt: ‘Verschillende kleine studies suggereren dat cefazoline net zo effectief is als flucloxacilline. Wij willen dit nu door middel van een grote studie vaststellen.’ Ook wil ze meer inzicht krijgen in het optreden van bijwerkingen. ‘Als we inderdaad kunnen vaststellen dat cefazoline even effectief is, wordt het mogelijk om per patiënt het meest passende antibioticum te kiezen. Hierbij kan rekening worden gehouden met individuele factoren, zoals nierschade of allergieën.’

Jager en Brüggemann voeren het onderzoek uit in samenwerking met internist-infectiologen Jaap ten Oever en Ilse Kouijzer, en daarnaast een team van infectiologen, medisch microbiologen en intensivisten uit tien Nederlandse ziekenhuizen. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw. 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet