Nieuws Vijf vragen over vapen en E-sigaretten aan kinderlongarts Peter Merkus

31 oktober 2022

Er is op het moment veel te doen over (het gebruik van E-sigaretten), ook wel “vapen’ genoemd. Kinderlongarts Peter Merkus beantwoordt vijf vragen over vapen en wat het betekent voor je gezondheid. 

1.    Wat is vapen?

Met een E-sigaret, ook wel vape of vaper genoemd, inhaleer je een damp. In deze damp zitten allerlei bekende maar ook onbekende chemische stoffen. De belangrijkste, en bekendste, stof in E-sigaretten is nicotine. Nicotine is zeer verslavend, meer dan alcohol, hasj, cocaïne of heroïne. Daarnaast voegen fabrikanten allerlei chemische smaakjes toe om het extra lekker te maken. Die smaakjes, zoals vruchten, koffie, suikerproducten, kruiden, zijn niet verslavend maar bedoeld om het product nog aantrekkelijker te maken. E-sigaretten verbranden dus geen tabak.

2.    Is vapen slecht voor je?

Ja. Het inademen bij vapen  kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en  een verhoogde kans op kanker. Mensen die vapen lopen het risico op een nieuwe longziekte: EVALI. Dat staat voor ‘E-cigarette or vaping use-associated lung injury’, ofwel longziekte veroorzaakt door E-sigaret of vapen. Deze longziekte kenmerkt zich door hoesten, kortademigheid, pijn op de borst, misselijkheid, braken of diarree en koorts en kan uiteindelijk resulteren in serieuze longschade. Dit kan komen door de vaak  hogere concentraties nicotine in de E-sigaret dan in de gewone sigaret. Van een paar keer vapen kun je niet ziek worden. Maar je kunt er wel verslaafd aan raken. 

3.    Wat is het verschil met roken?

E-sigaretten produceren geen teer of roet. Bij zowel gewone als E-sigaretten worden wel allerlei chemische stoffen toegevoegd. Zowel E-sigaretten als gewone sigaretten geven overlast en irritatie bij omstanders die passief meeroken. Met een “rookvrije omgeving” wordt ook dampvrije omgeving bedoeld.* 

4.    Wat zit er in een E-sigaret?

De schadelijke stoffen in E-sigaretten zijn onder meer nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Nicotine is zoals bekend heel verslavend. Hierdoor zijn gebruikers geneigd steeds hogere concentraties nicotine te gebruiken, waardoor de mate van verslaving alleen maar toeneemt. Het is vaak niet bekend wat er allemaal nog meer in zit. Er zijn E-sigaretten verkrijgbaar met tientallen verschillende toevoegingen. Daar is weinig zicht op.

5.    Is vapen verslavend?

Vapen is minstens zo verslavend als het gewone roken. Dat komt door de nicotine. We zien als (kinder)longartsen dat fabrikanten steeds nieuwe smaken ontwikkelen en dat trekt natuurlijk ook nieuwe ‘vapers’. En hoe jonger je begint met vapen hoe makkelijker het is om langdurig verslaafd te raken. En vanuit het vapen is het ook makkelijker om over te stappen naar traditioneel roken. 
Mensen die verslaafd raken aan nicotine, komen daar moeilijk van af. Meestal is daar goede begeleiding bij nodig. Je huisarts kan daarbij een rol spelen.

Als longartsen zien we gelukkig wel dat mensen kunnen stoppen met roken, maar je kunt er beter helemaal niet aan beginnen.

Meer informatie over roken, E-sigaretten en onze rookvrij-campus vind je hier. Kijk voor meer informatie ook bij het Trimbos Insituut.

 

*Het terrein van het Radboudumc is totaal rook- en dampvrij.

Meer nieuws


Radboudumc opent Beleeftuin Fijne plek om te proeven, te wandelen, te ontspannen

22 mei 2023

Op maandag 22 mei nam het Radboudumc officieel de nieuwe Beleeftuin in gebruik. De tuin is open voor iedereen die er gebruik van wil maken, Hij nodigt uit om te ontspannen, een gesprek te voeren en te proeven van de planten die allemaal eetbaar zijn.

lees meer

Slaapprobleem Usher patiënt lijkt wezenlijk onderdeel van de ziekte Beperking zicht is niet de motor van vermoeidheid en slaapproblemen

10 mei 2023

Ernstige problemen met het gehoor en zicht zijn kenmerken van het Usher syndroom. Slaapproblemen lijken nu óók een wezenlijk kenmerk van de aandoening.

lees meer

Genetica maakt persoonlijke dosering antidepressiva mogelijk Individueel bepaalde snelheid medicijnafbraak speelt belangrijke rol

9 mei 2023

Is de genetisch bepaalde afbraaksnelheid bekend, dan kan daar de dosering van antidepressiva (TCA’s) op worden gebaseerd, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in JAMA Network Open. 

lees meer

Janiëlle van der Velden benoemd tot hoogleraar Kindergeneeskunde

8 mei 2023

Janiëlle van der Velden is per 1 maart 2023 benoemd tot hoogleraar Kindergeneeskunde aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit. 

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet