Nieuws Volgend weekend: twee onderzoeksprojecten Radboudumc bij Lowlands

9 augustus 2022

Voor het eerst sinds 2019 zal muziekfestival Lowlands weer plaatsvinden, op 19, 20 en 21 augustus in Biddinghuizen. Ook dit jaar is er weer ruimte voor wetenschappelijk onderzoek, op Lowlands Science. Het Radboudumc is met twee onderzoeken actief op het festival: “Hoe veerkrachtig ben jij?” en “Dr. Borrel of dr. Bob?”

Bij Lowlands Science voeren wetenschappers twaalf onderzoeken uit waar bezoekers zelf aan kunnen deelnemen. Lowlands Science wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Wetenschapsagenda en georganiseerd door Lowlands, BKB en New Scientist.

Het Radboudumc begint langzaam maar zeker hofleverancier te worden voor Lowlands Science. In het verleden was het Radboudumc al goed vertegenwoordigd op Lowlands met onderzoeksprojecten als "Vaker ziek in de winter", "Lowlands got Talent", "Meer of minder pijn met Muse", "Lowlands saves lives" en "Wat heb jij in je broek?". Dit jaar is dat opnieuw het geval met twee onderzoeken. De onderzoekers staan al even in de startblokken: vanwege de coronapandemie werd het festival in 2020 en 2021 afgelast. 

Ons onderzoek op Lowlands

Dokter Borrel of Dokter Bob. Hoe opereer jij met een drankje op?

Stel je voor: je bent als ervaren chirurg aan het genieten van een feestje – bijvoorbeeld op Lowlands! De avond begint en je hebt een paar biertjes op. Dan belt je collega, die in de buurt iemand met spoed moet opereren, en hij heeft uitgerekend jouw specialistische ervaring hard nodig. Je bent als arts opgeleid om altijd tot het uiterste te gaan voor de patiënt, maar zou je met een drankje op niet meer schade aanrichten dan goed doen?

De richtlijn van de KNMG stelt dat alle artsen die met patiënten werken niet onder invloed van alcohol mogen zijn. Het Radboudumc sluit zich aan bij deze richtlijn: nul is de norm. Maar het kan voorkomen dat artsen die geen dienst hebben, en dus in principe wel wat mogen drinken, worden opgeroepen om te assisteren bij ingewikkelde spoedoperaties. In dat geval is het belangrijk te weten dat de vaardigheden van de chirurg niet verminderd zijn door die alcohol. Maar we weten eigenlijk helemaal niet of dat zo is! Daarom wordt in dit project samen met het Lowlands-publiek uitgezocht wat het effect van alcohol is op de vaardigheden als chirurg. Kortom, nuchter of met een drankje op: hoe opereer jij?

Het onderzoeksteam bestaat uit onder andere Sanne Botden, Bas Verhoeven, Maja Joosten Guus Bökkerink en Daan Verhoeven. Lees hier meer.

Hoe veerkrachtig ben jij?

Het tweede onderzoek wordt uitgevoerd door een team van de afdeling Geriatrie, dat de veerkracht van Lowlandsbezoekers in kaart gaat brengen en uitzoekt welke factoren bepalen of iemand meer of minder veerkracht heeft. Dat gebeurt onder meer aan de hand van stress- en uitputtingstesten.

De verwachting is dat deze twee testen heel geschikte en simpele maten zijn om lichamelijke veerkracht te meten. Het Lowlands publiek kan helpen bij dat onderzoek. Lowlands biedt immers niet alleen een fantastische ervaring, maar kan ook een tijdelijke, maar behoorlijke aanslag op het lichaam en dus op de veerkracht kan zijn. Dat effect wordt met deze testen gemeten. 

Het onderzoeksteam bestaat uit onder andere Thea Zonneveld-Heil, René Melis, Rianne de Heus en Sanne Feiner. Lees hier meer.

Meer weten over de overige deelnemende onderzoeken? Kijk dan hier.

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet