Nieuws Bemoeien darmbacteriën zich met depressie?

11 oktober 2023

NWO heeft een onderzoek gehonoreerd van Judith Homberg en Alejandro Arias Vasquez naar de relatie tussen darmbacteriën en depressie. De toekenning valt binnen de Open Competitie ENW-M die is bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie.


Depressie is een veelvoorkomende hersenziekte, die in eerste instantie behandeld wordt met selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s). Een aanzienlijk deel van de patiënten reageert echter niet op deze medicatie. Omdat tryptofaan, de ‘grondstof’ van serotonine, uit voedsel wordt opgenomen door de darmen en verder verwerkt wordt door de bacteriën in de darmen, is het aannemelijk dat de darmbacteriën een rol spelen bij de individuele verschillen in reactie op de medicatie. In dit project wordt dit onderzocht door een vernuftige combinatie van klinisch en proefdieronderzoek, met als resultaat een mogelijke interventie die de reactie op de medicatie kan verhogen.

Deze NWO subsidie biedt onderzoekers zoals Judith Homberg en Alejandro Arias Vasquez de mogelijkheid om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken en wetenschappelijke vernieuwingen tot stand te brengen die de basis kunnen vormen voor de onderzoeksthema’s van de toekomst.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


Gentherapie myotone dystrofie type 1 vereist ook epigenetische ingreep Alleen genetische mutatie verwijderen lijkt onvoldoende

8 mei 2024

Correctie van een genetische mutatie repareert niet automatisch ook de epigenetische veranderingen ontdekte Rick Wansink bij onderzoek naar myotone dystrofie type 1. Dat heeft ook consequenties voor therapieontwikkeling bij soortgelijke aandoeningen.

lees meer

Nieuwe analyse van hersenen geeft beter inzicht in psychische aandoeningen Grote individuele hersenverschillen zichtbaar bij autisme, depressie en andere aandoeningen

15 augustus 2023

Mensen met aandoeningen zoals depressie, autisme of schizofrenie blijken zeer uiteenlopende veranderingen in de hersenen te hebben, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en Monash University.

lees meer

Systeem van subsidieaanvragen wetenschappelijk onderzoek eerder schadelijk dan profijtelijk?

26 april 2023

In een aantal papers heeft Martin Dresler met Europese collega's de verborgen kosten en valkuilen van de financiering van wetenschappelijk onderzoek bestudeerd. Tijd om het anders aan te pakken?

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet