Nieuws Bevolkingsonderzoek naar longkanker stap dichterbij dankzij AI

4 september 2023

De twaalfde podcast in de serie AI for life gaat over de inzet van AI om longkanker vroegtijdig op te sporen. Bevolkingsonderzoek is nu technisch al mogelijk, maar kost veel tijd van radiologen. AI kan helpen bij de analyse van de grote hoeveelheid medische beelden. 

Omdat longen geen pijnzenuwen hebben, wordt longkanker vaak in een laat stadium gediagnosticeerd. Maar massale screening van longfoto's in een bevolkingsonderzoek is praktisch onmogelijk zonder de hulp van technologie. Dit leidt tot verschillende vragen, die vaak niet technisch zijn: wat is de rol van de radioloog, vertrouwen we de AI, wie is verantwoordelijk voor ontbrekende diagnoses en hoe zit het met fout-positieven? In deze aflevering duiken we in de technische mogelijkheden en de noodzakelijke voorwaarden om AI op grotere schaal in te zetten in de medische beeldvorming.

Luister de podcast (in het Engels) hier.

Gesprekspartners

Het onderwerp wordt tegen het licht gehouden in gesprek met: 

Mathias Prokop, hoogleraar Radiologie in het Radboudumc
Colin Jacobs, onderzoeker in het Radboudumc
Jan Woetzel, Hoofd Productmanagement bij Mevis medical solutions in Duitsland

Platform

De podcast-serie AI for Life is een initiatief om experts van Radboud AI en andere kennisinstellingen in de regio Nijmegen, die beroepsmatig sleutelen aan data en algoritmes, een laagdrempelig platform te bieden. Ook innovatieve ondernemers die deze kennis en expertise omzetten in zinvolle producten en diensten voor de samenleving komen hier aan het woord. Hoe gebruiken ze AI, welke afwegingen maken ze? Zien ze kansen, belemmeringen, onvermoede vergezichten? De productie van de podcast is een samenwerking tussen de Radboud Universiteit, Radboudumc, The Economic Board en Briskr.

Meer informatie


Annemarie Eek

wetenschapsvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet