Nieuws Drogisten gaan mensen erop wijzen om beter om te gaan met maagmiddelen

11 januari 2023

Veel Nederlanders hebben wel eens last van maagklachten, zeker na de feestdagen. Recent onderzoek van het Radboudumc, NIVEL en de NHG laat echter zien dat mensen vaak onnodig lang maagzuurremmers gebruiken. Om hen goed voor te lichten is er een keuzehulp gemaakt. Vanaf vandaag wijzen 2.350 drogisterijen in Nederland klanten met maagklachten op het bestaan van deze keuzehulp . In de keuzehulp leren mensen met maagklachten wat zij zelf kunnen doen aan hun klachten en welke risico’s het gebruik van maagzuurmedicatie met zich mee kan brengen.

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) coördineert de actie samen met het landelijke programma ‘Doen of laten?’. Drogisterijen hangen een informatieve poster met een QR-code op die verwijst naar de keuzehulp en ze delen flyers uit. Daarnaast zijn alle 10.000 drogisterijmedewerkers geschoold over de zorg voor mensen met maagklachten gebaseerd op de huisartsenrichtlijn. Met deze actie hopen de drogisterijen hun klanten met maagklachten beter te helpen.

Deze campagne is hard nodig: onderzoek van het Radboudumc, het Nivel en het NHG toonde in maart 2022 aan dat patiënten vaak onnodig lang maagzuurremmers gebruiken. Maagzuurremmers kunnen complicaties veroorzaken en verbergen mogelijk een ongezond leefpatroon. Maagklachten worden immers vaak veroorzaakt door vet eten, roken, alcohol drinken of onvoldoende bewegen. Om patiënten met maagklachten hierover goed voor te lichten hebben Thuisarts.nl en Doen of laten? een keuzehulp gemaakt. Deze geeft patiënten inzicht in hun klachten en geeft adviezen wat ze eraan kunnen doen. Sinds de lancering van de keuzehulp in januari 2022 hebben duizenden patiënten met maagklachten de keuzehulp gedaan.

Thuisarts.nl geeft informatie over gezondheid en ziekte gebaseerd op de richtlijnen van de huisartsen en is onderdeel van het NHG. ‘Doen of laten?’ is een landelijk programma van het Citrienfonds dat zorgverleners en patiënten bewust maakt dat niet alle zorg toegevoegde waarde heeft voor de patiënt en sommige zorg zelfs schadelijk is. Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven is de koepel van 2.350 Nederlandse drogisterijen.

In zelfzorgmiddelen tegen spijsverteringsklachten gaat ongeveer 63,5 miljoen euro per jaar om, waarvan gemiddeld ruim 77% via de drogisterijen. Veel mensen gaan dus naar de drogist met maagklachten.

Meer informatie


Dennis Verschuren

manager externe communicatie

+31634942522
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Nieuwe biomarker voor jicht kan ziekte monitoren

26 februari 2024

Radboudumc en Université Paris Cité hebben een nieuwe biomarker gevonden waarmee de aanwezigheid van urinezuurkristallen heel goed is te monitoren. Mogelijk is daarmee gezondheidsschade op termijn terug te dringen.

lees meer

Vijf vragen over jicht Beantwoord door reumatoloog Sander van Leuven

26 februari 2024

Jicht is aan een stille maar gestage opmars bezig. In 2019 waren er wereldwijd meer dan 45 miljoen mensen met jicht, een verdubbeling in dertig jaar. Reumatoloog Sander van Leuven beantwoordt vijf veelvoorkomende vragen.

lees meer

Merel van der Stelt in Focus over 3D-geprinte onderbeenprotheses Donderdag 22 februari, 20.55 uur, Focus, NPO2

22 februari 2024

NTR Wetenschap zendt op donderdag om 20.55 uur de uitzending 'Geprinte benen' uit. Hierin is o.a. collega Merel van der Stelt te zien. (foto: Focus)

lees meer

Groen licht voor uniek screeningssysteem gevaarlijke gisten

20 februari 2024

Het Radboudumc/CWZ expertisecentrum voor schimmelinfecties gaat met het RIVM en UMCG een wereldwijd unieke screening en surveillance opzetten voor gisten, in het bijzonder Candida auris.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet