Nieuws InScience filmfestival met experts van het Radboudumc

13 maart 2023

Filmfestival InScience is terug! Van 16 tot en met 19 maart vindt dit filmfestival in Nijmegen plaats. De hoofdlocatie van het festival is LUX, maar er zijn ook speciale vertoningen op bijzondere locaties. Zoals elk jaar werken experts van het Radboudumc mee aan de verschillende programma's. 

Vier dagen lang vertoont InScience de meest indrukwekkende wetenschapsfilms die in de afgelopen anderhalf jaar zijn verschenen, 55 titels in totaal. Films waarin actuele uitdagingen levensgroot belicht worden, van klimaatcrisis tot viruspandemie en van trauma tot transfobie. Films die vragen stellen. Films die verwondering vieren.  

Elke filmvertoning wordt een unieke beleving door de Talks, waarin filmmakers, topwetenschappers en toonaangevende denkers de films verder uitdiepen: in lezingen of discussies, workshops, performances en rollenspellen. Ook deskundigen en onderzoekers van het Radboudumc werken mee aan verschillende programmaonderdelen. 

Kipchoge: The Last Milestone – met Thijs Eijsvogels (i.s.m. Stevensloop) 

Lukt het Eliud Kipchoge om het onmogelijke voor elkaar te krijgen? De Keniaanse marathonloper droomt er van een marathon te rennen in minder dan twee uur, wat nog nooit iemand gelukt is. In deze documentaire Kipchoge: The Last Milestone volgen we hem tijdens zijn voorbereidingen op deze bovenmenselijke prestatie en zien we hoe grensverleggende wetenschap hem hierbij helpt.  

TALK Eliud Kipchoge ging met zijn recordpoging het ultieme hardloopexperiment aan. Tijdens de Stevensloop dit weekend zullen velen ook hun persoonlijke grenzen op de proef stellen. Zijn de hardlopers van de wereldtop bovenmenselijk of is dit niveau iets dat voor ons allen binnen bereik ligt met de juiste training? Hoe verleggen we onze fysieke grenzen? Na de vertoning gaan we samen met inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels en een topatleet in gesprek over de limieten van het menselijk lichaam. 

Wanneer? Vrijdag 17 maart 19.15 - 21.15 uur

The Human Trial – met Merel Smit

The Human Trial toont hoeveel bloed, zweet en tranen er schuilgaan achter wetenschappelijk onderzoek. De documentaire volgt een baanbrekende klinische studie om een remedie voor diabetes te vinden en verweeft de aangrijpende verhalen van patiënten met de gepassioneerde zoektocht van wetenschappers naar een medische doorbraak.  

TALK Wat doe je op het moment dat er een pandemie uitbreekt en er proefpersonen nodig zijn om een nieuw ontwikkeld vaccin te testen? En als je zo’n proefpersoon bent: wat doe je wanneer jouw onderzoek nog niet is afgerond, maar je een uitnodiging krijgt om via het reguliere vaccinatieprogramma een al werkend vaccin te krijgen? Arts-onderzoeker Merel Smit, die de veiligheid van een nieuw coronavaccin onderzocht, spreekt samen met Martin Enserink, wetenschapsjournalist en deelnemer van een onderzoek naar een coronavaccin, over de afwegingen en dilemma’s.  

Wanneer? Vrijdag 17 maart 22.00 - 0.00 uur

How to survive a pandemic - met Alma Tostmann

Hoe was het mogelijk dat er zo snel vaccins werden ontwikkeld tegen het coronavirus? Regisseur David France duikt diep in het verhaal achter deze bovenmenselijke prestatie, in de documentaire How to survive a pandemic, die voelt als een race tegen de klok – en soms ook tegen de politiek.

TALK Eén ding dat de pandemie (en deze documentaire) duidelijk heeft gemaakt, is dat we op het gebied van gezondheid nog niet allemaal gelijk zijn. Informatie bereikte niet altijd de meest kwetsbaren. Er waren meer besmettingen onder Afro-Amerikaanse gemeenschappen - die vaak niet het voorrecht hadden om thuis te werken of zich te isoleren. De meeste vaccins gingen naar westerse landen. Hoe ging het in Nederland? Tijd voor een evaluatie met epidemioloog Alma Tostmann: wat heeft de coronapandemie ons geleerd over gezondheidsongelijkheid in Nederland?

Wanneer? Zaterdag 18 maart 12.30 - 14.40 uur

De Human Corporis Fabrica – met Bastiaan Klarenbeek, Mandy van den Bosch en Gertie van der Molen

Vijf eeuwen geleden opende anatoom André Vésale het menselijk lichaam voor het eerst voor de wetenschap. De Humani Corporis Fabrica opent het menselijk lichaam op het witte doek, met microcamera’s die op plaatsen in ons lijf komen die voorheen niet vastgelegd konden worden. Ons menselijk vlees blijkt een imponerend landschap te zijn, dat bestaat door de blik en aandacht van anderen. Deze film, van de makers van Leviathan (2012), biedt een uitdagende, grensverleggende kijk op en in ons eigen lichaam.  

TALK Voorafgaand aan de film gaan we in gesprek met een team dat het menselijk lichaam van binnen en van buiten kent: gastro-intestinaal en oncologisch chirurg Bastiaan Klarenbeek en operatie-assistenten Mandy van den Bosch en Gertie van der Molen van het Radboudumc delen hun liefde voor alle wonderen van het lijf. Hoe verhoud je je tot het lichaam als je zo vaak aan de operatietafel staat? En hoe ziet de film eruit door de ogen van een operatieteam?

Wanneer? Zaterdag 18 maart 18.45 - 21.15 uur 

Onderzoek: heb je last van een droge mond?

Tijdens InScience vinden ook verschillende onderzoeken plaats. Heb jij wel eens last van een droge mond? Ben je een stresskip of juist een koele kikker? Onderzoekers Marjolein Bulthuis, Victor Madariaga en Stephanie van Leeuwen (postdoc) van de afdeling Tandheelkunde onderzoeken het effect van stress op de speekselproductie. Wist je dat het speeksel heel belangrijk is om je mond gezond te houden, te spreken en te slikken? De onderzoekers willen weten of emoties een sterke invloed hierop hebben. En hier hebben ze jou voor nodig. Als je 16 jaar of ouder en gezond bent, dan ben je van harte welkom.

Wanneer? Zaterdag 18 maart 13.00-17.00 uur in Bibliotheek De Mariënburg (Mariënburg 29)

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


Wat kan een verpleegkundige beter laten of beter doen?

1 juni 2023

Onderzoekers van Radboudumc IQ healthcare hebben een nieuwe Beter Laten-lijst van verpleegkundige handelingen samengesteld.

lees meer

Radboudumc opent Beleeftuin Fijne plek om te proeven, te wandelen, te ontspannen

22 mei 2023

Op maandag 22 mei nam het Radboudumc officieel de nieuwe Beleeftuin in gebruik. De tuin is open voor iedereen die er gebruik van wil maken, Hij nodigt uit om te ontspannen, een gesprek te voeren en te proeven van de planten die allemaal eetbaar zijn.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet