Nieuws Jorge Domínguez Andrés ontvangt KNAW Early Career Award

21 november 2023

Onderzoeker Jorge Domínguez Andrés van het Radboudumc is één van de twaalf jonge onderzoekers die dit jaar de KNAW Early Career Award ontvangen. Domínguez Andrés onderzoekt de verschillende immuunreacties van het lichaam op infecties. Zo wil hij beter inzicht in de behandeling van ziekten. Hij ontvangt een bedrag van 15.000 euro en een uniek kunstwerk.  

Wetenschappelijk onderzoeker Jorge Domínguez Andrés onderzoekt de verschillende (immuun)reacties van het lichaam op infecties. Hij richt zich hierbij op immunologie, vaccins, infectieziekten en evolutie. Zo bestudeerde hij de metaboliet dimethyl itaconaat, een stofje dat ons lichaam zelf aanmaakt als reactie op infecties, ontstekingen remt en het immuunsysteem versterkt. In een andere studie toonde hij aan dat de verbeterde immuunrespons, die ontstaat door blootstelling aan bepaalde infecties, op generaties kan worden overgedragen. Zijn onderzoek naar de invloed van evolutionaire processen op de menselijke immuunrespons kan leiden tot nieuwe benaderingen voor de behandeling en preventie van ziekten. 

Over de KNAW Early Career Award 

De KNAW Early Career Award, jaarlijks toegekend, beloont hun wetenschappelijke prestaties met een bedrag van 15.000 euro en een uniek kunstwerk. De KNAW Early Career Award wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. 

De laureaten vertegenwoordigen diverse wetenschappelijke disciplines en belichamen een breed spectrum aan onderzoeksterreinen. Ze onderzoeken onder andere de immuunreacties op infecties, atmosfeerverlies bij exoplaneten, literatuuronderwijs in Nederland en de impact van crises op het menselijk welzijn. De Award is bedoeld voor onderzoekers in Nederland die aan het begin van hun carrière staan en die vernieuwende, originele ideeën hebben.

Bekijk hier een eerdere video waarin Jorge Domínguez Andrés meer vertelt over zijn onderzoek (let op: Engelstalig).

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet