Nieuws Lancering van Gezamenlijke Kennisagenda erfelijke metabole ziekten

19 juni 2023

Op 19 juni kreeg Prinses Laurentien van Oranje in haar rol als oprichter van number 5 foundation een exemplaar van de Kennisagenda Erfelijke Metabole Ziekten aangeboden. De inspirerende bijeenkomst werd bijgewoond door ruim 40 beleidsmakers, experts en belanghebbenden op het gebied van erfelijke metabole ziekten.

Prinses Laurentien heeft de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in de opzet van United for Metabolic Diseases (UMD), die deze kennisagenda ontwikkelde. UMD is een nationaal consortium dat de krachten bundelt van artsen, laboratoriumspecialisten en onderzoekers van de zes Nederlandse academische metabole centra, samen met de patiëntenvereniging VKS. In samenwerking met het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten werd anderhalf jaar aan de samenstelling van de kennisagenda gewerkt. Het document beschrijft de 10 belangrijkste onderzoeksvragen en doelstellingen binnen het metabole zorg- en onderzoeksveld en fungeert als blauwdruk voor onderzoek in het komende decennium. Het proces van totstandkoming van deze kennisagenda is uniek, omdat alle betrokkenen uit het metabole zorg- en onderzoeksveld gelijkwaardige inbreng hebben gehad.

Na de overhandiging aan Prinses Laurentien gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek. Om de kennisagenda te realiseren is betrokkenheid van alle partijen nodig. De thema’s 'FAIR data sharing', 'Therapie van bench tot bedside' en 'UMD als succesvol voorbeeld van landelijke samenwerking tussen specialistische zorg en onderzoek' stonden centraal tijdens deze dialoogsessies. De uiteindelijke doelstelling van de kennisagenda is het verbeteren van het leven van patiënten en gezinnen die te maken hebben met erfelijke metabole ziekten. Tijdens de bijenkomst leverden de stakeholders essentiële connecties en ingrediënten om het concreet stappenplan op te stellen waarmee het UMD samen met alle stakeholders deze missie verder kan brengen.

Meer informatie

Contactpersoon: Evelien de Ruiter
E-mail: e.m.deruiter@amsterdamumc.nl
Telefoonnummer: 06 27 22 39 85

De Kennisagenda Erfelijke Metabole Ziekten is in te zien op de website van UMD, via: https://www.unitedformetabolicdiseases.nl/resources/Kennisagenda_digitaal.pdf.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Zeldzame aandoeningen

Meer nieuws


Onbekend mechanisme achter spierdegeneratie opgehelderd

14 juli 2023

Afwijkingen in het eiwit NPL veroorzaken spierdegeneratie en spierzwakte bij patiënten. Onderzoekers uit Canada, Italië en Nederland beschrijven in Science Advances de rol die dit NPL-eiwit speelt in het ziekteproces. 

lees meer

Slaapprobleem Usher patiënt lijkt wezenlijk onderdeel van de ziekte Beperking zicht is niet de motor van vermoeidheid en slaapproblemen

10 mei 2023

Ernstige problemen met het gehoor en zicht zijn kenmerken van het Usher syndroom. Slaapproblemen lijken nu óók een wezenlijk kenmerk van de aandoening.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet