Nieuws Leer meer over AI, 4Daagse-onderzoek, duurzaamheid en parkinson

3 juli 2023

Tijdens de Nijmeegse 4Daagse en Vierdaagsefeesten geven verschillende wetenschappers van het Radboudumc minicolleges. Wil je meer weten over AI in de gezondheidszorg, het 4Daagse-onderzoek, duurzaamheid in het ziekenhuis of de ziekte van Parkinson? Kom dan langs. Je vindt het Radboudumc en andere Nijmeegse kennisinstellingen tijdens de 4Daagse op het Mariënburgplein, midden in het centrum van Nijmegen. 

Naast als stad van de 4Daagse(feesten) staat Nijmegen ook bekend als dé Health & High Tech hotspot van Nederland. Wist je dat je smartphone het niet doet zonder een chip uit Nijmegen? Dat Nijmeegse wetenschappers deel uitmaakten van het team dat de eerste foto’s van het zwarte gat in de ruimte hebben gemaakt? En dat we in onze stad bouwen aan de krachtigste MRI-scanner van de wereld?

Tussen het feestgedruis kun je dit jaar tot rust komen bij de Health & High Tech lounge op het Mariënburgplein. Tegelijkertijd ontdek je verhalen van innovatieve Nijmeegse kennisinstellingen en bedrijven en leer je de stad op een andere manier kennen. Op zaterdag 15 juli en zondag 16 juli geven verschillende wetenschappers en bedrijven diverse minicolleges in de Mariënburgkapel. 

Minicolleges door Radboudumc-experts

 
Hugo Touw - Hoe we minder afval na een operatie overhouden

Zaterdag 15 juli 17.00-17.30 uur

In ziekenhuizen worden veel materialen slechts één keer gebruikt en daarna weggegooid. Zo levert één openhartoperatie 27 kilo aan afval op. En in de 24 uur erna komt er nog zo’n 5 kilo bij. Dat kan en moet anders, vond Hugo Touw, intensivist van het Radboudumc. Wat van die enorme berg kunnen we achterwege laten, hergebruiken of vervangen door duurzamere materialen? Alleen door goed onderzoek komen we hierachter. En kunnen we die afvalberg verkleinen.


Anouk Tosserams - Hoe mensen met parkinson door creatieve ‘trucs' beter kunnen lopen

Zaterdag 15 juli 17.30-18.00 uur

Lopen is iets waar we normaal gesproken niet echt over na hoeven te denken: dat doen we op onze ‘automatische piloot’. Bij mensen met de ziekte van Parkinson is dit niet zo vanzelfsprekend. Bij hen doet die automatische piloot het niet meer goed, waardoor het lopen moeizamer gaat. Gelukkig zijn er een aantal ‘trucs’ die mensen vaak zelf ontdekken om tóch vooruit te komen: bijvoorbeeld lopen op het ritme van muziek, huppelen, of de bewegingen van een ander nadoen. Hoe kan dat nou? Anouk Tosserams, arts-onderzoeker binnen het Radboudumc en het Donders Instituut zocht het uit.

 


Geert Litjens - AI als multi-specialist in de zorg

Zondag 16 juli 16.30-17.00 uur

Artificial intelligence (AI) is niet meer weg te denken uit de Nederlandse gezondheidszorg. Met behulp van AI-algoritmes monitoren we patiënten op de IC en beoordelen we foto’s in het screeningsprogramma voor borstkanker. Deze AI-systemen hebben één ding gemeen: het zijn allemaal hyperspecialisten op een heel klein gebied. De toekomst is anders wat betreft Geert Litjens, hoogleraar AI aan het Radboudumc. AI wordt de radioloog, patholoog en oncoloog ineen. Met AI als multi-specialist leren we van álle data over een ziekte. Zo kunnen we patiënten veel nauwkeuriger helpen.

 


Maria Hopman - Vijftien jaar 4Daagse-onderzoek

Zondag 16 juli 18.00-18.30 uur

Bijna iedereen kan de 4Daagse lopen, de eerste dag is voor de wandelaars het zwaarst en de lichaamstemperatuur van de lopers stijgt met ongeveer 1 graad. Dit en meer weten we door het jaarlijkse 4Daagse-onderzoek van het Radboudumc, dat dit jaar voor de 15e keer plaatsvindt. We lopen met Maria Hopman, hoogleraar Fysiologie en leider van het onderzoek, langs de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen 15 jaar. Ook vertelt ze hoe het onderzoek dit jaar terugkeert naar waar het allemaal begon: het hart, de vochtbalans en de lichaamstemperatuur.

Kijk voor het volledige programma op de website van de 4Daagsefeesten of Into Nijmegen.

De Health & High Tech Lounge is een initiatief van het Radboudumc, de Radboud Universiteit, de Noviotech CampusByondisNXPNexperia en de gemeente Nijmegen.

Vierdaagse 2023

Vanaf zaterdag 15 juli 2023 staat Nijmegen weer in het teken van het grootste wandelevenement ter wereld: de Vierdaagse. Het Radboudumc is zichtbaar op verschillende plekken in de stad. Meer informatie vindt u op onze webpagina over de Vierdaagse.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet