Op dinsdag 15 juli 2025 ontving Hoogleraar Integratieve Fysiologie Maria Hopman een Koninklijke onderscheiding. De uitreiking viel samen met de start van de 4Daagse, het wandelevenement waar zij al 17 jaar onderzoek doet naar de effecten van wandelen op onze gezondheid. Ze ontving de onderscheiding uit handen van Hubert Bruls, burgemeester van de gemeente Nijmegen. Hopman is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Als hoogleraar Integratieve Fysiologie aan het Radboudumc doet Maria Hopman al jaren onderzoek naar de relatie tussen beweging, voeding en gezondheid. Centraal in haar werk staat de vraag waarom een gebrek aan beweging leidt tot chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2. Ze onderzoekt hoe beweging en voeding kunnen bijdragen aan het behoud van vitaliteit en gezond ouder worden.
Sinds haar benoeming tot hoogleraar in 2007 speelt Hopman een belangrijke rol binnen de Nederlandse en internationale inspanningsfysiologie. Ze publiceerde ruim 300 wetenschappelijke artikelen, begeleidde meer dan 35 promovendi en leidt jaarlijks het grootschalige Nijmeegs Beweegonderzoek. Haar studie tijdens de Zevenheuvelenloop naar lichaamstemperatuur bij hardlopers leidde niet alleen tot nieuwe wetenschappelijke inzichten, maar ook tot aangescherpt beleid rondom de veiligheid bij hardloopevenementen.
Naast haar onderzoek is Hopman, die Geneeskunde studeerde, actief in het onderwijs. Ze geeft les aan studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen en is betrokken bij de ontwikkeling van onderwijsprogramma’s. In 2011 werd ze uitgeroepen tot Docent van het Jaar. Ze vervulde ook bestuurlijke functies binnen het onderwijs, zoals het voorzitterschap van de leerlijn ‘Mechanismen voor Gezondheid’ en het lidmaatschap van de examencommissie.
4Daagse-onderzoek
Een belangrijk onderdeel van Maria Hopmans werk is haar langdurige betrokkenheid bij de 4Daagse, het grootste wandelevenement ter wereld. Sinds 2007 voert zij jaarlijks het 4Daagse-onderzoek uit onder de wandelaars, waarbij ze onder meer kijkt naar de effecten van langdurige fysieke inspanning op het lichaam. Deze onderzoeken hebben inmiddels ruim 50 publicaties in vakbladen opgeleverd.
Ook is ze lid van de Medische Dienst van het evenement, waarbinnen ze haar wetenschappelijke inzichten kan vertalen naar praktische aanbevelingen voor de organisatie van het evenement, bijvoorbeeld bij extreme hitte. Mede op haar advies is de route op de eerste dag aangepast. Daarnaast werd jarenlang aangenomen dat de tweede wandeldag het zwaarst is voor het lichaam, maar Hopmans onderzoek toonde aan dat juist de eerste dag het zwaarst is.
Brug tussen wetenschap en samenleving
Hopman weet haar wetenschappelijk onderzoek goed te vertalen naar een algemeen publiek. Met concrete adviezen rondom voeding en gezondheid weet ze ook kwetsbare en moeilijk bereikbare groepen mensen te bereiken. Dit doet ze door onder meer mediaoptredens, lezingen en publiekscampagnes, waaronder een jaarlijkse scheurkalender.
Daarnaast is ze betrokken bij diverse nationale commissies. In de Gezondheidsraad is ze lid van de commissie Voeding en zat ze jarenlang in de commissie Beweegrichtlijnen. Ook is ze onderdeel van de adviesraad van de Nederlandse Obesitas Kliniek en is ze betrokken bij het Kenniscentrum Sport en Bewegen en het Stedelijk Netwerk Nijmegen.
De laatste jaren richt ze zich op de invloed van klimaatverandering op gezondheid, met onderzoek naar hoe mensen zich kunnen aanpassen aan warmere omstandigheden. Daarmee verbindt ze gezondheid, leefomgeving en maatschappelijke vraagstukken op een praktische manier.
Op de foto: Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, en Maria Hopman, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Nieuws homepage Patientenzorg en Nieuws en verhalenVierdaagse