Nieuws Nijmegen heel weekend in het teken van Parkinson

18 april 2023

In het weekend van 22-24 september staat de stad Nijmegen volledig in het teken van de ziekte van Parkinson. Aanleiding voor het weekend is de NWO Stevinpremie die Parkinson-expert Bas Bloem en zijn team toegekend kregen. Tijdens het driedaagse weekend zijn er talloze activiteiten voor mensen met de ziekte van Parkinson, hun naasten en alle andere geïnteresseerden. Ook is er een speciaal programma voor kinderen.

‘Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld, dat willen we graag stoppen. Aandacht voor deze ziekte is van groot belang. Tijdens het Parkinson Weekend willen we iedereen kennis laten maken met de ziekte en bovendien mensen met de ziekte van Parkinson een mooi weekend laten beleven in Nijmegen.’ aldus professor Bas Bloem, hoogleraar en neuroloog aan het Radboudumc. 

Bas Bloem en zijn team ontvingen afgelopen jaar de NWO Stevinpremie voor hun werk rondom de ziekte van Parkinson. De premie maakt nieuw onderzoek mogelijk naar onder meer het effect van beweging op het voorkomen van de ziekte van Parkinson en het afremmen van de symptomen. 

De gemeente Nijmegen biedt de stad en haar inwoners het weekend aan ter gelegenheid van de Stevinpremie. Maar ook mensen met de ziekte van Parkinson uit heel Nederland zijn dat weekend uitgenodigd om naar Nijmegen te komen. Het weekend wordt op vrijdag officieel geopend in de Stadsschouwburg met een inhoudelijk programma. 

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen: ‘Ik ben er trots op dat dit bijzondere evenement in Nijmegen plaatsvindt. Als stad van Health en High Tech staat het welzijn van onze inwoners en de technieken die dit ondersteunen, hoog op de agenda. Mijn speciale dank gaat uit naar Bas Bloem en zijn team die dankzij hun baanbrekende onderzoek hoop geven aan mensen die leven met deze ziekte over de hele wereld.’

Expositie, sport en dance event

In een grote koepeltent in de binnenstad komt een mooie expositie over de ziekte van Parkinson met kennis en activiteiten rond de ziekte. Er komen diverse kunstexposities, een breed pallet aan lezingen, diverse sportactiviteiten en een heus dance event. In filmtheater LUX draait iedere dag een film met een link naar de ziekte van Parkinson met steeds een voorwoord en nabespreking van een inhoudelijk deskundige. Bloem hoopt met het weekend duizenden mensen met de ziekte van Parkinson naar Nijmegen te halen. 

Bas Bloem wil met het weekend meer aandacht voor de ziekte van Parkinson. Daarnaast wil hij mensen breder informeren over de mogelijkheden om de groei van de ziekte te remmen en om de kwaliteit van leven te verbeteren voor al die mensen die nu al getroffen zijn door deze ziekte. 

Nickie van der Wulp, directeur Parkinson Vereniging: ‘Dit weekend is een mooi cadeau voor iedereen die leeft met deze ziekte. Dit weekend zal bij veel mensen het begrip vergroten van wat parkinson is. Daarbij wordt het voor de mensen met parkinson een ontzettend leuk en leerzaam weekend met veel informatie, activiteiten en bovenal de kans om kennis en ervaringen uit te wisselen met andere mensen met parkinson en hun naasten.’ 

Meer informatie over het programma vind je op de website van Into Nijmegen.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet