Deelnemers aan de Nijmeegse 4Daagse zetten de meeste stappen in het tweede en derde wandeluur. Dit geldt voor alle afstanden. Naarmate de dag vordert, daalt het gemiddeld aantal stappen iets, maar stijgt de hartslag. Deze statistieken blijken uit een analyse van gegevens van ruim 400 Vierdaagselopers gedurende de eerste wandeldag. Onderzoekers van het Radboudumc analyseerden deze gegevens in samenwerking met Healthy Chronos.
Wandeltempo
Het wandeltempo bepaalt het aantal stappen per uur. Voor iedere wandelafstand is het wandeltempo het hoogst in het tweede en derde wandeluur. Deelnemers zetten dan zo’n 6.000 Ă 6.500 stappen per uur. De reden hiervoor kan zijn dat er voor deelnemers dan voldoende ruimte is om hun hun optimale tempo te en de vermoeidheid nog niet heeft toegeslagen. Gedurende de dag neemt in alle wandelafstanden het tempo langzaam wat af, waarbij de lopers gemiddeld tussen de 5.000 en 6.000 stappen per uur zetten.
Aantal stappen
De onderzoekers analyseerden het aantal stappen dat de deelnemers gedurende de dag zetten:
- 50 km: 68.000 stappen per dag
- 40 km: 54.000 stappen per dag
- 30 km: 47.000 stappen per dag
Opvallend hierbij is het hoge aantal stappen voor 30 km wandelaars in vergelijking met de twee andere afstanden. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat met name 60-plussers de 30 km lopen. Op oudere leeftijd wordt de staplengte korter, waardoor er meer stappen nodig zijn om de afstand te overbruggen. Een andere hypothese is dat deze groep extra stappen zet voorafgaand of na afloop van de Vierdaagsewandeling. Nader onderzoek zal dat moeten uitwijzen.
Hartslag
Bij 205 wandelaars, waarvan 88 mannen en 117 vrouwen, konden de onderzoekers de hartslag bijhouden. De rusthartslag om middernacht was rond de 60 slagen per minuut. Zoals verwacht stijgt de hartslag tijdens het wandelen, en neemt de hartslag toe gedurende de wandeldag, ondanks dat het wandeltempo dan wat zakt. Dit is waarschijnlijk toe te schrijven aan toenemende vermoeidheid in combinatie met de weersomstandigheden. Gedurende de dag wordt het warmer, wat leidt tot een verhoogde belasting van het hart.
De stijging in hartslag is groter voor vrouwen dan voor mannen met een gemiddeld verschil van 10 slagen per minuut. Uit aanvullende analyses over de wandelafstanden blijkt dat dit verschil het grootst is bij 50 km wandelaars (verschil: 30 slagen/min), een beetje bij 40 km wandelaars (7 slagen per minuut) en niet aanwezig bij 30 km wandelaars (1 slag/min).
Totstandkoming statistieken
Onderzoekers van het Radboudumc werken samen met Healthy Chronos, een Nederlandse healthtech start-up. Samen brengen ze wandelkarakteristieken, zoals stappen en hartslag, van Vierdaagselopers real-time in kaart. Hiervoor zijn deelnemers aan de TREAT-studie, geleid door inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels, uitgenodigd om hun smartwatch of smartphone te koppelen met het Healthy Chronos platform. Deze analyses betreffen de gegevens die zijn verzameld tijdens de eerste wandeldag, dinsdag 18 juli. Het is de eerste keer dat onderzoekers van het Vierdaagseonderzoek gebruik maken van continue data met betrekking tot het aantal stappen en de hartslag, gemeten door smartwatches en telefoons van wandelaars zelf.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.