Nieuws Artsen voor de klas over de risico's van vapen

26 januari 2024

Op dit moment geven onze kinderlongartsen, kinderartsen in opleiding en arts-onderzoekers gastlessen op middelbare scholen over vapen in het kader van vapen#jouwkeuze. Het Radboudumc doet dit in de regio samen met (kinder)artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

Een van de scholen op het programma van onze artsen is het Canisius College. Kinderlongarts Jolt Roukema en arts-onderzoeker Marc Oppelaar gaven daar donderdag 25 januari jl. presentaties over de risico’s van vapen aan acht brugklassen. Het Canisius College vindt het belangrijk dat hun leerlingen goed en juist geïnformeerd zijn over dit onderwerp.

Marijn Noorduyn, Afdelingsleider leerjaar 1 en 2: 'In onze optiek moet school bijdragen aan een gezonde leefstijl. Dat doen we onder ander door te zorgen voor goede voorlichting. Daarom doen wij als school mee met #vapenjouwkeuze. Daarmee maken we gebruik van gastlessen door longartsen. Zij kennen de feiten en kunnen voorbeelden geven uit de praktijk. Onze leerlingen waren zeer geïnteresseerd en stelden tegelijk ook kritische vragen.'

Jolt Roukema: 'Artsen maken zich grote zorgen over het gemak waarmee jongeren verslaafd raken aan het vapen en de schadelijke gevolgen ervan. In de campagne ‘Vapen #jouwkeuze’ kunnen scholen zich aanmelden voor een gastles van een arts op school. De animo hiervoor is groot en de kinderlongartsen van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis hebben samen met hun collega’s, waaronder kinderartsen in opleiding, al tientallen van deze gastlessen verzorgd.'

Marc Oppelaar: 'Het is heel verontrustend om te zien dat jongeren op een steeds jongere leeftijd in aanraking komen met vapen en daardoor steeds jonger verslaafd raken aan nicotine. Je merkt ook echt in de klas dat dit onderwerp heel erg leeft en dat best veel jongeren er al wel eens mee in aanraking zijn gekomen. Dat maakt het super belangrijk dat we als zorgverleners jongeren voorzien van de juiste informatie. Goede keuzes kan je namelijk alleen maken als je alle informatie hebt!'

Ook aansluiten bij de campagne? Ga naar de website www.vapenjouwkeuze.nl

Meer informatie

Omroep Gelderland maakte er een reportage over: Brugklassers schrikken van gevolgen vapen - Omroep Gelderland[401484196] (gld.nl)

Snel meer informatie? Kijk dan hier Vijf vragen over vapen en E-sigaretten aan kinderlongarts Peter Merkus - Radboudumc - met o.a. ook Laura Michon, longarts in opleiding, die in 60 seconden aangeeft wat de risico's van vapen zijn.

Ook het Trimbos Instituut heeft meer informatie over vapen, roken en nicotine.

 

Kinderlongarts Jolt Roukema (links) en arts-onderzoeker Marc Oppelaar.

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer

Longarts i.o. Laura over vapen in 1 minuut

11 oktober 2023

In 60 seconden zegt onze longarts i.o. Laura alles wat er te zeggen valt over vapen. 

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet