Nieuws Artsen voor de klas over de risico's van vapen

26 januari 2024

Op dit moment geven onze kinderlongartsen, kinderartsen in opleiding en arts-onderzoekers gastlessen op middelbare scholen over vapen in het kader van vapen#jouwkeuze. Het Radboudumc doet dit in de regio samen met (kinder)artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

Een van de scholen op het programma van onze artsen is het Canisius College. Kinderlongarts Jolt Roukema en arts-onderzoeker Marc Oppelaar gaven daar donderdag 25 januari jl. presentaties over de risico’s van vapen aan acht brugklassen. Het Canisius College vindt het belangrijk dat hun leerlingen goed en juist geïnformeerd zijn over dit onderwerp.

Marijn Noorduyn, Afdelingsleider leerjaar 1 en 2: 'In onze optiek moet school bijdragen aan een gezonde leefstijl. Dat doen we onder ander door te zorgen voor goede voorlichting. Daarom doen wij als school mee met #vapenjouwkeuze. Daarmee maken we gebruik van gastlessen door longartsen. Zij kennen de feiten en kunnen voorbeelden geven uit de praktijk. Onze leerlingen waren zeer geïnteresseerd en stelden tegelijk ook kritische vragen.'

Jolt Roukema: 'Artsen maken zich grote zorgen over het gemak waarmee jongeren verslaafd raken aan het vapen en de schadelijke gevolgen ervan. In de campagne ‘Vapen #jouwkeuze’ kunnen scholen zich aanmelden voor een gastles van een arts op school. De animo hiervoor is groot en de kinderlongartsen van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis hebben samen met hun collega’s, waaronder kinderartsen in opleiding, al tientallen van deze gastlessen verzorgd.'

Marc Oppelaar: 'Het is heel verontrustend om te zien dat jongeren op een steeds jongere leeftijd in aanraking komen met vapen en daardoor steeds jonger verslaafd raken aan nicotine. Je merkt ook echt in de klas dat dit onderwerp heel erg leeft en dat best veel jongeren er al wel eens mee in aanraking zijn gekomen. Dat maakt het super belangrijk dat we als zorgverleners jongeren voorzien van de juiste informatie. Goede keuzes kan je namelijk alleen maken als je alle informatie hebt!'

Ook aansluiten bij de campagne? Ga naar de website www.vapenjouwkeuze.nl

Meer informatie

Omroep Gelderland maakte er een reportage over: Brugklassers schrikken van gevolgen vapen - Omroep Gelderland[401484196] (gld.nl)

Snel meer informatie? Kijk dan hier Vijf vragen over vapen en E-sigaretten aan kinderlongarts Peter Merkus - Radboudumc - met o.a. ook Laura Michon, longarts in opleiding, die in 60 seconden aangeeft wat de risico's van vapen zijn.

Ook het Trimbos Instituut heeft meer informatie over vapen, roken en nicotine.

 

Kinderlongarts Jolt Roukema (links) en arts-onderzoeker Marc Oppelaar.

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Nieuwe biomarker voor jicht kan ziekte monitoren

26 februari 2024

Radboudumc en Université Paris Cité hebben een nieuwe biomarker gevonden waarmee de aanwezigheid van urinezuurkristallen heel goed is te monitoren. Mogelijk is daarmee gezondheidsschade op termijn terug te dringen.

lees meer

Vijf vragen over jicht Beantwoord door reumatoloog Sander van Leuven

26 februari 2024

Jicht is aan een stille maar gestage opmars bezig. In 2019 waren er wereldwijd meer dan 45 miljoen mensen met jicht, een verdubbeling in dertig jaar. Reumatoloog Sander van Leuven beantwoordt vijf veelvoorkomende vragen.

lees meer

Merel van der Stelt in Focus over 3D-geprinte onderbeenprotheses Donderdag 22 februari, 20.55 uur, Focus, NPO2

22 februari 2024

NTR Wetenschap zendt op donderdag om 20.55 uur de uitzending 'Geprinte benen' uit. Hierin is o.a. collega Merel van der Stelt te zien. (foto: Focus)

lees meer

Longarts i.o. Laura over vapen in 1 minuut

11 oktober 2023

In 60 seconden zegt onze longarts i.o. Laura alles wat er te zeggen valt over vapen. 

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet