Nieuws Eerdere herkenning artritis bij psoriasis door nieuw onderzoek

4 juli 2024

Een grote groep Nederlanders heeft psoriasis. Eén op de vier patiënten met psoriasis krijgt artritis psoriatica. Hierdoor ontstaat er gewrichtsschade bij de patiënt. Dermatologen zijn niet altijd voldoende getraind om dit te herkennen. Arts-onderzoeker Tamara van Hal van de Sint Maartenskliniek heeft samen met dermatologen van het Radboudumc eenvoudige adviezen opgesteld. Dankzij deze adviezen kan de dermatoloog de patiënt gerichter doorverwijzen naar de reumatoloog. Op 4 juli verdedigt Tamara van Hal haar proefschrift aan de Radboud Universiteit.

Adviezen voor de dermatoloog

Dermatologen behandelen patiënten met de huidaandoening psoriasis. Het is belangrijk dat de dermatoloog ook kijkt naar aanwijzingen die duiden op artritis psoriatica, een chronische ontstekingsziekte van gewrichten en huid. Uit promotieonderzoek van Tamara van Hal blijkt dat mensen met psoriasis met de volgende kenmerken vaker artritis psoriatica ontwikkelen:

  • Patiënten die last hebben van opzwollen vingers en tenen;
  • Patiënten met pijnlijke gewrichten zonder duidelijke reden;
  • Patiënten die voor hun psoriasis zware medicatie slikken;
  • Patiënten die injecties en pillen gebruiken in plaats van zalfjes. 

Een bijbehorende vragenlijst kan dermatologen helpen de juiste patiënten te selecteren voor verwijzing. Tamara van Hal: 'Onder de juiste omstandigheden is het mogelijk om vrijwel alle patiënten met dermatologische behandeling voor hun psoriasis, die ook bijkomend artritis psoriatica hebben, te herkennen.'

Toepassing in de toekomst

Uit dit onderzoek blijkt dat er belangrijke aanwijzingen zijn waardoor de dermatoloog deze gewrichtsklachten kan herkennen. 'Alleen een vragenlijst is niet genoeg, we moeten nauw blijven samenwerken met reumatologen om de opsporing van artritis psoriatica te kunnen optimaliseren, en ook verder onderzoeken of er biomarkers zijn die kunnen voorspellen wie er artritis psoriatica krijgt of al heeft', zegt copromotor Juul van den Reek.

Impact op het dagelijks leven

Artritis psoriatica heeft impact op het leven van de patiënt. Door de ziekte kunnen ze hun werk minder goed uitvoeren. Dit blijkt ook uit cijfers: slechts de helft van deze patiëntgroep heeft een betaalde baan.

In Nederland 500.000 psoriasispatiënten

De huidziekte psoriasis komt voor bij 500.000 Nederlanders. Het is een ziekte met ontstekingen van de huid en de nagels. Patiënten kunnen last hebben van rode, verdikte en schilferende plekken op de huid. Artritis psoriatica is een ziekte met ontstekingen aan de gewrichten en op de plek waar de pees vastzit aan het bot.

Over deze promotie

Promotie op 4 juli om 10.30 uur. Titel proefschrift: A rheumatologist undercover – Research of psoriatic arthritis at the dermatology clinic (online beschikbaar na 4 juli). (Co)promotor(en): Prof. Dr. E.M.G.J. de Jong, Dr. M.H. Wenink, Dr. J.M.P.A. van den Reek, Dr. J.E. Vriezekolk. De verdediging is te volgen via deze livestream. Deze promotie is mede tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Radboudumc en Sint Maartenskliniek middels een Junior Investigator Grant van het Radboudumc Academic Medical Network.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet