Nieuws Fototentoonstelling wil stigma rondom patiënten met hiv doorbreken

9 januari 2024

Op 8 januari opende het Radboudumc een fototentoonstelling over hiv en stigma. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het initiatief om het stigma rond hiv (humaan immunodeficiëntievirus) te doorbreken. De tentoonstelling is gemaakt door fotograaf Marjolein Annegarn. Zij leeft zelf met hiv. Mark Janssen, lid van de Raad van Bestuur, opende de tentoonstelling.

Uit recent onderzoek (2023) in twee grote ziekenhuizen in Nederland is aangetoond dat stigma onder zorgprofessionals hardnekkig blijft bestaan en zelfs toegenomen is. Stigma uit zich voornamelijk door een negatieve houding tegenover mensen die leven met hiv, overdreven preventieve maatregelen en angst van zorgprofessionals voor mogelijke besmetting tijdens het werk. Dit werd in een eerder onderzoek (2019) door Manon Marneef, verpleegkundig specialist hiv-zorg, onder zorgprofessionals in het Radboudumc ook aangetoond. 

Niet detecteerbaar = Niet overdraagbaar

Er leven in onze maatschappij en onder zorgprofessionals nog verouderde ideeën over overdraagbaarheid en risico’s als het gaat over hiv. Dat is echt niet meer de actuele stand van zaken. Als iemand met hiv goed behandeld wordt en de hiv-virusdeeltjes in het bloed niet meetbaar zijn, dan kan het virus niet meer worden overgedragen. We gebruiken in Nederland daarvoor de term N=N. Dat staat voor: Niet detecteerbaar (meetbaar) = Niet overdraagbaar. 

‘Deze boodschap willen wij uitdragen naar bezoekers en zorgprofessionals in ons ziekenhuis,’ zegt Karin Grintjes, verpleegkundig specialist hiv-zorg. ‘Het hiv-team, bestaande uit infectiologen en verpleegkundig specialisten, is in de week van wereld AIDS dag, 1 december, op diverse afdelingen binnen het Radboudumc in gesprek gegaan met zorgprofessionals over hiv, de actuele stand van zaken ten aanzien van behandeling en toekomstverwachtingen. Ook heeft het team aandacht gevraagd voor bewustwording rond stigma. Wij hopen met deze tentoonstelling het gesprek over hiv en de awareness over effecten van stigma gaande te houden.’ 

Tentoonstelling

Marjolein Annegarn heeft mensen met hiv onherkenbaar gefotografeerd, om juist hiermee te laten zien wat stigma doet met mensen als zij niet open kunnen of durven zijn over de hiv-status. De tentoonstelling is bedoeld om het bewustzijn te vergroten en het gesprek over hiv en stigma te openen.
De fototentoonstelling is te bezichtigen tot 6 februari 2024 in de lange gang van het Radboudumc tijdens openingstijden. 

Meer informatie

Meer informatie over de tentoonstelling en de laatste onderzoeken:

The Stigma Project – Goed Beeld[401480525] 

HIV-poli Radboudumc

Hoe staat het met hiv-stigma in Nederland? | Professionals | Soa Aids Nederland

Frontiers | The 2000HIV study: Design, multi-omics methods and participant characteristics (frontiersin.org)

Meer nieuws


Gentherapie myotone dystrofie type 1 vereist ook epigenetische ingreep Alleen genetische mutatie verwijderen lijkt onvoldoende

8 mei 2024

Correctie van een genetische mutatie repareert niet automatisch ook de epigenetische veranderingen ontdekte Rick Wansink bij onderzoek naar myotone dystrofie type 1. Dat heeft ook consequenties voor therapieontwikkeling bij soortgelijke aandoeningen.

lees meer

Plotseling gehoorverlies mogelijk voorteken van vaatproblemen? Onderzoekers zien verhoogd risico alleen bij zestigplus

6 mei 2024

Plots gehoorverlies wordt vaak genoemd als mogelijk voorteken van vaatproblemen in de hersenen. Onderzoekers vonden alleen bij zestigplussers een verhoogd risico. Moet de behandeling daarop worden aangepast?

lees meer

NWO subsidie voor ontwikkeling van innovatief volgsysteem

2 mei 2024

Het LiveScope project van Bernhard Englitz en Judith Homberg heeft een subsidie ontvangen van het NWO Open Technologie Programma.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet