Met slimme technologie thuis, zoals een smartwatch, willen onderzoekers onder leiding van het Radboudumc de zorg voor mensen met hartfalen gaan verbeteren. Meer techniek thuis moet opnames in het ziekenhuis voorkomen door vlottere revalidatie, betere monitoring van het hart en snellere aanpassing van therapie. De onderzoekers gaan aan de slag met een NWO Perspectief-subsidie van 5,3 miljoen euro.
In Nederland kampen 240.000 mensen met hartfalen en dat leidt jaarlijks tot 40.000 ziekenhuisopnames. De kosten? 800 miljoen euro per jaar. Deze patiënten hebben vaak een slechte algehele conditie, matig herstel na een ziekenhuisopname, en een hoog risico op heropname.
Onderzoekers van allerlei bedrijven en instellingen in Nederland, waaronder het Erasmus MC en TU/e, gaan onder leiding van Dick Thijssen, hoogleraar Cardiovasculaire Fysiologie aan het Radboudumc, onderzoeken of ze dat grote aantal ziekenhuisopnames kunnen terugdringen. Ze krijgen voor dit project CardiacCare@Home nu 5,3 miljoen euro subsidie van NWO Perspectief.
Smartphone
'Samen met het bedrijfsleven gaan we technologie ontwikkelen waarmee we in de thuissituatie de hartfunctie kunnen monitoren', vertelt Thijssen. 'Verslechtering van de hartfunctie ontstaat al vóórdat een patiënt met hartfalen klachten ervaart. Als we die verslechtering vroegtijdig signaleren, kunnen hulpverleners de behandeling sneller aanpassen en hierdoor ziekenhuisopname voorkomen.' Deze aanpak vereist ook de ontwikkeling van AI, die de grote hoeveelheid aan metingen vlot kan analyseren.
Daarnaast willen de onderzoekers revalidatie thuis bevorderen. 'We weten dat mensen het beter doen als ze hulp krijgen om hun leefstijl aan te passen, bijvoorbeeld wanneer deze patiënten meer gaan bewegen', legt Thijssen uit. 'Maar lang niet alle mensen met hartfalen krijgen zulke begeleiding. Praktische bezwaren zoals reistijd en kosten staan deelname aan begeleiding in het ziekenhuis vaak in de weg. Wij gaan onderzoeken wat de beste manier is om dit ook thuis te kunnen aanbieden, bijvoorbeeld via een de smartphone.'
Het project moet de kwaliteit van leven van patiënten gaan verbeteren, de werklast voor ziekenhuispersoneel verlagen en de totale zorgkosten voor hartpatiënten verminderen.
Over CardiacCare@Home
Aan het project onder leiding van Dick Thijssen van het Radboudumc doen de volgende instellingen mee: Erasmus MC, Technische Universiteit Eindhoven, Fontys, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Saxion, Maastricht UMC+, Radboudumc, TNO, Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit Twente, Wageningen University, AIKON, Capri Hartrevalidatie, Masimo, MiBida, PraxaSense, Unilabs, VGZ, Chronisch ZorgNet, Dutch CardioVascular Alliance, Harteraad, Hartstichting, Jeroen Bosch Ziekenhuis, KNGF, Máxima MC Fonds, Medicus online, Medisch Spectrum Twente, Netherlands Heart Institute, NHN, NVVC, Pharos, Rijnstate Ziekenhuis, 4TU.Health, VSG.
Over NWO Perspectief
Perspectief is een programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Het Perspectief-programma daagt onderzoekers uit om consortia te vormen met het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties. Samen werken ze aan technologische innovaties met maatschappelijke impact en creëren ze economische kansen voor Nederland.
Projectleider Dick Thijssen
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Artificial intelligenceNieuws homepage Patientenzorg en Nieuws en verhalen
Meer informatie
Meer nieuws
Radboudumc en ATRO Medical starten onderzoek naar AI-gegenereerde kunstmeniscus
1 juli 2024Het Orthopaedic Research Lab van het Radboudumc start een nieuw project met ATRO Medical: 3D-Printed PCU meniscus Prosthesis.
lees meer