Nieuws Sporten blijkt toch goed mogelijk voor grote groep hartpatiënten

6 februari 2024

Veel mensen met een bicuspide aortaklep kregen tot nu toe het advies om voorzichtig te zijn met sporten, omdat dit mogelijk gevaarlijk zou kunnen zijn. Een bicuspide aortaklep is de meest voorkomende aangeboren hartafwijking waar één tot twee op de honderd mensen aan lijdt. Uit onderzoek van het Radboudumc, gefinancierd door de Hartstichting en Stichting Hartekind, blijkt nu dat ook mensen met deze aandoening met een gerust hart kunnen sporten.

Onderzoekers van het Radboudumc vroegen meer dan 400 mensen met een bicuspide aortaklep naar hun sport- en beweeggedrag gedurende hun leven. De wetenschappers vonden geen nadelig verband tussen sporten en problemen aan de aortaklep, zoals een vernauwde of lekkende klep, of een verwijding van de aorta. Het maakte niet uit wat voor soort sport de mensen deden en ook de hoeveelheid en de intensiteit van inspanning had geen negatieve effecten. De wetenschappers zagen zelfs dat mensen die met name sportten op hoge intensiteit of die aan sporten zoals voetbal, hockey of tennis deden, mogelijk minder vaak een vernauwde aortaklep hadden.

Meest voorkomende aangeboren hartafwijking  

Eén tot twee op de honderd mensen wordt geboren met een bicuspide aortaklep. Hun aortaklep heeft niet drie, maar twee klepbladen. Het is daarmee verreweg de meest voorkomende aangeboren hartafwijking. Een aortaklep met slechts twee klepbaden werkt meestal goed, daarom wordt de aandoening vaak per toeval ontdekt tijdens het maken van een echo van het hart. Na de diagnose moeten mensen met deze aandoening regelmatig op controle komen. Dat komt omdat zij een groter risico hebben op hartproblemen, zoals een vernauwde of lekkende aortaklep of een verwijding van de aorta.

Voorzichtig met sport

Tot nu toe kregen veel mensen met deze aangeboren hartafwijking het advies om voorzichtig te zijn met sport. Door de hogere bloeddruk en krachtigere bloedstroom tijdens het sporten zouden de hartklep en de aorta mogelijk sneller achteruitgaan. Dit werd onderzocht in een studie van het Radboudumc, onder wie arts-onderzoeker Bibi Schreurs en cardioloog Roland van Kimmenade. Van Kimmenade: ‘Alle volwassen patiënten met een bicuspide aortaklep vroegen we naar hun sporthistorie, op zowel jeugd- als volwassenleeftijd. Vervolgens bekeken we tijdens hun laatste controle in het ziekenhuis de conditie van hun hartklep en aorta. We vonden geen verband tussen sporten en hartklep- of aortaproblemen.’

Gezond oud worden

Deze geruststellende boodschap biedt perspectief voor de grote groep Nederlanders met een bicuspide aortaklep. Ook deze mensen kunnen in principe met een gerust hart bewegen en sporten. Schreurs: ‘Een actieve leefstijl hoeft dus geen negatieve effecten op deze hartafwijking te hebben. Dit betekent ook dat een hartafwijking niet altijd een reden is om je een patiënt te voelen. Dat is een geruststellende boodschap.’

Dankzij betere zorg en operaties op jonge leeftijd zijn de overlevingskansen van kinderen met een aangeboren hartafwijking sterk verbeterd. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor de zorg van deze patiënten. Zij hebben namelijk een verhoogd risico op een hart- of vaatziekte later in hun leven, zoals hartfalen of hartritmestoornissen. Omdat de Hartstichting en stichting Hartekind er alles aan willen doen om te zorgen dat ook mensen met een aangeboren hartafwijking gezond oud kunnen worden, hebben deze organisaties dit onderzoek financieel mogelijk gemaakt.

Over deze publicatie

Dit artikel verscheen in Journal of the American Heart Association: Associations of Lifelong Exercise Characteristics With Valvular Function and Aortic Diameters in Patients With a Bicuspid Aortic Valve - Bibi A. Schreurs, Maria T. E. Hopman, Chantal M. Bakker, Anthonie L. Duijnhouwer, Niels van Royen, Paul D. Thompson, Roland R. J. van Kimmenade and Thijs M. H. Eijsvogels. DOI: 10.1161/JAHA.123.031850.

Grote landelijke samenwerking

Dit onderzoek maakt deel uit van het Outreach-consortium. Dit is een groot landelijk onderzoeksproject naar het eerder herkennen en betere behandeling van de gevolgen van aangeboren hartafwijkingen. Het doel is dat meer mensen met een aangeboren hartafwijking gezond oud worden. Onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen is heel complex. Daarom is het Outreach-consortium een samenwerking tussen alle academische ziekenhuizen die betrokken zijn bij de behandeling van patiënten met een aangeboren hartafwijking in Nederland, evenals diverse onderzoeksinstituten. Dit zijn het Erasmus MC, Amsterdam UMC, LUMC, UMCG, UMC Utrecht, het Radboudumc en het Hubrecht instituut. De Hartstichting en Stichting Hartekind investeren samen € 3 miljoen in dit landelijke onderzoeksproject.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet