19 december 2017

Er is een unieke app in de maak voor mensen met COPD. Deze ‘Slimme zelftest voor adem’ helpt een exacerbatie (longaanval) vroegtijdig te herkennen. Ook geeft de app direct een behandeladvies. Begin 2018 willen de onderzoekers de app testen met huisartsen en longartsen in de regio Nijmegen.

Huisarts en senior onderzoeker Erik Bischoff van het Radboudumc vertelt over de app: “We zien dat patiënten met COPD een beginnende exacerbatie vaak niet goed herkennen of de ernst ervan niet goed kunnen inschatten. Ze weten vaak ook niet wat ze vervolgens moeten doen. Ze wachten af, met het risico dat de klachten opeens zo ernstig worden dat ziekenhuisopname nodig is. De zelftest helpt de patiënt bij het herkennen van een beginnende exacerbatie en geeft een persoonlijk behandeladvies. Zo hopen we belastende ziekenhuisopnames te voorkomen.” De zelftest is ontstaan door een unieke samenwerking met patiënten, de afdelingen Eerstelijnsgeneeskunde, Longziekten en Medische Psychologie van het Radboudumc en de Radboud Universiteit. De app won begin deze maand de tweede plek van de Medische Inspirator prijs 2017.

Helpt u mee?

De app wordt nu verder ontwikkeld en moet in 2018 klaar zijn. Erik: “We weten dat de zelftest heel betrouwbaar meet en goede adviezen geeft. Patiënten zijn er blij mee en voelen zich geholpen. Om te kijken hoe de zelftest het beste in te passen is in de huidige zorgprocessen, willen we samen met huisartsen en longartsen in de regio de app in de dagelijkse praktijk gaan gebruiken.” Huisartsen in Nijmegen en omgeving kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan deze testfase. “Het zou mooi zijn als dit gebeurt. Zo maken we namelijk een product waarmee we de longzorg met en voor patiënten verbeteren.” Heeft u vragen of interesse om mee te doen? Neem dan contact op met Erik Bischoff: erik.bischoff@radboudumc.nl.

Meer nieuws


Passende zorg op de Intensive Care

1 maart 2024

Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.

lees meer

Neusspray voor ernstige depressie

7 november 2023

Patiënten met een moeilijk behandelbare depressie kunnen bij de afdeling Psychiatrie terecht voor een behandeling met esketamine neusspray. Deze nieuwe behandeling wordt vergoed door alle verzekeraars.

lees meer

Mindfulness voor jongeren met psychische klachten

3 november 2023

Jongeren die voor hun psychische klachten hulp zoeken, kunnen naar het Radboudumc voor een mindfulness training. Deze wordt in het kader van een studie gratis aangeboden.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet