4 juli 2019

In april is onze polikliniek Medische Oncologie gestart met een nieuwe werkwijze in gezamenlijk besluitvorming. Hier gaat u, als huisarts, mogelijk ook iets van merken. Omdat het hierbij vooral gaat over de context van de patiënt, is nauwe afstemming met en betrokkenheid van u onmisbaar.

We willen gezamenlijke besluitvorming met patiënten verbeteren, met name door het bespreekbaar maken van de waarden, doelen, wensen en leefsituatie van de patiënt. Kortom: de context. Als we in onze spreekkamers bewust deze context inventariseren en registreren, kunnen patiënten een meer weloverwogen keuze nemen over hun zorg. Om dit doel te bereiken, zorgen we onder andere voor:
  • intensief contact tussen patiënt en een (gespecialiseerd) verpleegkundige of casemanager in samenwerking met de medisch specialist en de huisarts;
  • het inbouwen van een time-out waarin de patiënt tijd krijgt om na te denken en te spreken met naasten en de huisarts;
  • nauwe afstemming met en betrokkenheid van de huisarts tijdens de zorg in het ziekenhuis;
  • een goede plaats van gezamenlijke besluitvorming in landelijke richtlijnen en opleidingen van zorgprofessionals. 

Welke patiënten?

Het gaat in dit project om patiënten met kanker, voor wie geen in opzet curatieve behandeling meer bestaat én die op onze afdeling Medische Oncologie een besluit moeten nemen over een behandeling of het stoppen daarvan. Het gaat daarbij specifiek om patiënten met:
  • uitgezaaide kanker;
  • een negatief antwoord van de zorgverlener op de surprise question (“zou ik verbaasd zijn als deze patiënt binnen 12 maanden zou overlijden?”).

Wat merkt u hiervan?

Betreft dit patiënten uit uw praktijk? Dan krijgt u van ons een brief met de medische informatie over de besproken opties en daarnaast wat wij hebben geregistreerd over de context van de patiënt. Bijvoorbeeld: wat is belangrijk voor de patiënt, waar maakt de patiënt zich zorgen over en wat wil de patiënt nog wel en juist niet? Daarnaast wijzen wij onze patiënten erop dat zij eventuele dilemma’s ook met u kunnen bespreken. We willen graag dat onze gezamenlijke patiënten zelf kiezen met welke zorgverlener ze in gesprek gaan. In de ‘time-out’ belt de casemanager of medisch specialist u om de uitslag van het gesprek met de patiënt te bespreken, de besproken opties en het gestarte besluitvormingsproces. Ook krijgt u de vraag wat uw visie op de context van de patiënt is, voor zover van belang voor de behandeling. Zo werken we graag samen met u aan gezamenlijke besluitvorming en daarmee de beste zorg waar de patiënt zich goed bij voelt.
 

Meer nieuws


Passende zorg op de Intensive Care

1 maart 2024

Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.

lees meer

Neusspray voor ernstige depressie

7 november 2023

Patiënten met een moeilijk behandelbare depressie kunnen bij de afdeling Psychiatrie terecht voor een behandeling met esketamine neusspray. Deze nieuwe behandeling wordt vergoed door alle verzekeraars.

lees meer

Mindfulness voor jongeren met psychische klachten

3 november 2023

Jongeren die voor hun psychische klachten hulp zoeken, kunnen naar het Radboudumc voor een mindfulness training. Deze wordt in het kader van een studie gratis aangeboden.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet