30 maart 2021

Een onderzoeksgroep van het Radboudumc en het UMC Utrecht gaat onderzoek doen naar laserbehandeling bij een zeldzame hersentumor, het glioblastoom. Voor het onderzoek is 3,9 miljoen euro beschikbaar gesteld door Zorginstituut Nederland en ZonMw, in het kader van de Subsidieregeling veelbelovende zorg.

De onderzoeksgroep, bestaande uit onder meer technisch geneeskundige Kristian Overduin, hoogleraar Health Evidence Maroeska Rovers, associate professor Health Evidence Janneke Grutters, neurochirurg Mark ter Laan van het Radboudumc, en neurochirurg Pieter van Eijsden van UMC Utrecht, krijgt samen met UMC Utrecht 3,9 miljoen euro voor onderzoek naar hersentumoren. In Nederland krijgen jaarlijks 1.100 mensen een glioblastoom, een zeldzame kwaadaardige hersentumor. Dit is een hersentumor, waarbij de gemiddelde levensduur na de diagnose tot twee jaar is. Bij dertig procent van de patiënten kan de tumor niet met een operatie worden verwijderd.  “Met Stereotactische Laser Ablatie (SLA) kunnen we deze patiënten een nieuwe optie bieden.”, aldus neurochirurg Mark ter Laan van het Radboudumc die het onderzoek leidt. “Dit is een minimaal invasieve operatie die het gericht wegbranden van hersentumoren met laserlicht mogelijk maakt. De ingreep vindt plaats in een MRI-scanner.” De chirurg heeft zo tijdens de behandeling direct beelden van de hersentumor waardoor schade is te voorkomen aan omliggend weefsel met belangrijke functies. Onderzoek in het buitenland laat hoopvolle resultaten zien.

Neurochirurg Pieter van Eijsden van UMC Utrecht: “Omdat hersentumoren vrij uitzonderlijk zijn, wordt relatief weinig in dit onderzoek geïnvesteerd in vergelijking met andere tumoren. Dat maakt deze toekenning extra bijzonder.” Het Radboudumc en UMC Utrecht gaan nu het effect, de complicaties en kosten van deze behandeling voor het eerst in Nederland onderzoeken, daarbij gesteund door de Landelijke Werkgroep Neuro-Oncologie en de patiëntenvereniging hersenletsel.nl. Ook wordt het effect op de overleving en de kwaliteit van leven onderzocht. Het onderzoek moet uitwijzen of SLA inderdaad een betere behandeling is voor patiënten met een glioblastoom waarbij een operatie niet mogelijk is.

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer nieuws


Patiënten met obesitas of overgewicht lopen het risico op een ernstiger verloop COVID-19

19 april 2021

Internationaal onderzoek toont aan dat kans op sterfte niet toeneemt.

lees meer

Nieuwe manier van diagnostiek spoort ‘onvindbare’ genetische afwijkingen op

15 april 2021

Onderzoek biedt leidraad voor wereldwijde toepassing

lees meer

NWO Vici-subsidie voor Michiel Vermeulen voor onderzoek naar modificaties van RNA-moleculen

14 april 2021

Michiel Vermeulen, hoogleraar moleculaire biologie aan het Radboudumc, ontvangt een NWO Vici-subsidie ter waarde van 1,5 miljoen euro. Hij gaat hiermee onderzoek doen naar modificaties van RNA-moleculen. Deze spelen een belangrijke rol bij het reguleren van genexpressie.

lees meer

KWF: 2,5 miljoen voor kankeronderzoek Groen licht voor innovatief onderzoek naar eierstokkanker en immunotherapie

13 april 2021

Het Radboudumc ontvangt 2,56 miljoen euro van KWF Kankerbestrijding voor drie onderzoeken om oncologische vooruitgang in coronatijd te waarborgen. De projecten die zijn gehonoreerd focussen op innovatief onderzoek naar eierstokkanker en baanbrekende immunotherapie.

lees meer