17 mei 2021

Huisartsen kunnen via teleconsultatie online vragen stellen aan specialisten, om vervolgens de zorgvraag van de patiënten te beantwoorden. Bij enkele specialismen was dit al mogelijk, de komende maanden gaat het Radboudumc deze service verder uitbreiden. De teleconsultatie moet helpen de samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten verder te verbeteren om patiënten in onze regio passende zorg dicht bij huis te bieden, zonder onnodige doorverwijzingen.

Het is gebruikelijk dat een huisarts telefonisch contact zoekt met een medisch specialist voor overleg over een patiënt. Bijvoorbeeld over diagnose of beleid, of over het wel of niet doorverwijzen van een patiënt. ‘Maar specialisten kunnen moeilijk bereikbaar zijn, en soms komt de vraag van de huisarts voor een specialist op een minder gelegen moment, vertelt Martijn Stommel, chirurg en voorzitter van de projectgroep Teleconsultatie van de Regiegroep Transmurale Zorg van het Radboudumc. ‘Met teleconsultatie kan een huisarts online, veilig via Zorgdomein niet-acute vragen over een patiënt stellen. De binnengekomen vragen worden binnen 48 uur beantwoord door een medisch specialist of door een aios onder supervisie van de medisch specialist.’

Hoe werkt het?

Teleconsultatie is mogelijk via Zorgdomein, daar vindt u – onder TCCN, Radboudumc Nijmegen – het overzicht van onze specialismen die teleconsultatie aanbieden. Bij uw vraag aan een van deze specialismen, vult u aanvullende relevant informatie in over de patiënt, zoals medicatie en labuitslagen. ‘Zo krijgt de specialist een goed beeld van de situatie’, aldus Martijn Stommel. ‘Een arts (in opleiding) kan de vraag op een zelfgekozen moment in alle rust beantwoorden. Dat antwoord krijgt de huisarts per digitaal bericht, binnen 48 uur.’

Minder onnodige verwijzingen

Voordeel van teleconsultatie is dat u snel een specialist kunt raadplegen. ‘Daarnaast verwachten we dat hiermee het aantal onnodige verwijzingen naar het Radboudumc zal dalen’, zegt Martijn Stommel. ‘De patiënt hoeft ook niet voor de vraag te wachten op een afspraak in het ziekenhuis, maar krijgt passende zorg van de huisarts. Die blijft hoofdbehandelaar en houdt regie over de zorgvraag. Bovendien gaat het consult niet ten koste van het eigen risico van de zorgverzekering van de patiënt.’

Meer informatie

Meer informatie over teleconsultatie vindt u op onze website.

Meer nieuws


Passende zorg op de Intensive Care

1 maart 2024

Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.

lees meer

Neusspray voor ernstige depressie

7 november 2023

Patiënten met een moeilijk behandelbare depressie kunnen bij de afdeling Psychiatrie terecht voor een behandeling met esketamine neusspray. Deze nieuwe behandeling wordt vergoed door alle verzekeraars.

lees meer

Mindfulness voor jongeren met psychische klachten

3 november 2023

Jongeren die voor hun psychische klachten hulp zoeken, kunnen naar het Radboudumc voor een mindfulness training. Deze wordt in het kader van een studie gratis aangeboden.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet