17 mei 2021

Huisartsen kunnen via teleconsultatie online vragen stellen aan specialisten, om vervolgens de zorgvraag van de patiënten te beantwoorden. Bij enkele specialismen was dit al mogelijk, de komende maanden gaat het Radboudumc deze service verder uitbreiden. De teleconsultatie moet helpen de samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten verder te verbeteren om patiënten in onze regio passende zorg dicht bij huis te bieden, zonder onnodige doorverwijzingen.

Het is gebruikelijk dat een huisarts telefonisch contact zoekt met een medisch specialist voor overleg over een patiënt. Bijvoorbeeld over diagnose of beleid, of over het wel of niet doorverwijzen van een patiënt. ‘Maar specialisten kunnen moeilijk bereikbaar zijn, en soms komt de vraag van de huisarts voor een specialist op een minder gelegen moment, vertelt Martijn Stommel, chirurg en voorzitter van de projectgroep Teleconsultatie van de Regiegroep Transmurale Zorg van het Radboudumc. ‘Met teleconsultatie kan een huisarts online, veilig via Zorgdomein niet-acute vragen over een patiënt stellen. De binnengekomen vragen worden binnen 48 uur beantwoord door een medisch specialist of door een aios onder supervisie van de medisch specialist.’

Hoe werkt het?

Teleconsultatie is mogelijk via Zorgdomein, daar vindt u – onder TCCN, Radboudumc Nijmegen – het overzicht van onze specialismen die teleconsultatie aanbieden. Bij uw vraag aan een van deze specialismen, vult u aanvullende relevant informatie in over de patiënt, zoals medicatie en labuitslagen. ‘Zo krijgt de specialist een goed beeld van de situatie’, aldus Martijn Stommel. ‘Een arts (in opleiding) kan de vraag op een zelfgekozen moment in alle rust beantwoorden. Dat antwoord krijgt de huisarts per digitaal bericht, binnen 48 uur.’

Minder onnodige verwijzingen

Voordeel van teleconsultatie is dat u snel een specialist kunt raadplegen. ‘Daarnaast verwachten we dat hiermee het aantal onnodige verwijzingen naar het Radboudumc zal dalen’, zegt Martijn Stommel. ‘De patiënt hoeft ook niet voor de vraag te wachten op een afspraak in het ziekenhuis, maar krijgt passende zorg van de huisarts. Die blijft hoofdbehandelaar en houdt regie over de zorgvraag. Bovendien gaat het consult niet ten koste van het eigen risico van de zorgverzekering van de patiënt.’

Meer informatie

Meer informatie over teleconsultatie vindt u op onze website.

Meer nieuws


Nieuw zorgaanbod en e-health bij Psychiatrie

12 mei 2022

De polikliniek Ontwikkelingsstoornissen van de afdeling Psychiatrie is uitgebreid met zorg voor patiënten met ADHD en een verslaving. Daarnaast biedt de afdeling sinds april e-health voor patiënten met ontwikkelingsstoornissen, waardoor wachtlijsten korter zijn geworden.

lees meer

Uitbreiding teleconsultatie met Geriatrie

12 mei 2022

Het Radboudumc heeft het aanbod van de teleconsultatie verder uitgebreid. Stel nu ook online uw vragen aan onze specialisten van Geriatrie.

lees meer

Vrouwen met ‘rustige’ vulvaire LS voor controles terug naar de huisarts

10 mei 2022

Vrouwen met een stabiel en rustig huidbeeld worden vanuit de Vulvapoli terugverwezen naar de huisarts voor verdere controles. De geadviseerde frequentie hiervan is levenslang 1x per jaar.

lees meer

Aanpassing in verwijzing huidkanker

10 mei 2022

Sinds kort is het voor huisartsen niet meer mogelijk om patiënten met (verdenking) op bepaalde vormen van laag-complexe huidkanker te verwijzen naar het Radboudumc. Deze patiënten worden voortaan elders in de regio gezien en behandeld.

lees meer

Verhuizing zorg Dekkerswald naar Nijmegen

10 mei 2022

Het Radboudumc gaat de locatie Dekkerswald verlaten. Tussen 27 mei en 4 juli vindt de verhuizing naar onze Nijmeegse campus plaats. Zorgdomein wordt hierop aangepast, zodat nieuw verwezen patiënten naar de juiste locatie van het Radboudumc gaan.

lees meer

Netwerk transmurale wondzorg regio Nijmegen van start met implementatie kwaliteitsstandaard

15 april 2022

Onder regie van CWZ, Radboudumc, ZZG Zorggroep, Allerzorg en NEO Huisartsenzorg is in de regio Nijmegen een start gemaakt met de implementatie van de Kwaliteitsstandaard Organisatie van Wondzorg in Nederland.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet