Onderwijs Alle scholingen Motiverende Gespreksvoering

Over de basistraining

Motiverende Gespreksvoering is een op samenwerking gerichte gespreksstijl die iemands eigen motivatie en bereidheid tot verandering versterkt. lees meer

Over de basistraining

Motiverende Gespreksvoering (of: Motivational Interviewing) is een persoonsgerichte manier van communiceren waarmee je de patiënt helpt om zélf goede beweegredenen te verkennen voor (gedrags)veranderingen, in het belang van zijn gezondheid.

Zo help je de patiënt om vanuit zijn eigen motivatie de juiste keuzes te maken, bijvoorbeeld rondom leefstijl, behandeling of omgaan met de ziekte. De patiënt is immers specialist op het gebied van zijn eigen leven, zijn ziekte en hoe hij die ervaart. Diagnostiek en therapieën kun je op deze manier nog beter afstemmen op de wensen, beweegredenen, mogelijkheden, benodigdheden en noodzaak  van de patiënt. Ook bij kwetsbare patiënten, die niet altijd bekwaam zijn of de mogelijkheden hebben om zelf de regie te nemen.

Inhoud van de training

De basistraining motiverende gespreksvoering duurt 2,5 dag. Tijdens deze dagen ga je uitgebreid aan de slag met praktijkgerichte oefenvormen.

Aanmelden

Meld je aan voor de training via de knop 'inschrijven'. inschrijven

Meer weten? Neem contact op

Stafsecretariaat Revalidatie

(0)24 365 52 86
contactformulier

In het kort

 • De Basistraining Motiverende Gespreksvoering is geschikt voor paramedici, verpleegkundigen, artsen en physician assistents die werkzaam zijn in ziekenhuis, zorginstelling of 1e lijn.


 • Dan kun je starten

  Najaar 2024

  • Dag 1 – 1 oktober
  • Dag 2 – 15 oktober
  • Dag 3 – 12 november (alleen ochtend of middag)
    

Onderdelen van de basistraining

Met motiverende gespreksvoering leer je om op verandering gerichte gesprekken met meer effect uit te voeren. Tijdens de training wordt er vooral ingezet op bewustwording en het ontwikkelen van praktische vaardigheden in motiverende gespreksvoering. lees meer

Onderdelen van de basistraining

Met motiverende gespreksvoering leer je om op verandering gerichte gesprekken met meer effect uit te voeren. Tijdens de training wordt er vooral ingezet op bewustwording en het ontwikkelen van praktische vaardigheden in motiverende gespreksvoering.
De volgende onderdelen komen aan bod:
 • Processen van motiverende gespreksvoering: verbinden, focussen, ontlokken en plannen.
 • Fases van gedragsverandering.
 • Basistechnieken: open vragen, samenvatten, reflectief luisteren, bevestigen.
 • Informatie geven.
 • Werken met de voor- en nadelen matrix.
 • Werken met de schaal van belangrijkheid en vertrouwen.
 • Bewust worden van je eigen communicatie.
 • Verschillende communicatiestijlen.

Samenvatting Motiverende gespreksvoering

Persoonsgerichte zorg begint met persoonsgerichte communicatie. Bekijk in het filmpje de samenvatting over Motiverende Gespreksvoering.

Ervaringen rondom Motiverende gespreksvoering

Patiënten en professionals aan het woord.

Inspiratie­workshop Motiverende Gespreksvoering

Ben je benieuwd wat Motiverende Gespreksvoering voor jou en je afdeling kan betekenen, meld je dan aan voor een inspiratieworkshop. Lees meer

Inspiratie­workshop Motiverende Gespreksvoering

Het doel is: bewustwording van je eigen communicatie en een kennismaking met Motiverende Gespreksvoering. Mail naar motiverendegespreksvoering.reval@radboudumc.nl  voor informatie over onder andere de kosten en het maken van een afspraak.

Locatie

De locatie wisselt per training. Deelnemers ontvangen hierover bericht.

bekijk route

Locatie

Routebeschrijving


Waarom het Radboudumc?

Miranda Jacobs en Maaike van Asperen hebben het initiatief genomen om in het Radboudumc te starten met het geven van trainingen en workshops in Motiverende Gespreksvoering. Doordat zij tevens werkzaam zijn als therapeut, zijn zij in staat om tijdens de training goed aan te sluiten bij de praktijk.

Onze mensen


Shanna Hurkens

Shanna Hurkens
Stafsecretaresse Revalidatie


Maaike van Asperen

Maaike van Asperen
Ergotherapeut


Miranda Jacobs

Miranda Jacobs
Fysiotherapeut

 • Medewerkers
 • Intranet