Over de cursus
Wat leer je tijdens de cursus?
Het doel van deze cursus is om de AIOS te voorzien van voldoende informatie om een consult te kunnen verrichten bij een patiënt met (verdenking op) een schimmelinfectie. Daarvoor is het nodig dat de AIOS iets leert over de medisch relevante schimmels, zoals de laboratorium diagnostiek (microscopie, kweek, serologie, malditof en moleculaire technieken) en andere diagnostische mogelijkheden zoals de radiologie.
Daarnaast is het belangrijk iets te weten over de patiënt. Denk aan vragen als: Waarom zijn bepaalde patiënten at-risk om een mycose op te lopen en welke schimmels kun je dan verwachten? Of welke onderdelen van de menselijke afweer zijn belangrijk bij schimmelinfecties.
Ook is het van belang informatie te hebben over de antifungale middelen: het werkingsmechanisme en spectrum van de antifungale middelen, de pharmacokinetiek en farmacodynamie, interacties en de waarde van therapeutic drug monitoring.
Hoe ziet de cursus eruit?
We hebben een groot aantal docenten die veel expertise hebben op de bovengenoemde onderdelen en we zullen ook regelmatig casus bespreken om te ervaren welke dilemma’s we in de praktijk tegen komen. Hierbij maken we gebruik van (anonieme) stemming en gaan we graag in discussie. Een groot deel van de practica maakt gebruik van gedode schimmels waardoor het mogelijk is de practica te geven in de lesruimtes. We geven ook een paar keer in het laboratorium het practicum.