Onderwijs Alle scholingen Opleiding tot anesthesioloog

Over de opleiding

In Nederland bestaan negen opleidingen tot anesthesioloog. Eén daarvan wordt verzorgd door de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde van het Radboudumc. lees meer

Over de opleiding

De opleiding voldoet aan de algemeen landelijke normen en heeft daarnaast een specifieke uitwerking binnen het Radboudumc. Vier jaar van de vijfjarige opleiding wordt doorgebracht in het Radboudumc. Een jaar wordt doorgebracht in een perifere opleidingsinrichting in de opleidingsregio Oost Nederland.

Aanmelden

Ga naar het vacatureoverzicht om de vacature te bekijken. Eenmaal per jaar is er een sollicitatieronde. De vacature zal in het eerste kwartaal zichtbaar worden in het vacatureoverzicht. lees meer

Aanmelden

Je vindt de vacature voor AIOS Anesthesiologie in het vacatureoverzicht. Eenmaal per jaar is er een sollicitatieronde. De vacature zal in het eerste kwartaal zichtbaar worden. 

Klik hier om naar het overzicht te gaan.

Voeg bij je sollicitatie een uitgebreid cv, foto en eventuele referenties toe. 


Meer weten? Neem contact op

Onderwijsbureau afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde
(024) 361 90 32 / 366 63 18

contactformulier

In het kort

 • Artsen.


 • Dit leer je

  Anesthesiologie is het specialisme dat zich bezighoudt met de perioperatieve zorg in de ruimste zin:
  • acute geneeskunde
  • intensive care
  • traumaopvang
  • de behandeling van acute en chronische pijn (Besluit Anesthesiologie van het CGS)

  Thema's

  Voor de opleiding tot anesthesioloog is gekozen voor een indeling van het curriculum in de volgende zeven thema’s:
  1. perioperatieve zorg algemeen
  2. perioperatieve zorg specieel
  3. intensive care
  4. pijngeneeskunde en palliatieve zorg
  5. urgentiegeneeskunde
  6. wetenschap
  7. de anesthesioloog in het ziekenhuis

  Perioperatieve zorg

  De perioperatieve zorg omvat het geheel van anesthesiologische zorg rondom de operatie: preoperatief, peroperatief en postoperatief. Perioperatieve zorg begint bij het eerste bezoek aan de preoperatieve polikliniek en loopt door tot en met het verblijf op de verkoeverkamer of een post-anesthesia care unit. Daarna is de anesthesioloog verantwoordelijk voor de gevolgen van het eigen ingrijpen, maar de zorg is door anderen overgenomen.

  Modules

  Omdat de thema’s perioperatieve zorg veel omvattend zijn, is gekozen deze op te knippen in modules. De indeling in modules in het thema perioperatieve zorg algemeen is met name praktisch van aard:
  • na drie maanden gaat de aios dienst doen
  • na een jaar wisselt de aios van kliniek (naar perifere kliniek)

  Planning van de thema's

  Naast de vijf 'verticaal' geprogrammeerde thema’s, lopen de thema’s urgentiegeneeskunde, wetenschap en de anesthesioloog in het ziekenhuis door het gehele curriculum, met een zwaartepunt in de laatste twee fasen.

  Het thema perioperatieve zorg algemeen, het basisgedeelte, beslaat de jaren 1 en 2 van de opleiding. In de tweede fase van de opleiding (jaar 3 en 4) komen de thema’s perioperatieve zorg specieel, Intensive Care en pijngeneeskunde en palliatieve zorg aan bod. Deze thema’s hoeven niet in een vaste volgorde te worden gevolgd. Zo nodig kunnen Intensive Care en een module perioperatief specieel in twee delen worden opgeknipt.

  In de laatste fase, het vijfde jaar, is er nog een laatste module perioperatieve zorg specieel en een verdiepingsmodule. 

  Verdiepingsmodules

  Naast het gezamenlijke voor iedereen verplichte gedeelte van vierenhalf jaar, is er een negental verdiepingsmodules die in het vijfde jaar gesitueerd zijn:
  1. algemene anesthesiologie
  2. intensive care
  3. pijngeneeskunde en palliatieve zorg
  4. kinderanesthesie
  5. cardioanesthesie
  6. neuroanesthesie
  7. obstetrische anesthesie
  8. urgentiegeneeskunde
  9. wetenschap
  De volgorde van de modules in het vijfde jaar staat niet vast, met uitzondering van de module intensive care, die altijd in het laatste half jaar valt om een continuüm te creëren met het deel intensive care buiten de opleiding. Samen vormen de delen intensive care het tweede jaar van de GIC-opleiding.

 • Zo word je toegelaten

  • Erkenning als arts (ingeschreven in het register van artsen als bedoeld in de Wet BIG).
  • Deelname aan sollicitatieprocedure.
  • Onderzoekservaring, met name in een aan de anesthesiologie gerelateerd onderwerp zoals de Fysiologie, de Intensive Care, Pijnbehandeling, maar ook Infecties en Afweer vergroot de kansen tot het verwerven van een opleidingsplaats.

Ervarings­verhalen

Het secretariaat kan je in contact brengen met een arts die bijna klaar is met de opleiding. Geïnteresseerden worden ook uitgenodigd om een dag op de operatiekamers door te brengen met een arts die al enige jaren in opleiding is.

Afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde

De afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde houdt zich bezig met zorg voor, tijdens en na operaties. lees meer

Locatie

Ingang: Hoofdingang
Route: 714

bekijk route

Locatie

Bezoekadres

Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 714 (Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde)
 • Medewerkers
 • Intranet