Over de instructeurscursus
Jaarlijks overlijden in Nederland 3500 mensen aan de gevolgen van verwonding. Bij 40% komt dit door verbloeding (NTVG 2017). Bij de recente terroristische incidenten in Europa overleden onnodig veel slachtoffers binnen vijf minuten door ernstig bloedverlies. Politie, brandweer of omstanders zijn sneller bij de slachtoffers dan de professionele medische hulpverlening. Snelle eerste hulp ter plaatse door omstanders en niet-medische hulpverleners kan de overlevingskansen van slachtoffers met ernstig bloedverlies aanzienlijk verhogen. Ook bij ongevallen in de privésfeer, bedrijven en bij geweldsdelicten treedt regelmatig onnodig veel bloedverlies op. Hoe meer omstanders en niet-medische hulpverleners weten hoe ze ernstig bloedverlies moeten behandelen, des te beter af zijn slachtoffers.
De instructeurscursus betreft de basiscursus aangevuld met een deel didactiek en het geven van feedback. Voor deze cursus is enige medische kennis vereist. Idealiter ben je al (para)medisch instructeur, maar dit is niet noodzakelijk. Tijdens deze instructeurscursus leer je zelf de noodzakelijke vaardigheid of verbeteren onze deskundige opleiders jouw vaardigheid waar dat nodig is. Daarnaast krijg je didactische handvatten waarmee je anderen deze vaardigheid aanleert. Je bent instructeur na het positief afsluiten van deze cursus. Vanaf dit moment ben je bevoegd om zelfstandig de cursus volgens de keurmerk 'Stop de bloeding - red een leven' te geven.
De cursus 'Stop de bloeding - red een leven' is opgezet door het VUmc. Dr. Leo Geeraedts, traumachirurg in VUmc, voormalig arts bij het Mobiel Medisch Team en expert op het gebied van bloedverlies en shock, werkt smaen met VUmc Academie en het Netwerk Acute Zorg Noordwest (Traumacentrum) om de kennis en vaardigheden over het stoppen van levensbedreigend bloedverlies te verspreiden.
Lees meer op www.stopdebloedingredeenleven.nl