Onderwijs Scholingen Vervolgopleiding Geriatrie Verpleegkundige VGV

Over de opleiding

Ben je verpleegkundige en werk je of ga je werken op een afdeling klinische geriatrie in een algemene of psychiatrische instelling? Dan is deze vervolgopleiding iets voor jou. Om de opleiding te kunnen volgen, is een aanstelling als verpleegkundige op een geriatrische verpleegafdeling noodzakelijk. lees meer

Over de opleiding

Deze vervolgopleiding bestaat uit drie modulen en een praktijkgedeelte. Voor het praktijkgedeelte gelden specifieke eisen (zie onder ‘praktijk’). 

Wat leer je?

Module 1: Generieke Module Intensief (GMI)
Module 2: 2.1 Inleiding in de geriatrie & 2.2 Somatische veroudering
Module 3: 3.1 Psychische veroudering & 3.2 Geriatrische (na) zorg
Ook is er aandacht voor onder meer klinisch redeneren, evidence based practice en persoonlijke vaardigheden als communicatie, samenwerken, reflecteren en het vormgeven van jouw eigen professionalisering.

Module 1: Generieke module intensief

De opleiding start met een algemene module (GMI; Generieke Module Intensief), die je volgt met verpleegkundigen uit verschillende vervolgopleidingen. In deze module bieden wij je verdieping aan in jouw kennis over de verschillende orgaansystemen. Je gebruikt klinisch redeneren om systematisch je klinische blik verder te ontwikkelen en je observatie en interpretatie van de vitale functies te onderbouwen.

Geriatrie modules

Na de GMI stroom je door naar  de specifieke geriatrie modules. In de opleiding staat de modules gaan we specifiek in op de zorg rondom de geriatrische zorgvrager. Door middel van transferopdrachten kun je de aangeboden theorie direct aan je eigen praktijk koppelen en verder verdiepen.

Toetsing en afsluiting

De theorie toetsen we met een mix van toetsvormen. Als je de vervolgopleiding voor zowel de theorie als de praktijk succesvol afrondt, ontvang je een diploma. Om in aanmerking te komen voor het czo-diploma, moet jouw zorginstelling ook czo-geaccrediteerd zijn voor de opleiding.

Praktijk

Deze vervolgopleiding voldoet aan de landelijke regeling van de Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Geriatrie (VVVG).
Om het praktijkgedeelte succesvol af te ronden, is een aanstelling op een van de onderstaande afdelingen noodzakelijk:
 • Geriatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (GAAZ)
 • Geriatrische Afdeling Universiteits Ziekenhuis (GAUZ)
 • Geriatrische Afdeling Psychiatrisch Ziekenhuis (GAPZ)
Bovendien moet je ook poliklinisch en extramuraal ervaring op kunnen doen. 

Eindtermen

De eindtermen van de opleiding kun je vinden op de website van het College Zorg Opleidingen.

Aanmelden / Vragen

Belangstelling? Neem contact op met ons en/of je leidinggevende over de mogelijkheden. neem contact op

Inhoudelijke vragen? Neem contact op

Cindy Coppens
Opleider

contactformulier

In het kort

 • Verpleegkundigen.


 • Zoveel tijd kost het

  Theorie

  Aantal lesdagen bij de Radboudumc Health Academy: 25,5. 
  Een lesdag bestaat uit 7-8 lesuren.
  Uren zelfstudie: gemiddeld 2 per lesuur.

  Praktijk

  Praktijkuren: 1200 netto.
  Duur van de opleiding bij een volledig dienstverband is 11 maanden.
  De praktijkinstelling kan aanvullende eisen stellen.

  Reken ook in de praktijk op zelfstudie-uren voor onder andere voorbereiding van opdrachten en verslaglegging van je leerproces in de praktijk.

 • Zo word je toegelaten

  Als je verpleegafdeling nog geen erkende geriatrische status heeft, kan deze onder voorwaarden toch geschikt worden bevonden als opleidingsafdeling (voor het praktijkgedeelte). In dat geval ben je wel verplicht een  aanvullende stage op een GAAZ, GAUZ of GAPZ te doen. Neem voor meer informatie contact op met de opleider.

 • Accreditatie

  CZO

  De Radboudumc Health Academy is CZO-geaccrediteerd voor het theoriegedeelte van de opleiding. Om in aanmerking te komen voor het CZO-diploma, moet jouw zorginstelling ook CZO-geaccrediteerd zijn voor de opleiding. In dat geval ontvang je, na succesvolle afronding van de opleiding, het landelijk erkende CZO-diploma.
  Meer informatie: www.czo.nl/

  V&VN

  Voor deze opleiding moet je zelf de accreditatiepunten invoeren bij het ​kwaliteitsregister V&V, in de vrije ruimte bij overige scholingen.

Waarom de Radboudumc Health Academy?

De zorgopleidingen van de Radboudumc Health Academy zijn gericht op de beroepspraktijk. De gastdocenten komen uit het werkveld, er is aandacht voor maatwerk, flexibiliteit en simulatie onderwijs. lees meer

Waarom de Radboudumc Health Academy?

Gastdocent voor de klas
Onze gastdocenten zijn professionals  uit de beroepspraktijk. Zij zijn op de hoogte van actuele ontwikkelingen en geven les vanuit ervaring en expertise. In de les wordt de nadruk gelegd op samen leren: met en van elkaar.

Maatwerk en flexibiliteit
Wij bieden een opleidingstraject aan passend bij je ambities in jouw specifieke beroepspraktijk. Dit realiseren wij o.a. door modulair onderwijs. Je stelt je eigen traject samen van verschillende modules. Het leertraject kan aangepast worden aan individuele leervragen en eerder verworven competenties.

Simulatie onderwijs
Het oefenen van vaardigheden en opdoen van kennis vindt plaats in een realistische werkomgeving via simulatie training. Dit doe je onder begeleiding van deskundigen en samen met je medestudenten.

Klinisch redeneren, Evidence Based Practice (EBP), Crew  Resource Management (CRM) en intervisie zijn vaste leerlijnen binnen onze vervolgopleidingen .
 

Vrijstelling

Door de modulaire opbouw van deze vervolgopleiding is het mogelijk om vrijstellingen aan te vragen. Kom jij hiervoor in aanmerking? lees meer

Vrijstelling

De vervolgopleiding is opgebouwd uit verschillende modules. De vervolgopleiding start met de Generieke Module Intensief (GMI). Vervolgens wordt gestart met de specifieke modules.

Heb je eerder de GMI gevolgd en wil je een vervolgopleiding gaan doen? Mogelijk kom je in aanmerking voor vrijstelling. Door deze modulaire opbouw is het mogelijk om vrijstellingen aan te vragen via het volgende formulier: aanvraag vrijstelling voor een verpleegkundige vervolgopleiding.

Student­informatie

Ben je al ingeschreven als student bij een van onze verpleegkundige vervolgopleidingen? Hier vind je praktische informatie en een to-do-list vóór je eerste opleidingsdag. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet