Over het Radboudumc Onze impact in 2019 De juiste vragen voor Paul

"Ik voel me gezien"

Paul heeft al jaren forse vaatproblemen. Hij maakte met huisarts-onderzoekers Tim en Simone een hulpmiddel voor het gesprek tussen patiënt en huisarts. Dat werkte: er is meer aandacht voor wat hij belangrijk vindt in zijn leven én voor wat hij beter wil kunnen. lees meer

"Ik voel me gezien"

Patiënten met chronische ziekten, bijvoorbeeld diabetes of copd, gaan regelmatig naar de huisarts. Ze praten dan vooral over hun ziekte. Huisarts-onderzoekers Tim olde Hartman en Simone Postma vinden echter dat dit gesprek meer moet gaan over het dagelijks functioneren van de patiënt. Daarom maken ze nu samen met patiënten een vragenlijst die huisartsen straks kunnen gebruiken in hun gesprek met deze patiënten.

Paul heeft al jaren forse vaatproblemen na een hartinfarct. "Samen met Tim en Simone maakte ik een hulpmiddel voor het gesprek tussen patiënt en huisarts. En het werkt. Ik voel me meer gezien en beter begrepen door mijn huisarts. Er is meer aandacht voor de dingen die belangrijk zijn in mijn leven én voor wat ik beter wil kunnen." In het gesprek met zijn huisarts vertelt hij nu veel meer over zijn functioneren en wensen, en minder over zijn medische klachten. Paul: "Dat helpt om mijn ziekte een andere plek in mijn leven te geven. En het helpt mijn huisarts om me de beste zorg te bieden."

Hoe gaat het écht met de patiënt: dat willen we weten

Huisartsen en onderzoekers Tim Olde Hartman en Simone Postma

Meer informatie

  • Medewerkers
  • Intranet