De geschiedenis van Longziekten

In 1968 wordt er een kaderovereenkomst gesloten tussen het Medisch Centrum Dekkerswald (MCD) en de Faculteit der Geneeskunde van de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1970 wordt Leon Lacquet benoemd tot hoogleraar Thorax-hartchirurgie. Dankzij zijn komst wordt de longchirurgie uitgebouwd. In 1979 volgde  een samenwerkingsovereenkomst tussen het Sint Radboud Ziekenhuis en MCD. Hierdoor kon het Universitair Longcentrum (ULC) op twee locaties de patiëntenzorg en opleiding tot het specialisme Longziekten en Tuberculose verzorgen.

In 2002 wordt de afdeling Longziekten zelfstandig. De oprichting van het Universitair Centrum Chronische Ziekten (UCCZ) Dekkerswald volgt in 2009. Een jaar later wordt het Radboud Center for Central Airway Diseases geopend. In 2015 wordt UCCZ Dekkerswald erkent als Expertisecentrum zeldzame aandoeningen op het gebied van Tuberculose en Non-tuberculeuze Mycobacteriële infecties. Longarts Yvonne Heijdra wordt in 2016 benoemd tot hoogleraar Pathofysiologie van COPD.

In 2017 wordt het samengaan van Dekkerswald en Radboudumc juridisch voltooid. Het Radboudumc heeft nu één afdeling Longziekten, op twee locaties. Een jaar later volgen er twee benoemingen. Ad Verhagen wordt benoemd tot hoogleraar Longchirurgie, de eerste in Nederland. Michel van den Heuvel wordt benoemd tot hoogleraar Longziekten. Dankzij deze benoeming wordt de behandeling van longkanker ingebed in LongkankerNet, een samenwerkingsverband tussen verschillende ziekenhuizen in de regio.

Bekijk hier de uitgebreide geschiedenis van Longziekten (pdf)

De geschiedenis van Longziekten

In 1968 wordt er een overeenkomst gesloten tussen het Medisch Centrum Dekkerswald (MCD) en de Faculteit der Geneeskunde van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Het is de start van een afdeling Longziekten. lees meer

Afdeling Longziekten

Onze afdeling is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij (chronische en/of complexe) longaandoeningen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet