Wat is aderverkalking?

Bij aderverkalking worden uw slagaders nauwer. Daardoor komt er minder bloed terecht bij de organen in uw lichaam. lees meer

Wat is aderverkalking?

Bij aderverkalking worden uw slagaders nauwer. Daardoor komt er minder bloed terecht bij de organen in uw lichaam. Aderverkalking kan soms pas na tientallen jaren leiden tot hart- en vaatziekten. Aderverkalking is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Door gezond te leven kunt u de risico's voor uzelf sterk verminderen.

Oorzaak

Vetachtige stoffen in het bloed kunnen aan de binnenwand van een ader blijven plakken ophopen. Zo'n verstopping noemen we 'plaque'. Als die vernauwde slagader verder verstopt raakt, kan een deel van uw lichaam te weinig bloed krijgen. 

Risico's

De plaque in de ader kan scheuren, waarna er een bloedstolsel ontstaat en het bloedvat helemaal afgesloten raakt. Daardoor krijgt een deel van uw lichaam helemaal geen bloed meer. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte. Een ander risico van aderverkalking is dat de vaatwand verslapt. Het bloedvat wordt dan op een plek juist wijder in plaats van nauwer. Dit heet aneurysma. Een aneurysma kan scheuren en zo een inwendige bloeding geven.

Hoe voorkomt u aderverkalking?

Aderverkalking is niet helemaal te voorkomen, maar u kunt wel wat doen om het proces flink te vertragen. Het belangrijkste advies is: leef gezond.
  • stop met roken
  • eet gezond, gevarieerd en niet te vet en te zout
  • let op uw cholesterolgehalte, uw huisarts kan dit controleren
  • beweeg regelmatig, minstens een half uur per dag
  • zorg voor voldoende ontspanning, voorkom stress
  • blijf op een gezond gewicht

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiƫnten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet