Wat is een aneurysma van de buikslagader?

Een aneurysma van de buikaorta houdt in dat de lichaamsslagader in uw buikholte verwijd is. Door de druk van het bloed kan de wand van deze ader scheuren. lees meer

Wat is een aneurysma van de buikslagader?

Het aneurysma van de buikslagader is een verwijding van de grote lichaamsslagader in uw buik. De grote lichaamsslagader of aorta is het hoofdkanaal voor het transport van het bloed van uw hart naar alle plaatsen in uw hele lichaam. In uw buik heeft de lichaamsslagader vertakkingen naar de organen (maag, darmen, lever, nieren, alvleesklier, het ruggenmerg) en twee slagaders naar de benen. Hij loopt in een boog van uw hart via uw borstkas naar uw onderbuik. Hij komt uit de linkerkamer van uw hart. Uw hart pompt het zuurstofrijke bloed via de lichaamsslagader het lichaam in. Een normale doorsnede van de lichaamsslagader is 1,5 tot 2 centimeter. We spreken van een aneurysma van de aorta wanneer de doorsnede meer dan 3 centimeter is.
 
Het aneurysma ligt meestal voor de splitsing naar de benen. Op de plaats van de verwijding is de vaatwand uitgerekt. Door de verwijding neemt de spanning in de vaatwand toe en wordt deze dunner. Ook de bloedstroom in een aneurysma is verstoord; het bloed draait rond in het aneurysma. Hierdoor kunnen er bloedstolsels ontstaan. Er kunnen stukjes van het stolsel losraken en worden meegevoerd naar kleinere bloedvaten, waardoor deze verstopt raken. In het ergste geval scheurt (ruptureert) het aneurysma en stroomt het bloed uit het bloedvat in uw buikholte.

De meeste aneurysmata worden groter en daardoor wordt de kans op een ruptuur groter. De groeisnelheid is bij iedereen verschillend. De kans op een aandoening aan uw bloedvaten is afhankelijk van een aantal factoren, zoals een hoge bloeddruk en roken. Deze factoren kunnen ook van invloed zijn op de snelheid waarmee een aneurysma groeit.
 
Tot een grootte van 5,5 centimeter kiezen we meestal niet voor een operatie, omdat de kans op complicaties bij de ingreep groter is dan de kans op scheuren. Het aneurysma wordt gecontroleerd door regelmatig een echo te maken. Pas als het aneurysma groter is dan 5,5 centimeter, dan bespreken we een operatie met u.  
 

Verschijnselen

Veel patiënten met een aneurysma hebben niet of nauwelijks klachten en weten daarom ook vaak niet van het aneurysma. Het aneurysma van de buikslagader wordt vaak bij toeval ontdekt, wanneer bij iemand om andere redenen een onderzoek heeft ondergaan. Soms kan bij lichamelijk onderzoek een uitgezette, kloppende zwelling worden gevoeld in het gedeelte van uw buik boven of rond de navel. Aneurysmata komen vooral aan het licht bij een echo of röntgenonderzoek van de buik.

Contact

Polikliniek Heelkunde
Op werkdagen van 08:00-17:00 uur

(024) 361 38 08

Het ontstaan van een aneurysma

Het ontstaan van het aneurysma hangt waarschijnlijk samen met slagaderverkalking. Slagaderverkalking begint met een plaatselijke ophoping van cholesterol, bloedplaatjes en ontstekingscellen in de vaatwand. lees meer

Het ontstaan van een aneurysma

Het ontstaan van het aneurysma hangt waarschijnlijk samen met slagaderverkalking. Slagaderverkalking begint met een plaatselijke ophoping van cholesterol, bloedplaatjes en ontstekingscellen in de vaatwand. Deze ophopingen worden ‘plaques’ genoemd en beginnen met een kleine beschadiging van de gladde binnenwand van het bloedvat. Op deze ophoping kan zich later ook kalk afzetten, vandaar de naam slagaderverkalking.
Door slagaderverkalking ontstaan verdikkingen van de vaatwand, waardoor slagaderen vernauwen. De vaatwand kan onder invloed van slagaderverkalking ook verzwakken. Zo ontstaat een aneurysma.
Het proces van slagaderverkalking begint vaak al op twintigjarige leeftijd. De snelheid waarmee de slagaderverkalking zich als ziekte openbaart, hangt af van de natuurlijke veroudering van het lichaam en de aanwezigheid van risicofactoren. Soms kunnen erfelijke ziekten een rol spelen bij het krijgen van een aneurysma.

Goed om te weten

Bij de behandeling van het aneurysma van de buikaorta is stoppen met roken heel belangrijk. Medicijnen die we kunnen voorschrijven zijn middelen die ervoor zorgen dat de bloedplaatjes minder snel samenklonteren (plaatjesremmers), de groei van het aneurysma vertragen (statines) en een hoge bloeddruk bestrijden (antihypertensiva).
 


Wat is aderverkalking?

Bij aderverkalking worden uw slagaders nauwer. Daardoor komt er minder bloed terecht bij de organen in uw lichaam. lees meer

Wat is aderverkalking?

Bij aderverkalking worden uw slagaders nauwer. Daardoor komt er minder bloed terecht bij de organen in uw lichaam. Aderverkalking kan soms pas na tientallen jaren leiden tot hart- en vaatziekten. Aderverkalking is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Door gezond te leven kunt u de risico's voor uzelf sterk verminderen.

Oorzaak

Vetachtige stoffen in het bloed kunnen aan de binnenwand van een ader blijven plakken ophopen. Zo'n verstopping noemen we 'plaque'. Als die vernauwde slagader verder verstopt raakt, kan een deel van uw lichaam te weinig bloed krijgen. 

Risico's

De plaque in de ader kan scheuren, waarna er een bloedstolsel ontstaat en het bloedvat helemaal afgesloten raakt. Daardoor krijgt een deel van uw lichaam helemaal geen bloed meer. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte. Een ander risico van aderverkalking is dat de vaatwand verslapt. Het bloedvat wordt dan op een plek juist wijder in plaats van nauwer. Dit heet aneurysma. Een aneurysma kan scheuren en zo een inwendige bloeding geven.

Hoe voorkomt u aderverkalking?

Aderverkalking is niet helemaal te voorkomen, maar u kunt wel wat doen om het proces flink te vertragen. Het belangrijkste advies is: leef gezond.
  • stop met roken
  • eet gezond, gevarieerd en niet te vet en te zout
  • let op uw cholesterolgehalte, uw huisarts kan dit controleren
  • beweeg regelmatig, minstens een half uur per dag
  • zorg voor voldoende ontspanning, voorkom stress
  • blijf op een gezond gewicht

Behandeling Aneurysma van de buikslagader

Bij een aneurysma van de buikaorta is de lichaamsslagader in de buikholte verwijd. Bij de behandeling van het aneurysma van de buikaorta is stoppen met roken heel belangrijk. Ook kunnen we medicijnen voorschrijven. lees meer

Afdeling Heelkunde

De afdeling Heelkunde behandelt patiënten met een groot aantal ziektebeelden. U kunt bij ons terecht voor zeer complexe én voor relatief kleine chirurgische ingrepen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet