Patientenzorg Behandelingen Aneurysma van de buikslagader

Wat is een aneurysma van de buikslagader?

Bij een aneurysma van de buikaorta is de lichaamsslagader in de buikholte verwijd.

lees meer

Wat is een aneurysma van de buikslagader?

De medische term voor een aneurysma van de buikaorta is ‘aneurysma aorta abdominalis’ (afgekort AAA). Dit betekent een verwijding van de lichaamsslagader in de buikholte. De grote lichaamsslagader of aorta is het hoofdkanaal voor het transport van het bloed van het hart naar alle plaatsen in het hele lichaam. Hij loopt in een boog van het hart via de borstkas naar de onderbuik.
Hij komt uit de linkerkamer van het hart. Het hart pompt het zuurstofrijke bloed via de lichaamsslagader het lichaam in. In de buik heeft de lichaamsslagader vertakkingen naar de organen (maag, darmen, lever, nieren, alvleesklier, het ruggenmerg) en twee slagaders naar de benen.

Het aneurysma ligt meestal voor de splitsing naar de benen. Veel mensen merken niet dat ze een aneurysma hebben. Door de druk van het bloed kan de vaatwand te zwak worden en kan een aneurysma scheuren. Hoge bloeddruk is daarom een groot risico. Zolang de doorsnee van het aneurysma kleiner is dan 5 centimeter, is de kans op scheuren klein. Een aneurysma kunnen we opereren als de doorsnee 5 tot 5,5 cm is. Er zijn 2 mogelijkheden. Bij de klassieke operatie via de buik, leggen we (onder algehele narcose) een kunststof bloedvatprothese in het aneurysma. Bij de operatie via de slagader in de lies, schuiven we (onder lichte verdoving) een endoprothese naar het aneurysma.

Bij de behandeling van het aneurysma van de buikaorta is stoppen met roken heel belangrijk. Medicijnen die we kunnen voorschrijven zijn middelen die ervoor zorgen dat de bloedplaatjes minder snel samenklonteren (plaatjesremmers), de groei van het aneurysma vertragen (statines) en een hoge bloeddruk bestrijden (antihypertensiva).

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Meer informatie

Lees meer over hart- en vaataandoeningen op deze websites.


Informatiefolder

In deze folder vindt u informatie over een aneurysma van de buikslagader. bekijk het pdf-bestand