Ook als u om een heel andere reden dan de (ont-)regeling van diabetes bent opgenomen in het Radboudumc, heeft uw diabetes mellitus aandacht nodig. Daar helpt het D-team u graag bij.

Over het D-team

Het D-team bestaat uit een diabetesverpleegkundige, een diëtist, een arts in opleiding tot internist en een internist gespecialiseerd in diabeteszorg.

Wat doet het D-team?

Het D-team besteedt aandacht aan uw diabetes tijdens uw opname, kijkt op de achtergrond mee en geeft advies. lees meer

Wat doet het D-team?

Dit team:
  • besteedt aandacht aan uw diabetes tijdens uw opname in het Radboudumc. Het team houdt op de achtergrond uw bloedsuikerregulatie mee in de gaten en kijkt naar factoren die uw bloedsuiker kunnen ontregelen.
  • geeft gevraagd en ongevraagd advies over uw diabetesbehandeling
  • komt als dat nodig is langs op de afdeling om te helpen met vragen rondom uw instelling

Invloed van een ziekenhuisop­name op uw diabetes

Een opname in het ziekenhuis kan invloed hebben op uw bloedsuiker. Diabetes mellitus kan ook tijdens een ziekenhuisopname ontstaan; dit kan tijdelijk zijn. Oorzaken hiervoor zijn:
  • stress veroorzaakt door een opname, operatie, een ingreep, koorts, pijn of ziek zijn
  • ander eten dan thuis, tijdelijk niet mogen eten of drinkvoeding/sondevoeding
  • minder bewegen
  • medicatie (met name prednison)

Voeding tijdens de opname

De voeding tijdens uw opname kan grote invloed hebben op uw bloedsuiker. lees meer

Voeding tijdens de opname

De voeding tijdens uw opname kan grote invloed hebben op uw bloedsuiker. In het Radboudumc krijgt u eten van FoodforCare. Dit houdt in dat u 6 keer per dag een klein gerecht naar keuze aangeboden krijgt. Alle gerechten zijn met de grootste zorg ontwikkeld en bevatten alle belangrijke voedingsstoffen die u als patiënt nodig heeft tijdens uw behandeling en herstel. Dit voedingsprogramma wijkt misschien af van wat u thuis gewend bent en kan invloed hebben op uw diabetesregulatie. Op de afdeling krijgt u een aparte folder met daarin aangegeven hoeveel koolhydraten de gerechten van het FoodforCare programma bevatten. Dit koolhydraatoverzicht kan u helpen bij de keuze van uw gerecht. Mocht u hier vragen over hebben, dan kan de voedingsassistente van de afdeling u daar uitleg over geven.

Uw aanspreekpunt voor diabetes tijdens uw opname

Op de afdeling waar u verblijft zijn de verpleegkundige en de zaalarts uw eerste aanspreekpunt. Ook voor vragen over uw diabetesinstelling. Als het nodig is, kunnen zij contact opnemen met het D-team.
  • Medewerkers
  • Intranet