Patiëntenzorg Aandoeningen Eosinofiele fasciitis

Wat is Eosinofiele Fasciitis?

Eosinofiele fasciitis is een aandoening van de bindweefselbladen die spieren omhullen (fascie). Deze raken in eerste instantie ontstoken en kunnen daarna verbindweefselen. Het verschilt per persoon welke spieromhulsels aangedaan zijn, maar meestal zijn dit die van de onderarmen en/of onderbenen.

lees meer

Wat is Eosinofiele Fasciitis?

Eosinofiele fasciitis is een aandoening van de bindweefselbladen die spieren omhullen (fascie). Deze raken in eerste instantie ontstoken en kunnen daarna verbindweefselen. Het verschilt per persoon welke spieromhulsels aangedaan zijn, maar meestal zijn dit in ieder geval die van de onderarmen en/of onderbenen. Ook de rest van de spieromhulsels kan aangedaan zijn, inclusief die van de borstkas, rug en buik. Ook de mate van ontsteking verschilt. Naast de spieromhulsels kan ook het onderhuidse bindweefsel en de spieren zelf aangedaan zijn. Er kunnen verschillende complicaties ontstaan zoals wonden, verkalkingen, contracturen van gewrichten, kortademigheid door verharding van de ademspieren, spierzwakte en toenemende invalidering.

Eosinofiele fasciitis kenmerkt zich door vast of hard aanvoelende huid met regelmatig in het begin van de ziekte een sinaasappel-achtig uiterlijk, waarbij ook het verloop van de bloedvaten als verzonken lijntjes te zien kan zijn. De ziekte is alleen aanwezig in het bewegingsapparaat. Er komen dus geen afwijkingen van organen bij voor. De ziekte moet vooral niet verward worden met systemische (=inwendige) sclerodermie, waarbij wél organen kunnen worden aangetast.


Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Het ontstaan

De oorzaak van eosinofiele fasciitis is onbekend. In de aangedane weefsels en bloed zijn verhoogde aantallen ontstekingscellen aanwezig. Er is geen aanwijzing voor een bacteriële of virale infectie die dit veroorzaakt.

lees meer

Het ontstaan

De oorzaak van eosinofiele fasciitis is onbekend. In de aangedane weefsels en bloed zijn verhoogde aantallen ontstekingscellen aanwezig. Er is geen aanwijzing voor een bacteriële of virale infectie die dit veroorzaakt. Daarom wordt gedacht dat dit een autoimmuun ontsteking is waarbij foutief geactiveerde ontstekingscellen lichaamseigen stoffen in de spieromhulsels aanvallen. Hierbij zijn in het begin van de ziekte regelmatig verhoogde aantallen eosinofiele granulocyten aanwezig. Dit is de reden dat de ziekte eosinofiele fasciitis heet. De behandeling is gericht op het onderdrukken van de activiteit van de ontstekingscellen. Bij eosinofiele fasciitis treedt uiteindelijk toename van bindweefselvorming op waardoor de huid op die plaatsen stug en hard gaat aanvoelen. In het verhardingsproces verdwijnen ook haren en zweetklieren uit de huid. Er zijn geen medicijnen die de verbindweefseling goed kunnen remmen.


Onderzoek bij eosinofiele fasciitis Anamnese

Een anamnese is een (intake)gesprek met uw arts. We nemen tijdens dit gesprek uw ziektegeschiedenis met u door.

lees meer

Behandeling

Er zijn een aantal behandelingen beschreven voor eosinofiele fasciitis. Geen van deze therapieën leidt echter tot volledige genezing. Een experimentele behandeling is het toedienen van Methotrexaat via een infuus.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet