Wat zijn etalagebenen?

Claudicatio intermittens wordt in Nederland 'etalagebenen' genoemd. U krijgt pijn tijdens het lopen, meestal in uw kuiten. Door even rust te nemen - om naar etalages te kijken - verdwijnt de pijn.

lees meer over de oorzaak

Wat zijn etalagebenen?

Claudicatio intermittens wordt in Nederland 'etalagebenen' genoemd. U krijgt pijn tijdens het lopen, meestal in uw kuiten. Door even rust te nemen - om naar etalages te kijken - verdwijnt de pijn.

Slagaderverkalking

Door slagaderverkalking (atherosclerose) ontstaan doorbloedingensproblemen in de benen. Slagaderverkalking ontstaat vaak bij het ouder worden. Roken, een te hoog cholesterol, een hoge bloeddruk en suikerziekte kunnen het proces sneller laten gaan. Bloedvaten worden door de jaren heen minder elastischer en stugger. Bepaalde stoffen die het bloed vervoert, zoals vetten (cholesterol) kunnen de binnenkant van de slagader beschadigen. Hierdoor kan uiteindelijk een vernauwing (stenose) onttaan. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich daar gemakkelijk stolsels vormen. Zo'n stolsel kan een vat uiteindelijk geheel afsluiten.

Klachten

Heeft u doorbloedingsproblemen in uw benen, dan kun u voor het eerst klachten krijgen tidjens het (trap)lopen of rennen. Door de inspanning vraagt uw lichaam meer energie door een snellere toevoer van zuurstofrijk bloed. Als het vernauwde bloedvat niet voldoende zuurstofrijk bloed kan aanvoeren, ontstaat er bij inspanning krampende pijn in het been. Die pijn gaat alleen weg wanneer u stilstaat.

Verschijnselen

  • de afstand die u zonder pijn kunt lopen, wordt steeds korter
  • soms ontstaan ook in rust klachten, bijvoorbeeld 's nachts
  • haargroei op voeten en tenen verdwijnt
  • teennagels (kalknagels) verdikken
  • een dunnere huid van de benen
  • slecht genezende wonden of zwarte plekken aan onderbeen of voet

Contact

Afdeling Heelkunde
Op werkdagen van 08:00-17:00 uur

(024) 361 38 08

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Met duplex onderzoek bekijken we met ultrageluidsgolven de kwaliteit van de bloedvaten. Ook kunnen we een MRI-scan maken.

lees meer over onderzoek

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Duplex-onderzoek

Met duplex bekijken we met onschadelijke ultrageluidsgolven de kwaliteit van de bloedvaten. Een arts of vaatfunctielaborant brengt een geld aan op uw huid en gaat daar met een echo-apparaat overheen. Zo kan hij zien hoe de bloedstroom is en of er spataderen zijn. Het onderzoek vindt plaats in een onderzoekkamer. Er is weinig licht in de kamer, zodat het beeldscherm goed zichtbaar is.

MRI-scan

Met een MRI (Magnetische Resonantie Imaging) maken we met een zeer sterke magneet en radiogolven afbeeldingen van uw lichaam. Van de sterke radiogolven merkt u niets. De MRI bestaat uit een buis van 1,5 meter lang en een doorsnede van 70 centimeter. De buis is van binnen verlicht en aan beide kanten open. Het te onderzoeken lichaamsgebied zit in het midden van de buis. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit. U kunt tijdens het onderzoek met hem praten. Hij ziet u via een camera. Een radioloog beoordeelt het resultaat.


 

Behandeling Wat zijn de mogelijk­heden?

U kunt zelf uw bloedtoevoer verbeteren. Ook is er een operatie mogelijk voor patiënten met een of meerdere vernauwde of afgesloten kransslagaders.

lees meer over de behandeling

Behandeling Wat zijn de mogelijk­heden?

Beweging

U kunt bloedtoevoer naar de benen verbeteren door regelmatig te bewegen en/of te wandelen. Loopoefeningen zorgen ervoor dat de bloedtoevoer via de kleinere vaten toenneemt. Daardoor ontstaan er sluiptroutes die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Hierdoor krijgen de spieren meer zuurstof en ontstaan er minder snel klachten. Wandel steeds net zo lang tot de klachten verdwenen zijn en wander weer verder. Loop op deze manier minstens zes maanden dagelijks minimaal 30 minuten. Na enkele weken tot maanden kunt u steeds verder lopen. Verbetert het niet meer? Stop niet met lopen, want dan neemt de looptafstand weer af.

Stoppen met roken

Nicotine is slecht voor uw bloedvaten. Rookt u? Dan kunt u beter stoppen. U zult merken dat u steeds verder kunt lopen.

Afvallen bij overgewicht

Als u afvalt wanneer u overgewicht heeft, kunt u waarschijnlijk grotere afstanden wandelen. Het kost de spieren minder energie (zuurstof) om iemand met minder gewicht te verplaatsen.

Voetverzorging

Zorg voor een goede voetverzorging om complicaties door een slechte bloedtoevoer te voorkomen.

Bypassoperatie

Een bypass of een omleidingsoperatie van de kranslagaders is de meest voorkomende hartoperatie. De ingreep is voor patiënten met een of meerdere vernauwde of afgesloten kransslagaders.

Informatiefolder

Informatie is belangrijk om een ziekte te kunnen begrijpen en er mee te leren omgaan. Om u hierbij te helpen bieden wij u deze Patiënten Informatie Map, kortweg PIM, aan. bekijk het pdf-bestand

Polikliniek Etalagebenen

Als u last heeft van etalagebenen kunt u bij deze polikliniek terecht. De medische term voor etalagebenen is claudicatio intermittens.

lees meer

Afdeling Heelkunde

De afdeling Heelkunde behandelt patiënten met een groot aantal ziektebeelden. U kunt bij ons terecht voor zeer complexe én voor relatief kleine chirurgische ingrepen.

lees meer