Wat is overbeharing?

Als er heel veel haar bij vrouwen groeit op het gezicht, de borst, rug en laag op de buik noemen we dat hirsutisme of haargroei volgens het mannelijk patroon. lees meer

Wat is overbeharing?

Als er heel veel haar bij vrouwen groeit op het gezicht, de borst, rug en laag op de buik noemen we dat hirsutisme of haargroei volgens het mannelijk patroon. Bij sommige vrouwen valt ook haar uit op bepaalde plekken op het hoofd (inhammen). Veel vrouwen met hisutisme aarzelen om daarvoor naar een arts te gaan. 

Oorzaak

Mannelijk hormonen (androgenen) spelen een belangrijke rol bij uw haargroei. Uw eierstokken en bijnieren maken deze androgenen. Heeft u een ziekte van uw eierstokken, zoals het polycysteus ovarium syndroom (PCO)? Dan heeft u te veel androgeen in uw bloed. Ook bepaalde bijnierziektes, zoals het adrenogenitaal syndroom zorgen voor meer androgeen in uw bloed. Dit zorgt ervoor dat er te veel haar groeit. De meeste vrouwen hirsutisme hebben een normale hoeveelheid androgeen in hun bloed. Zij zijn extra gevoelig voor de haargroei voor androgenen.

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiƫnten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04
  • Medewerkers
  • Intranet