Patiëntenzorg Aandoeningen Infectieziekten

Wat zijn infectieziekten?

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels en parasieten) en komen veel voor. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is. lees meer

Wat zijn infectieziekten?

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels en parasieten) en komen veel voor. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is. Eén van de belangrijkste ziekteverschijnselen bij infectieziekten is koorts. Maar er zijn ook andere ziekten die koorts kunnen geven. Niet altijd is het duidelijk wat de oorzaak van de koorts is.

 

Oorzaak

Sommige mensen hebben heel vaak last van infecties of krijgen zeer ernstige infectieziekten. Bij hen kan sprake zijn van een stoornis van het afweersysteem.
Als u een afweerstoornis heeft, bent u vaak gevoeliger voor bepaalde micro-organismen. Ook door besmet voedsel, inademing van besmette lucht, insectensteken of direct contact van mens tot mens kan ervoor zorgen dat u een infectie kunt krijgen.

Klachten

Koorts en u niet lekker voelen, zijn vaak tekenen van een infectieziekte. Ook klachten als hoesten bij een longontsteking of pijn bij het plassen bij een blaasontsteking kunnen voorkomen.

Onderzoek Hoe ontdekken we de infectie?

Elk micro-organisme is anders. De behandeling daarom ook. In het laboratorium ontdekken we waardoor de infectie ziekte is ontstaan.

Behandeling Wat kunnen we doen?

De behandeling hangt af van de diagnose. Bacteriën behandelen we met antibiotica. Werkt antibiotica niet bij u of bent u er gevoelig voor? Dan houden we daar rekening mee. Voor schimmels, virussen en parasieten hebben we andere medicijnen.

Waarom naar het Radboudumc?

Een team van internist-infectiologen is gespecialiseerd in het vaststellen en behandelen van infectieziektes. Het Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity doet onderzoek naar virusziektes.

Contact met Infectieziekten

Infectieziekten

(024) 361 65 04

Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet