Patientenzorg Aandoeningen Kromstand van de penis

Wat is kromstand van de penis?

Kromstand van de penis noemen we ook de aandoening van Peyronie. De aandoening komt voor bij mannen van 18 tot 80 jaar.

lees meer

Wat is kromstand van de penis?

Kromstand van de penis noemen we ook de aandoening van Peyronie. De aandoening komt voor bij mannen van 18 tot 80 jaar. Peyronie betekent dat de penis tijdens een erectie krom staat. Soms voelt u een verharding in de penis. Dit noemen we plaque. De plaque zit ter hoogte van de zwellichamen. De plaque kan de oorzaak van de kromstand zijn. De kromstand kan in elke richting zijn.

Klachten

De erectie vermindert soms in kracht en de penis wordt korter en/of smaller. Seks kan moeilijker of soms onmogelijk zijn. Na een tijdje wordt de aandoening stabiel: de kromstand neemt niet meer toe en de erectie doet geen pijn meer. Als de kromstand aangeboren is doet de erectie niet pijn.

Oorzaken

We weten niet wat de oorzaak van Peyronie is. We denken dat het komt doordat het kapsel rond de zwellichamen van de penis beschadigd is. Dit geeft veel littekens in het kapsel. De beschadiging kan ontstaan door seks, maar bijvoorbeeld ook door een val op een fietsstang of een trap in het kruis tijdens het sporten.

Erfelijkheid
Erfelijke aanleg speelt waarschijnlijk een rol. Veel mannen met Peyronie of een familielid hebben verkorte spieren, pezen of gewrichtskapsels in de handpalm of voetzool. Dit is zo bij 20-47% van de patiënten. Er kan ook een afwijking van de bloedvaten in de penis zijn. Dit noemen we arteriosclerose. Dit is bloedvatverkalking en komt bij 30% van de patiënten voor. Bloedvatverkalking leidt tot ontstekingen in de vaatwand. Kleine beschadigingen van de penis tijdens de erectie kunnen dit proces versterken. Dat zorgt voor littekens in de vaatwant (verbindweefseling). Een infectie kan ook de oorzaak zijn.

Afspraak seksuoloog

Een operatie heeft invloed op de manier waarop u seks beleeft. Uw arts verwijst u altijd door naar een seksuoloog. De seksuoloog begeleidt u voor- en na uw operatie.

Contact

Polikliniek Urologie

(024) 361 38 03, bereikbaar tussen 8.00 -17.00 uur (volg het keuzemenu)

Onderzoek naar de kromstand

Neem bij uw eerste afspraak in het ziekenhuis twee foto's mee van de kromstand van uw penis in erectie: één van boven en één vanaf de zijkant. Het geeft uw arts een goed beeld. Hij ziet zo hoe krom de penis staat, welke behandeling u kunt krijgen en welke mogelijke gevolgen er zijn.

Behandeling Wat kunnen we doen?

Er zijn conservatieve behandelingen mogelijk of een operatie. De behandeling hangt af van hoe de aandoening zich ontwikkelt.

lees meer over de behandeling

Behandeling Wat kunnen we doen?

Er zijn conservatieve behandelingen mogelijk of een operatie. De behandeling hangt af van hoe de aandoening zich ontwikkelt.

Conservatief

Als u medicijnen krijgt, houdt de arts rekening met uw klacht en symptomen. Medicijnen werken alleen in het begin, wanneer de kromstand van de penis pijnlijk is en erger wordt. Vitamine E slikken kan soms een tijdje helpen, maar werkt nooit lang. Er zijn verschillende zalven en injecties in de omloop maar deze werken meestal niet. We raden het daarom af om deze producten te kopen. Er wordt onderzoek gedaan of rekoefeningen voor de penis helpen. De resultaten van deze studies zijn alleen nog niet bekend.

Operatie

U kunt alleen een operatie krijgen wanneer de kromstand stabiel is. Dit betekent:
  • dat u de aandoening meer dan één jaar heeft
  • dat de kromstand al negen maanden niet meer toeneemt
  • dat u al negen maanden geen pijn meer heeft tijdens een erectie
Er zijn meerdere operaties mogelijk. Welke u krijgt, hangt af van hoe krom uw penis staat. Elke operatie zorgt ervoor dat uw penis korter wordt. De lengte van de penis na de operatie, is de lengte tussen de buik en de top van de penis als hij krom staat.

Cavernoplicatie

Aan de andere kant van de kromming plaatst de arts met stevig hechtingsdraad hechtingen. Zo wordt de penis recht getrokken.

Nesbit procedure

Aan de andere kant van de kromming maakt de arts ruimte in het kapsel van het zwellichaam. Hierdoor ontstaat ruimte voor correctie. Als het nodig is, verwijdert de arts de verharding. Zit de verharding aan de bovenkant van de penis? Dan ligt deze onder bloedvaten en zenuwbundels. De arts moet de bloedvaten en zenuwbundels verplaatsen voordat hij de verharding weg kan halen. Deze verplaatsing kan voor een beschadiging zorgen. Hierdoor kunnen blijvende gevoelsstoornissen ontstaan bij de eikel van de penis. De arts vervangt de weggesneden verharding door soepel kunstof materiaal.

Penisprothese

Bij sommige patiënten levert de operatie niet genoeg resultaat op. Als dat bij u zo is, praat dan met uw arts over wat er nog meer gedaan kan worden. Bijvoorbeeld het plaatsen van een erectieprothese. Zorgverzekeraars vergoeden de penisprothese niet. U moet de kosten zelf betalen. 

Risico's operaties

U kunt minder gevoel in uw penis hebben, vooral bij de eikel. Dit is meestal blijvend. U kunt erectieproblemen krijgen. Ook kunnen bestaande klachten erger worden. Dit is bij 5-10% van de behandelde mannen. Wilt u erectie-ondersteunende medicijnen? Uw arts kan u advies geven over tabletten of injecties.

Spontane erecties tijdens de nacht doen de eerste weken na de operatie vaak pijn, omdat de wonden nog niet genezen zijn. Doen deze erecties zoveel pijn dat u er slecht door slaapt? Dan kan uw arts u voor korte tijd een rustgevend middel geven dat de erecties onderdrukt. Na een operatie kunt u een nabloeding en/of wondinfectie krijgen. U herstelt dan langzamer. Om snel en goed te genezen, mag u de eerste zes weken geen seks hebben. Dit beperkt ook het risico van verstoorde erecties. De kans is 5% dat de kromstand terugkomt.

 


Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer