Patiëntenzorg Aandoeningen Longkanker Samenwerking Longkankernet

Wat is Longkankernet?

Longkankernet is een samenwerkingsverband tussen het Radboudumc, Bernhoven, CWZ, Elkerliek, Jeroen Bosch ziekenhuis en Maasziekenhuis Pantein. Samen willen ze de zorg aan longkankerpatiënten verbeteren. lees meer

Wat is Longkankernet?

Radboudumc, Bernhoven, CWZ, Elkerliek, Jeroen Bosch ziekenhuis en Maasziekenhuis Pantein werken samen onder de naam Longkankernet bij onderzoek, innovatie en de behandeling van longkanker. Het eerste resultaat van de samenwerking is dat immunotherapie nu beschikbaar is bij alle 4 de ziekenhuizen. 

Dankzij de intensieve samenwerking kunnen patiënten bij de betrokken ziekenhuizen rekenen op dezelfde kwaliteit van zorg. Naast een gemeenschappelijke basis heeft iedere partner in het netwerk zijn eigen specifieke expertises en focusgebied(en), waar ook wederzijds gebruik van wordt gemaakt. 


Waarom bestaat Longkankernet?

Door samen te werken kunnen de partners binnen Longkankernet sneller en effectiever nieuwe behandelmethodes introduceren. lees meer

Waarom bestaat Longkankernet?

De ontwikkelingen binnen longoncologie gaan snel. Door de komst van meer nauwkeurige diagnostiek is het soort longkanker steeds beter in kaart te brengen. Daarbij is er een enorme toename aan nieuwe behandelmethodes, waardoor een gepersonaliseerde behandeling voor iedere patiënt mogelijk wordt.

Voor individuele ziekenhuizen is het erg moeilijk om al deze verbeteringen in diagnostiek en behandeling voor iedere patiënt beschikbaar te maken. Het aanleren van nieuwe vaardigheden, het aanpassen van processen en het aanschaffen van nieuwe technologie en materiaal kost immers veel tijd en geld. Daardoor zijn er landelijk grote verschillen ontstaan in de beschikbare diagnostiek en behandelmethodes.

Longkankernet gaat uit van de kracht van samenwerking. Door samen te werken kunnen de partners binnen Longkankernet sneller en effectiever nieuwe behandelmethodes introduceren, waarbij actief gestuurd wordt op de kosten. Zo blijft hoogwaardige longkankerzorg duurzaam beschikbaar voor alle patiënten in de regio.

Meerwaarde

 • De best passende zorg dicht bij huis.
 • Zorg die voldoet aan de meest recente inzichten.
 • Dezelfde behandelwijze.
 • Nieuwe inzichten en innovaties.
 • Vrije keuze voor de patiënt.
lees meer

Meerwaarde

 • Patiënten ontvangen dicht bij huis de best passende longoncologische zorg.
 • Longoncologische zorg voldoet aan de meest recente wetenschappelijke en professionele inzichten.
 • Op elke plek in het netwerk wordt dezelfde behandelwijze gehanteerd door gebruik van gezamenlijk afgestemde protocollen en longoncologische zorgpaden.
 • Nieuwe inzichten en innovaties worden snel gedeeld en zijn direct beschikbaar voor de patiënt.
 • Vrije keuze voor de patiënt voor die instelling die het beste past bij eigen behoeften en eigen longoncologische zorgnetwerk. In de regel is dat binnen het eigen ziekenhuis.

Immunotherapie bij alle vier de ziekenhuizen

Het eerste resultaat van de samenwerking is dat immunotherapie nu bij alle vier de ziekenhuizen beschikbaar is. lees meer

Immunotherapie bij alle vier de ziekenhuizen

De vier ziekenhuizen werken samen bij onderzoek, innovatie en de behandeling van longkanker. Het eerste resultaat van de samenwerking is dat immunotherapie nu bij alle vier de ziekenhuizen beschikbaar is. Dit is een relatief nieuwe en veelbelovende behandelmethode. 

Tot voor kort werd deze hoogcomplexe behandeling in de regio alleen gegeven bij het Radboudumc, maar dankzij Longkankernet vindt deze behandeling ook plaats in het CWZ, Elkerliek en Maasziekenhuis Pantein. 

Wat is immunotherapie?

Immunotherapie is een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen immuunsysteem (afweersysteem) kankercellen beter kan vernietigen. Dat kan door kankercellen beter zichtbaar te maken voor het immuunsysteem en/of door het immuunsysteem te leren kankercellen aan te vallen. Met immunotherapie bij longkanker zijn veelbelovende resultaten bereikt. De behandeling werkt echter nog niet bij iedereen; er moet op genetisch niveau een match zijn en dat kan per persoon verschillen.

Samenwerking Longkankernet

Het Radboudumc werkt samen met Bernhoven, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Elkerliek, Jeroen Bosch ziekenhuis en Maasziekenhuis Pantein onder de naam Longkankernet.

 • Medewerkers
 • Intranet