Patientenzorg Aandoeningen Miskraam Spontane miskraam
Wanneer een miskraam gaat beginnen, weet je niet. Het kan binnen een week zijn, maar het kan ook enkele weken duren. Je kan afwachten tot de miskraam vanzelf op gang komt. Dit is niet gevaarlijk. Je hebt niet meer kans op een infectie als je langer moet wachten.

Over een spontane miskraam

Je kan wachten tot de miskraam vanzelf op gang komt. Het voordeel is dat je thuis kan blijven. Het nadeel is dat je niet weet wanneer de miskraam op gang komt. Je hebt meer last van pijn. lees meer

Over een spontane miskraam

Je kan wachten tot de miskraam vanzelf op gang komt. Het voordeel is dat je thuis kan blijven. Je krijgt geen medicijnen of infuus. Het is een natuurlijk proces. Mogelijk heb je later iets minder kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap in vergelijking met vrouwen die een curettage krijgen.
Het nadeel is dat je niet weet wanneer de miskraam op gang komt. Je hebt meer last van pijn. Zo nodig kan je een pijnstiller nemen.
Soms is het bloedverlies zo erg dat je alsnog naar het ziekenhuis moet. Dan krijg je meestal een curettage. Dit gebeurt bij ongeveer 1 tot 2 op de 100 vrouwen.
Als de miskraam niet compleet is, dan kan je alsnog medicijnen gebruiken of voor een curettage kiezen. De kans dat je een curettage nodig hebt is ongeveer 5%.
Je kan een infectie krijgen. De kans hierop is klein en vergelijkbaar met andere methoden (medicijnen en curettage).

 

Wat merk je?

Voordat de miskraam doorzet, krijg je eerst bloedverlies en meestal een menstruatie-achtige pijn. lees meer

Wat merk je?

Voordat de miskraam doorzet, krijg je eerst bloedverlies en meestal een menstruatie-achtige pijn. Je kan al een langere periode bloedverlies hebben, soms langer dan een week. Voorafgaand aan de miskraam kunnen de zwangerschapsverschijnselen afnemen.
Geleidelijk krijg je meer pijn en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. De pijn kan continu zijn of in golfbewegingen komen, zoals bij weeën. De baarmoedermond gaat open door de samentrekkingen. Als de baarmoedermond voldoende open is, dan drijft de baarmoeder het zwangerschapsweefsel uit. Daarna heb je meteen minder pijn. Je verliest al snel minder bloed.
 

Pijnstillers en maandverband in huis

Bij de één verloopt een miskraam zonder veel pijn of bloedverlies terwijl dit bij een ander heel heftig is. Zorg dat je pijnstillers en groot maandverband in huis hebt. lees meer

Pijnstillers en maandverband in huis

Bij de één verloopt een miskraam zonder veel pijn of bloedverlies terwijl dit bij een ander heel heftig is. Als het embryo groter is, is de kans ook groter dat je meer last van pijn hebt. Je baarmoedermond moet verder opengaan, voordat het weefsel eruit kan. Je kan pijnstillers gebruiken zoals Paracetamol of Naproxen (500 mg per 4 uur).
Gebruik voor het bloedverlies geen tampons, maar maandverband. Zorg dat je pijnstillers en groot maandverband in huis hebt.
 

Wat zie je?

De zwangerschap is niet altijd makkelijk te herkennen. lees meer

Wat zie je?

De zwangerschap is niet altijd makkelijk te herkennen. Was er al een duidelijk embryo te zien op de echo? Dan kan je nu ook het embryo zien dat meestal roze is. Maar het kan ook in de vruchtzak verborgen zijn tussen stolsels. Stolsels kunnen vrij stevig zijn en op leverachtig weefsel lijken. Het is niet altijd duidelijk te zien of de miskraam compleet is. Een stolsel kan op een vruchtzak lijken. Er kan altijd iets achter blijven.
 

Miskraam compleet?

Heb je duidelijk weefsel of stolsels verloren? Is daarna de pijn meteen minder geworden en het bloedverlies afgenomen? Dan mag je ervan uitgaan dat de miskraam compleet is. lees meer

Miskraam compleet?

Heb je duidelijk weefsel of stolsels verloren? Is daarna de pijn meteen minder geworden en het bloedverlies afgenomen? Dan mag je ervan uitgaan dat de miskraam compleet is. Blijf je pijn houden en houd je veel bloedverlies? Dan is de kans groot dat de miskraam niet compleet is. Je hebt dan medicijnen of een curettage nodig.
 

Zwangerschap of embryo opvangen?

Je hoeft de miskraam niet op te vangen om te zien of de miskraam compleet is. Maar je mag hem natuurlijk wel opvangen. lees meer

Zwangerschap of embryo opvangen?

Je hoeft de miskraam niet op te vangen om te zien of de miskraam compleet is. Maar je mag hem natuurlijk wel opvangen. Als het embryo te herkennen is, kan je er voor kiezen het nog te bewaren om afscheid te nemen. Je kan het dan het beste in een glazen potje met water doen. Je mag, als je wil, het embryo begraven. Je hoeft de miskraam niet mee te nemen naar het ziekenhuis. We sturen het weefsel niet op voor verder onderzoek. Het heeft geen toegevoegde waarde als je al een echo hebt gehad.
 

Wanneer contact opnemen?

Een miskraam gaat niet altijd vanzelf goed. Soms is er veel bloedverlies en heb je een opname in het ziekenhuis nodig. Neem contact op als je:
  • veel bloedverlies hebt of als je flauw dreigt te vallen of duizelig bent
  • veel pijn hebt en je sterkere pijnstilling nodig hebt
  • meer dan 24 uur pijn en bloedverlies blijft houden
  • koorts hoger dan 38 C hebt
  • en natuurlijk als je vragen hebt of ongerust bent
  • Medewerkers
  • Intranet