Wat zijn nagelaandoeningen?

Als u een nagelaandoening heeft, kunt u last hebben van uiteenlopende klachten: brokkelige nagels, een abnormale vorm, kleur of putjes in uw nagels, soms ook een ontsteking van de nagelriem, pijn of een vervelende geur.

Oorzaken en ontstaan

Een nagel is gemaakt van een stevig eiwit dat keratine heet. Onder de nagelriem zit een klein orgaantje dat de nagelwortel of nagelmatrix heet. De nagelwortel zorgt ervoor dat nagelcellen aan elkaar geplakt worden en zo een stevige nagelplaat vormen. De nagelplaat groeit geleidelijk over het nagelbed naar het uiteinde van uw vinger. Dit proces kan door allerlei oorzaken verstoord worden: 
  • ontstekingen door bacteriën of schimmels 
  • huidziekten zoals psoriasis of lichen planus 
  • goedaardige of kwaadaardige tumoren bij de nagel
Ook problemen met de nieren, lever, uw afweersysteem, of schildklier kunnen leiden tot een abnormale nagel. 

Nagelaandoeningen kunnen op elke leeftijd ontstaan en komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor.
Patiëntenzorg Aandoeningen Nagelaandoeningen

Wat zijn nagelaandoeningen?

Als u een nagelaandoening heeft, kunt u last hebben van uiteenlopende klachten: brokkelige nagels, een abnormale vorm, kleur of putjes in uw nagels, soms ook een ontsteking van de nagelriem, pijn of een vervelende geur. lees meer

Onderzoek

Een nagelaandoening kan veel verschillende oorzaken hebben. Soms kan de dermatoloog de diagnose al op het oog stellen, maar vaak is aanvullend onderzoek nodig. Bijvoorbeeld bloedonderzoek, een kweek of biopt. Af en toe is het nuttig om een röntgenfoto, echo of MRI van een teen of vinger te maken.

Behandeling

Vaak is een nagelaandoening goed te behandelen. De oorzaak bepaalt wat de beste behandeling is. Een behandeling met een crème of zalf kan voldoende zijn, maar regelmatig is een behandeling met tabletten of een operatie van een vinger of teen nodig. lees meer

Behandeling

Vaak is een nagelaandoening goed te behandelen. De oorzaak bepaalt wat de beste behandeling is. Een behandeling met een crème of zalf kan voldoende zijn, maar regelmatig is een behandeling met tabletten of een operatie van een vinger of teen nodig. 

Nagels groeien heel langzaam. Een vingernagel heeft ongeveer 3 maanden nodig om uit te groeien, een teennagel zelfs 6 maanden. Omdat nagels zo langzaam groeien, duurt herstel van nagels ook erg lang.

Waarom naar het Radboudumc?

Het Radboudumc is het enige universitair medisch centrum in Nederland dat erkend is door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) voor de diagnostiek en behandeling van patiënten met nagelziekten die zeer specialistische zorg nodig hebben. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

De helft van alle nagelaandoeningen komt door een schimmel in of onder de nagel en kan eenvoudig door uw huisarts of dermatoloog behandeld worden. Bij de andere helft van de nagelaandoeningen kan het moeilijk zijn om de juiste diagnose te stellen. Het Radboudumc is het enige universitair medisch centrum in Nederland dat erkend is door de Nederlandse Federatie van universitair medische centra (NFU) voor de diagnostiek en behandeling van patiënten met nagelziekten die zeer specialistische zorg nodig hebben en waarvoor geen doorverwijzing meer mogelijk is. 

Spreekuur nagel­aandoeningen

U kunt op het spreekuur voor nagelaandoeningen terecht na verwijzing door uw eigen dermatoloog of door uw huisarts als u al eerder voor deze klacht behandeld bent door een andere dermatoloog.

Afdeling Dermatologie

Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. De meeste onderzoeken en behandeling vinden poliklinisch plaats.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet