Wat is pijn?

We ervaren pijn als heel erg vervelend, maar pijn is wel heel belangrijk voor ons lichaam. Het pijnsignaal beschermt ons. Het is een teken aan ons brein dat er ergens in ons lichaam gevaar dreigt.

lees meer

Wat is pijn?

We ervaren pijn als heel erg vervelend. Toch heeft het een functie. Het  pijnsignaal beschermt ons en geeft een teken aan ons brein dat er ergens in ons lichaam gevaar dreigt. Denk aan:
  • Terugtrekken in een reflex als we ons snijden.
  • Dreigen te verbranden.
  • Gestoken worden door een insect.
Pijn is dus een waarschuwingssysteem van ons lichaam. Dit noemen we acute pijn.
Duren uw pijnklachten langer dan 3 tot 6 maanden? Dan noemen we dit chronische pijn. Vaak is de oorzaak van deze pijn niet aantoonbaar of bijna niet meer aanwezig.

Contact

Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum

(024) 685 95 66
contact

Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Acute pijn

Acute pijn is een intense, vaak kortdurende pijn en heeft meestal een duidelijke oorzaak. Pijn heeft een belangrijke beschermingsfunctie: het waarschuwt als er schade aan het weefsel is of dreigt te ontstaan. Pijn is bedoeld om verdere schade te voorkomen. lees meer

Chronische pijn

Als u langer dan 6 maanden last heeft van pijn, spreken we van chronische pijn. De signaalfunctie van pijn (een weefselbeschadiging) is dan in veel gevallen verloren gegaan.

lees meer

Pijn bij kanker

Pijn is een veel voorkomend symptoom bij mensen met kanker. Pijn kan zelfs het eerste teken zijn van de ziekte. De pijnklachten kunnen toenemen in de loop van het ziekteproces.

lees meer

Pijn na een operatie

Postoperatieve pijn is een vorm van acute pijn na een operatie. De oorzaak van acute pijn is weefselbeschadiging.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet