Wat is een schimmelinfectie?

Schimmelinfecties van de huid en de nagels en vaginale afscheiding door schimmels komen heel vaak voor. Ze worden meestal veroorzaakt door de schimmel candida. Soms kan een candida-infectie ook in uw mond en slokdarm voorkomen. Dit kan het gevolg zijn van een ziekte of van medicijngebruik (zoals prednison of antibiotica). Vaak is er ook geen speciale oorzaak aan te wijzen.
 
Patiëntenzorg Aandoeningen Schimmelinfectie

Wat is een schimmelinfectie?

Schimmelinfecties van de huid en de nagels en vaginale afscheiding door schimmels komen heel vaak voor. lees meer

Invasieve schimmel­infecties

Invasieve schimmelinfecties zitten niet op uw huid- of slijmvliezen, maar op andere plaatsen in uw lichaam, bijvoorbeeld in de bloedbaan, longen, lever of hersenen. lees meer

Invasieve schimmel­infecties

Invasieve schimmelinfecties zitten niet op uw huid- of slijmvliezen, maar op andere plaatsen in uw lichaam, bijvoorbeeld in de bloedbaan, longen, lever of hersenen. Deze infecties zijn veel zeldzamer. De meest voorkomende verwekkers van deze invasieve schimmelinfecties zijn candida, aspergillus en cryptococcus. Bij mensen die in Noord- of Zuid-Amerika hebben gereisd of gewoond komen soms ook andere schimmelsoorten voor, zoals histoplasma en coccidioides.

De diagnostiek en behandeling van invasieve schimmelinfecties is vaak zeer gecompliceerd. Meestal gaat het om patiënten die behandeld worden voor kanker, aids of andere ernstige ziektes, die een schimmelinfectie erbij krijgen.

Dat candida in de darm chronische klachten zou veroorzaken of dat een candida-dieet nuttig is, is niet bewezen. In de reguliere geneeskunde kan dit niet onderzocht of behandeld worden. Verwijzing hiervoor naar het Radboudumc is niet zinvol.
 

Onderzoek

Als u steeds terugkerende schimmelinfecties in de vagina of mond hebt, onderzoeken we wat daar de reden van is. lees meer

Onderzoek

Als u steeds terugkerende schimmelinfecties in de vagina of mond hebt, onderzoeken we wat daar de reden van is. Ook kunnen we nagaan met welke antischimmelmiddelen we de infectie het best kunnen behandelen en of u resistent bent tegen een middel. In dat laatste geval werkt het antischimmelmiddel niet (meer).

Onderzoek naar chronische klachten door (mogelijke) candida in de darm of candida-diëten kunnen wij niet doen.

Behandeling

Schimmelinfecties behandelen we met antischimmelmiddelen. Het expertisecentrum van het Radboudumc is daarin gespecialiseerd.

Radboudumc-CWZ Expertisecentrum voor Schimmel­infecties

Dit Expertisecentrum biedt consultatie voor patiënten met complexe schimmelinfecties.

lees meer

Contact met Infectieziekten

Infectieziekten

(024) 361 65 04

Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet