Patientenzorg Aandoeningen Sikkelcelziekte

Wat is sikkelcelziekte?

Sikkelcelziekte is een vorm van chronische bloedarmoede. Bij sikkelcelziekte krijgen de rode bloedcellen de vorm van een scherpe halve maan, een sikkel. Hierdoor gaan rode bloedcellen klonteren en kunnen bloedvaten verstopt raken.

lees meer

Wat is sikkelcelziekte?

Sikkelcelziekte is een erfelijke vorm van chronische bloedarmoede (anemie). Deze aandoening ontstaat door een verandering van het eiwit hemoglobine. Hemoglobine zit in de rode bloedcellen en zorgt voor het vervoeren van zuurstof in het lichaam.

Door de verandering van het hemoglobine krijgen de rode bloedcellen, op het moment dat er te weinig zuurstof in de bloedbaan zit, de vorm van een scherpe halve maan. Deze vorm heet een sikkel. Deze sikkelcellen leven korter dan de normale rode bloedcellen. De snellere afbraak is de oorzaak van de bloedarmoede.

Sikkelcelcrisis

Vlak na de geboorte
Bij de geboorte zijn er nog geen verschijnselen van sikkelcelziekte aanwezig. Dit komt omdat het hemoglobine van een baby anders is samengesteld. In de eerste 6 maanden verandert de samenstelling van het hemoglobine langzaam naar de samenstelling zoals die bij een volwassene is. Na 4 tot 6 maanden kunnen de eerste klachten optreden, zoals bleek zien, pijnlijke en gezwollen handjes of voetjes, een opgezette en pijnlijke huid en ernstige infecties.

Sikkelcelcrisis
Een ander kenmerk van de sikkelcellen is dat ze minder makkelijk door de (kleine) bloedvaten kunnen bewegen en ze makkelijker samenklonteren. Hierdoor kunnen kleine bloedvaten verstoppen waardoor organen beschadigd kunnen raken. Zo’n verstopping wordt een sikkelcelcrisis genoemd en kan hevige pijn veroorzaken. Vaak is hiervoor een ziekenhuisopname nodig.

Infecties
Bij mensen met sikkelcelziekte werkt de milt vaak minder goed of is zelfs helemaal uitgeschakeld. Hierdoor zijn zij gevoeliger voor infecties met bepaalde (gekapselde) bacteriën. 

Oorzaak

Sikkelcelziekte is een erfelijke bloed­ziekte die zowel bij mannen als vrouwen voorkomt. Het is een auto­somaal recessieve aandoening. Dit betekent dat iemand alleen sikkelcel­ziekte kan krijgen als beide ouders het afwijkende gen hebben en dit ook aan hun kind doorgeven.

Mensen met één afwijkend gen zijn drager van de ziekte. Zij hebben over het algemeen geen of nauwelijks symptomen.

Wereldwijd zijn er miljoenen mensen met sikkelcel­ziekte. De ziekte komt het meeste voor in Afrika, Zuid- en Midden-Amerika, de mediterrane landen en het Midden-Oosten (India en Saudi-Arabië). 

Meer informatie

Op de website van OSCAR Nederland leest u meer over:

  • Klachten en symptomen
  • Onderzoek en diagnose
  • Behandeling

Contact

Afdeling Hematologie

(024) 361 88 23

Sikkelcelziekte bij kinderen

Als uw kind sikkelcelziekte heeft, is er sprake van een erfelijke vorm van bloedarmoede. Bloedarmoede houdt in dat er te weinig rode bloedcellen in het bloed zijn of dat de rode bloedcellen niet goed werken.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Route: 433

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Ingang: 8 (rechts naast de hoofdingang)
Geert Grooteplein Zuid 8
6525 GA Nijmegen

Heeft u voor het eerst een afspraak in het Radboudumc?
Meldt u zich tijdig voor uw afspraak bij de inschrijfbalie bij de hoofdingang.

Komt u voor een afspraak op de dagbehandeling interne specialismen of voor een afspraak met de verpleegkundig consulent?
Volg dan route 498

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 8
Ga naar binnen bij: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Volg route 433

Afdeling Hematologie

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten.

lees meer

Onze mensen