Pati├źntenzorg Aandoeningen Syringomyelie (buisvorming in het ruggenmerg)

Wat is syringomyelie?

Syringomyelie (syrinx = buis, myelon = ruggenmerg) is de term die we gebruiken om holtevorming in het ruggenmerg aan te geven. lees meer

Wat is syringomyelie?

Syringomyelie (syrinx = buis, myelon = ruggenmerg) is de term die we gebruiken om holtevorming in het ruggenmerg aan te geven.

Syringomyelie is het vormen van een holte in het ruggenmerg. Niet iedere holte is een syrinx (buis). Bij sommige tumoren ontstaan bijvoorbeeld holtes en cystes, ook in het ruggenmerg. Ook kan er na een bloeding in het ruggenmerg een holte overblijven nadat het bloed weg is. Bij de echte syringomyelie is dit niet zo. Syringomyelie komt meestal voor in het ruggenmerg van de halswervelkolom, maar het kan ook op andere plaatsen ontstaan.

Oorzaak

We weten niet precies hoe syringomyelie ontstaat. We hebben er wel idee├źn over. Zo denken we dat door de beweging van het hersenvocht in de vierde hersenkamer langzaam een holte ontstaat in het bovenste deel van het ruggenmerg. De circulatie van het hersenvocht is verstoord. Een ander idee is dat het hersenvocht niet goed weg kan, doordat de ruimte tussen ruggenmerg en hersenvlies nauwe is. Hierdoor komt het hersenvocht door het ruggenmerg naar binnnen.

Behandeling Syringomyelie

Met de behandeling heffen we de beknelling op en maken we de ruimte tussen ruggenmerg en hersenvlies vrij of maken we de holte leeg met een drain. lees meer

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet