Na de operatie

Na de operatie wordt u of uw partner opgenomen op de Intensive Care Unit. Daar is continu controle van allerlei belangrijke lichaamsfuncties. Zo snel als mogelijk is beoordelen we het neurologisch functioneren. Soms is het nodig om u of uw partner langer in slaap te houden om de hersenen zogezegd wat rust te geven. Er kan dan een drukmeter geplaatst worden om de druk in het hoofd te monitoren. Als de druk te hoog wordt, kunnen we opnieuw een CT-scan maken, mogelijk gevolgd door een nieuwe operatie.

De neurochirurg en intensivist lopen dagelijks samen visite en hebben elke dag met alle intensivisten samen een multidisciplinair overleg waarin u of uw naaste besproken wordt.
Patiëntenzorg Aandoeningen Traumatische acute subdurale bloeding

Wat is een traumatische acute subdurale bloeding?

Bij een traumatische acute subdurale bloeding is er door ongevalsletsel aan het hoofd een bloedvat kapot gegaan onder (sub) het hersenvlies (de dura). Vandaar de naam subdurale bloeding. lees meer

Wat is een traumatische acute subdurale bloeding?

Bij een traumatische acute subdurale bloeding is er door ongevalsletsel aan het hoofd een bloedvat kapot gegaan onder (sub) het hersenvlies (de dura). Vandaar de naam subdurale bloeding. Dit in tegenstelling tot een bloeding boven (epi) het hersenvlies, een zogeheten epidurale bloeding. Bij beide gevallen is de oorzaak een vaak ernstig letsel aan het hoofd.
 

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Oorzaak

Subdurale bloedingen ontstaan in korte tijd (vandaar de naam acuut) door vaak ernstige ongevallen aan het hoofd, zoals ongelukken in het verkeer of een val van hoogtes. Door de hevige klap op het hoofd gaan er bloedvaatjes kapot. lees meer

Oorzaak

Subdurale bloedingen ontstaan in korte tijd (vandaar de naam acuut) door vaak ernstige ongevallen aan het hoofd, zoals ongelukken in het verkeer of een val van hoogtes. Door de hevige klap op het hoofd gaan er bloedvaatjes kapot die deze bloeding kunnen geven. Bloed vanuit het gekneusde hersenweefsel kan ook de bloeding veroorzaken.

Er zijn geen specifieke risicofactoren voor het krijgen van een acute subdurale bloeding. Wel zijn er factoren die invloed hebben op de ernst van de bloeding als een ongeval zich voordoet. Zo weten we dat bij oudere mensen en mensen die bloedverdunners gebruiken, grotere bloedingen kunnen optreden bij relatief milde letsels.

Onderzoek toont aan dat traumatische subdurale bloedingen voornamelijk voorkomt onder jong volwassenen (20-40). In steeds grotere mate komt het ook voor bij ouderen, doordat zij op hogere leeftijd vaker nog deelnemen in het verkeer (waar o.a. gebruik wordt gemaakt van e-bikes). Valincidenten, vaak onder invloed van alcohol, is een andere grote oorzaak van acuut subdurale bloedingen. Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geldt bij uitstek ook voor dit type bloedingen veroorzaakt door ongevallen. Voorzichtigheid in het verkeer en gebruik van een fietshelm kunnen het verschil maken. 

Gevolgen

De aanwezigheid en ernst van bijkomende hersenbeschadigingen in combinatie met het acuut subduraal hematoom bepalen grotendeels de symptomen, prognose en restverschijnselen. lees meer

Gevolgen

De symptomen, het beloop en de prognose zijn bij dit soort bloedingen zeer gevarieerd. Een acute subdurale bloeding wordt vaak veroorzaakt door ernstig ongevalsletsel aan het hoofd. Dit gaat vaak gepaard met bijkomende hersenbeschadigingen, zoals hersenkneuzingen, bloedingen in het hersenweefsel zelf, traumatisch subarachnoïdaal bloed, botbreuken en epidurale bloedingen. De aanwezigheid en ernst van al deze bijkomende hersenbeschadigingen in combinatie met het acuut subduraal hematoom bepalen grotendeels de symptomen, prognose en restverschijnselen.

Zo kan een patiënt met een kleine subdurale bloeding (met beperkt of geen bijkomende hersenbeschadiging) ‘slechts’ hoofdpijnklachten hebben, verward zijn, misselijk zijn en mogelijk enige zwakte van arm of bee ervaren. Grote bloedingen kunnen leiden tot meer neurologische uitval, bewustzijnsdaling en bij ernstige bijkomende hersenbeschadiging tot coma en overlijden. 

De prognose varieert ook. Van volledig herstel met soms wat problemen met concentreren, geheugen of lichte hoofdpijnklachten in drukke ruimtes, tot ernstige neurologische en cognitieve klachten. Helaas komt een groot deel van de patiënten met een traumatisch subdurale bloeding nog te overlijden, ondanks of ze geopereerd worden of niet. Dit is voornamelijk het gevolg van ernstige bijkomende hersenbeschadigingen.

Onderzoek

Wanneer u of uw partner in het Radboudumc wordt opgevangen na het ongeval, staat er een heel team klaar met een spoedeisende hulp arts, traumachirurg en/of orthopeed, neuroloog, radioloog en neurochirurg. Vanuit verschillende disciplines kunnen we meteen kijken of acute zorg noodzakelijk is.
 • Zo snel mogelijk maken we een CT-scan van de hersenen om de ernst van het letsel in kaart te brengen en om te beoordelen of een neurochirurgische ingreep nodig is.

  lees meer


Behandeling

Wel of geen operatie is afhankelijk van de ernst van het letsel, de grootte van de bloeding en de aanwezigheid van bijkomende hersenbeschadigingen. lees meer

Behandeling

Wel of geen operatie is afhankelijk van de volgende factoren:

 • De ernst van het letsel.
 • De grote van de subdurale bloeding.
 • De aanwezigheid (en ernst) van andere bijkomende hersenbeschadigingen.
Als u of uw partner niet geopereerd wordt, kunt u opgenomen worden ter observatie op een bewaakte afdeling. Dit kan op de Medium Care (MC) Unit of Intensive Care (IC) Unit of als er beperkte klachten zijn op de afdeling Neurologie. Een intensieve behandeling op een speciale Neuro Intensive Care is erg belangrijk voor het beloop en de prognose bij dit soort letsels. Voor zowel behandeling met of zonder operatie.


Op de spoedeisende hulp worden uw naasten ingelicht door de neuroloog of neurochirurg. Eenmaal opgenomen op de MC of IC praat de intensivist u regelmatig bij en wanneer nodig sluit de neuroloog of neurochirurg daarbij aan. Het behandelplan wordt dan ook verder toegelicht.Na de operatie

Na de operatie wordt u of uw partner opgenomen op de Intensive Care Unit. Daar is continu controle van allerlei belangrijke lichaamsfuncties. Zo snel als mogelijk is beoordelen we het neurologisch functioneren. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Het Radboudumc is een level 1 traumacentrum wat inhoudt dat er 24/7 neurochirurgische expertise beschikbaar is. Het Radboudumc heeft hiermee regionaal een heel belangrijke functie in de opvang voor ernstig schedelhersenletsel. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Het Radboudumc is een level 1 traumacentrum wat inhoudt dat er 24/7 neurochirurgische expertise beschikbaar is. Het Radboudumc heeft hiermee regionaal een heel belangrijke functie in de opvang voor ernstig schedelhersenletsel. Ook als het gaat om de zorg voor kinderen met ernstig traumatisch schedelhersenletsel hebben we een belangrijke functie.
 
In het Radboudumc leveren we kwalitatief de beste zorg omdat:
 • U wordt behandeld door een neurochirurg of neuroloog gespecialiseerd in traumatologie en hersenvaataandoeningen.
 • Vanuit de hele regio worden patiënten, die geopereerd moeten worden, naar het neurologisch centrum van het Radboudumc verwezen. Hierdoor is er heel veel expertise op dit gebied aanwezig.
 • In het Radboudumc wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de oorzaak en behandeling van dit soort type bloedingen.

Hersenbloeding

Bij een hersenbloeding gaat een bloedvat in de hersenen kapot waardoor het bloed zich in de hersenweefsels ophoopt en schade veroorzaakt. lees meer

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet