Wat is een virusziekte?

Er zijn veel verschillende soorten virussen waarvan gelukkig alleen bepaalde soorten de mens kunnen infecteren. lees meer

Wat is een virusziekte?

Er zijn veel verschillende soorten virussen waarvan gelukkig alleen bepaalde soorten de mens kunnen infecteren. U kunt op allerlei manieren besmet worden door virussen, zoals via:
  • inademen
  • hoesten
  • voedsel
  • seksueel contact
  • besmet bloed of naalden
  • (insecten) beten

Bekende virusziektes zijn influenza (griep), hiv/aids, de ziekte van Pfeiffer, koortslip, gordelroos, en geelzucht.

Symptomen

De symptomen van een infectie met een virus zijn soms niet erg specifiek. lees meer

Symptomen

De symptomen van een infectie met een virus zijn soms niet erg specifiek. Vaak heeft u koorts, maar dit hoeft niet altijd. Overige symptomen zijn afhankelijk van welke organen getroffen zijn door het virus. Heeft u een virus van de luchtwegen, dan heeft u meestal een verkoudheid en moet u hoesten. Bij hepatitis bent u geel en ernstig vermoeid. Gordelroos uit zich in pijnlijke blaasjes op uw huid.
 

Behandeling

Een virusziekte geneest meestal spontaan doordat u binnen enkele weken antistoffen tegen het virus ontwikkelt. Voor sommige virussen hebt u medicijnen (virusremmers) nodig. Ook kunt u zich tegen bepaalde virusziektes vaccineren om besmetting te voorkomen.

Waarom naar het Radboudumc?

Op de polikliniek Interne Geneeskunde/Infectieziekten kunt u terecht voor gespecialiseerd advies. Wij hebben veel ervaring met het behandelen van virusziektes en vaccinaties hiertegen. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Gespecialiseerd virusziekte-advies

Op de polikliniek Interne Geneeskunde/Infectieziekten kunt u terecht voor gespecialiseerd advies. Wij hebben veel ervaring met het behandelen van virusziektes en vaccinaties hiertegen.

Een team van internist-infectiologen is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van infectieziektes. Een aantal van hen hebben bijzondere expertise en kennis op het gebied virusziektes. Daarnaast werken er assistenten in opleiding tot internist-infectioloog. Onderzoek naar virusziektes  wordt verricht binnen het Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity.

Contact met Infectieziekten

Infectieziekten

(024) 361 65 04

Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet